fbpx Γυναικεία παράσταση, αντρικοί προβληματισμοί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝ ΔΥΟ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΕΣ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Γυναικεία παράσταση, αντρικοί προβληματισμοί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Σοφία Μενεσελίδου
Μυρσίνη Λαντζουράκη
Χρύσα Ιωαννίδου
θέατρο

«Επέστρεψα στην Κομοτηνή κι αντικρίζω αυτόν τον υπέροχο δημιουργικό πυρήνα» μας λέει η ηθοποιός Χρύσα Ιωαννίδου


Καινοτομία με δραματολόγο, στο πλευρό της σκηνοθέτη, εισάγει το θέατρο

Διονύσης Βοργιάς

Έξι γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους και σας προσκαλούν σε θεατρική παράσταση. Μπελάς, πρόκληση, δημιουργία, ονομάστε το όπως θέλετε, αυτό είναι το θέατρο και απευθύνεται σε όλους. Και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής σας σερβίρει μια ...κωμωδία χαρακτήρων, βασισμένη στις ερμηνείες τεσσάρων Κομοτηναίων ηθοποιών, με την οποία κάνει ποδαρικό στην κεντρική σκηνή.


«Γυναίκες από την Κηφισιά» ο τίτλος, των Κεχαΐδη-Χαβιαρά. Γυναίκες από την Κηφισιά, αλλά που χάνονται στον χρόνο, πιάνονται σε τόπους, σας κάνουν να ταυτισθείτε και να σκεφτείτε, για τον έρωτα, τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις με τους άντρες.


«Τέσσερις γυναίκες που ονειρεύονται με το δικό τους τρόπο κι επιθυμούν τον έρωτα χωρίς συμβάσεις», εξηγεί η σκηνοθέτης Μυρσίνη Λαντζουράκη, καλώντας σας σε αυτό το ταξίδι. «Μέσα από την ερμηνεία των ηθοποιών θα ξεδιπλωθούν πτυχές που θα θυμίσουν σε κάθε γυναίκα κάτι από τον δικό της χαρακτήρα», συνεχίζει, απαριθμώντας στη συνέχεια όλους τους συντελεστές.
 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη, με δραματουργική ανάλυση Αρετής Ρασσά. Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Ασπασία Πιτιλάκη, Ρίτα Μοσχίδου, Χρύσα Ιωαννίδου, Αθανασία Πουπουζή.
Το αντρικό αποτύπωμα δε λείπει, καθώς ο Γιάννης Καραγκιουλμέζης έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και ο Νίκος Ντεκούλης τη μουσική.


ΠΟΥ-ΠΟΤΕ-ΠΟΣΟ
Που; Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.
Πότε; Παρασκευή 7 με Κυριακή 9 Απριλίου, Πέμπτη 20 με Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 21:00.
Πόσο; Γενική είσοδος δέκα ευρώ, φοιτητική-ανέργων πέντε ευρώ.
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 25310-37770.


ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟΝ «Χ»
Τέσσερις γυναίκες, που επιζητούν την προσωπική τους απελευθέρωση από όσα τις κρατούν δέσμιες σε φόβους και απογοητεύσεις που ασυνείδητα οι ίδιες προκαλούν στον εαυτό τους, πασχίζουν να νοημαδοτήσουν τη ζωή τους προγραμματίζοντας ένα μακρινό ταξίδι στην Ταϋλάνδη. Αυτές θα βρείτε στο σανίδι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και σας συστήνονται μέσω των ηθοποιών.


«Σας καλούμε στην παράσταση, γιατί ελπίζουμε πως στη σκηνή θα βγει το αποτέλεσμα της υπέροχης διαδρομής που διανύσαμε στις πρόβες», αναδεικνύει η Αθανασία Πουπουζή. «Δίνουμε στους Κομοτηναίους μια διαφορετική επιλογή για το Σάββατό τους, δηλαδή να έρθουν να δουν κάτι διαφορετικό. Εγώ έχω γυρίσει εδώ και τέσσερα χρόνια στην Κομοτηνή και τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τη δυνατότητα να περνάμε έτσι τα Σάββατα», προσθέτει η Ασπασία Πιτιλάκη, η οποία γύρισε στην Κομοτηνή και την βλέπει να αναπτύσσεται καλλιτεχνικά. Παρόμοια διαπίστωση καταθέτει και η Χρύσα Ιωαννίδου: «Μετά από πολύχρονη απουσία μου από την πόλη, επιστρέφω και αντικρίζω αυτόν τον υπέροχο δημιουργικό πυρήνα στην Κομοτηνή», αναφέρει χαρούμενη.


Στην πρώτη της επανεμφάνιση πίσω στα πάτρια εδάφη, η Ρίτα Μουσχίδου ευχαριστεί τους Κομοτηναίους για το καλωσόρισμα και παρατηρεί επίσης τα θεατρικά «άλματα» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. «Επέστρεψα πρόσφατα στην Κομοτηνή και είμαι χαρούμενη που έχει ενεργοποιηθεί τόσο πολύ καλλιτεχνικά», διαπιστώνει και συγκεκριμένα για την παράσταση συμπληρώνει ότι «έχουμε δώσει ένα πρίσμα της νέας γενιάς. Είμαι σίγουρη πως άντρες ή γυναίκες θεατές, όλοι θα δούμε κάτι από τον εαυτό μας».


ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΟ ΠΛΑΪ ΣΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Την καινοτομία του δραματολόγου, δίπλα στην σκηνοθέτη, εισάγει με αυτή την παράσταση το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Συγκεκριμένα, η Αρετή Ρασσά, φιλόλογος και θεατρολόγος εξηγεί πως «η  παράσταση μας έδωσε την ευκαιρία να εισάγουμε στον θεατρικό χώρο μια νέα ειδικότητα, που τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλες σκηνές της χώρας, έχει γίνει συνήθεια, δηλαδή να συνεργάζεται ο σκηνοθέτης με δραματολόγο. Μαζί δουλέψαμε το κείμενο, τους χαρακτήρες, την ψυχολογία τους. Η ουσιαστική συνεισφορά ενός δραματολόγου στο έργο έγκειται στη μελέτη του κειμένου και στην αξιολόγηση της αναπαραστατικής του δυνατότητας.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Από τους Κομοτηναίους για την Κομοτηνή, είναι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., κι αυτό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά η πρόεδρός του, Σοφία Μενεσελίδου: «Πάντα επιλέγουμε έργα που πρώτον, καταθέτουν προβληματισμούς, δεύτερον, διακρίνονται για τις υψηλές ποιοτικές τους προδιαγραφές, και τρίτον, αξιοποιούν ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι υπόθεση των ανθρώπων της πόλης και η Κομοτηνή διαθέτει πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά