fbpx Γνωρίστε την ομάδα ...Γαλλοφωνίας στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Γνωρίστε την ομάδα ...Γαλλοφωνίας στην Κομοτηνή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ομάδα Γαλλοφωνίας
Κομοτηνή
Στέφανος Γραβάνης
Νομική

Στ. Γραβάνης: "Βλέπουμε τι μπορούμε να ...πάρουμε από τη ζωή και τον τρόπο σκέψης των Γάλλων, μέσα από τη γλώσσα τους"

Διονύσης Βοργιάς

Μέχρι και ομάδα ...Γαλλοφωνίας μπορείτε να βρείτε στην Κομοτηνή, για όσους λένε ότι οι επιλογές είναι λίγες. Αν λοιπόν είστε λάτρεις της γαλλικής γλώσσας, του γαλλικού πολιτισμού κι ό,τι αυτός συμβολίζει στο παγκόσμιο στερέωμα, τότε η ανοιχτή ομάδα γαλλοφωνίας έρχεται να δώσει "τροφή" στο μυαλό σας.


Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος είναι ο μήνας της γαλλοφωνίας και γι' αυτό η ομάδα γαλλοφωνίας Νομικής Σχολής ΔΠΘ διοργάνωσε δυο εκδηλώσεις, στο καφέ μπαρ Οχτώ. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μια ψυχαγωγική βραδιά, με γαλλικά ακούσματα, ενώ το απόγευμα της Κυριακής διεξήχθη μια εκδήλωση ...στοχασμού, ο τρίτος μαραθώνιος ανάγνωσης γαλλόφωνων κειμένων, με θέμα "η γαλλοφωνία της εξέγερσης και της αμφισβήτησης". 
Ο καθηγητής γαλλικής νομικής ορολογίας στο ΔΠΘ και υπεύθυνος της ομάδας, Στέφανος Γραβάνης, μας ενημερώνει για την τελευταία αυτή δράση. "Εδώ και τρία χρόνια κάνουμε έναν μαραθώνιο ανάγνωσης από γαλλόφωνους συγγραφείς και διανοητές, με μια συγκεκριμένη θεματική, η οποία φέτος ήταν εξέγερση και αμφισβήτηση. Στόχος μας δεν είναι απλώς να προβάλλουμε απλώς τη γαλλική γλώσσα, γιατί μέσα από αυτή υπάρχει ένα πολιτικό,  πολιτισμικό και κοινωνικό σκέλος. Δεν πρόκειται για μια κοινοπολιτεία, αντίθετα προσπαθούμε να συλλογιζόμαστε αναφορικά με ...καυτά ζητήματα. Διανύουμε μια εποχή με πολλές αμφισβητήσεις, γι' αυτό και επέλεξα τη συγκεκριμένη θεματική φέτος", εξηγεί.  

Ένας από τους στόχους της Γαλλοφωνίας είναι η υπεράσπιση πολιτισμικών αξιών που αποτελούν τη βάση για τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πνευματικός χαρακτήρας της γαλλοφωνίας επηρεάστηκε από τη σκέψη συγγραφέων, διανοουμένων και ενεργών πολιτών που δε σταμάτησαν να μάχονται για την ελευθερία και τα δικαιώματα, ατομικά αλλά και πολιτικά. Για αυτό το λόγο κεντρική θέση στο φετινό μαραθώνιο γαλλοφωνίας κατείχαν αυτές οι δυο έννοιες, της εξέγερσης και της αμφισβήτησης."Βλέπουμε τι μπορούμε να ...πάρουμε από τη ζωή και τον τρόπο σκέψης των Γάλλων και μέσα από τη γλώσσα τους. Θέλουμε να γίνουμε πιο ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το ενδιαφέρον για την ομάδα έχει αυξηθεί, και πλέον μερικοί παρακολουθούν και πιο ενεργά τι συμβαίνει", συνεχίζει.


Αναφορικά με τη λειτουργία της ομάδας ο Στέφανος Γραβάνης μας πληροφορεί ότι "η ομάδα μας είναι ελεύθερη, και όποιος θέλει μπορεί να λάβει μέρος, ανεξάρτητα από το αν είναι φοιτητής ή σε ποιο τμήμα είναι. Δηλαδή δεν έχουμε μέλη, με τον ακριβή όρο, όμως συνήθως στις εκδηλώσεις μας μαζευόμαστε γύρω στα 50 άτομα. Ξεκίνησε με αυτόν πριν τρία χρόνια την ομάδα, και την απαρτίζουν κυρίως αυτοί που παρακολουθούν το αντίστοιχο μάθημα γαλλικής νομικής ορολογίας στη Νομική, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο", αναφέρει, παρατηρώντας και αυξητική τάση στη συμμετοχή στις δράσεις. 
Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται, εκτός από προβολή ταινίας, και διεξαγωγή ημερίδας, με καίριους προβληματισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα