fbpx Ετήσιος χορός και αναβίωση ποντιακού γάμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"

Ετήσιος χορός και αναβίωση ποντιακού γάμου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύλλογος Ποντίων Ο Εύξεινος Πόντος
Ετήσιος χορός

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Στ. Νικολάου σας καλεί στον ετήσιο χορό του συλλόγου το Σάββατο και αναφέρει τις δράσεις για το επόμενο διάστημα
 

Διονύσης Βοργιάς

Σε γλέντι, παράδοση, ιστορία στοχεύουν οι δράσεις που προγραμματίζει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος" για το επόμενο διάστημα. 


"Ο σύλλογός μας είναι από τους πιο ιστορικούς της Κομοτηνής, καθώς μετράει την παρουσία του από το 1962 στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας", θα μας πει αρχικά ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Στέλιος Νικολάου, για να αναλύσει στην συνέχεια τις εκδηλώσεις.


ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ
Η αρχή γίνεται - ως είθισται - χορευτικά, με τον ετήσιο χορό του συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 και ώρα 21:00, στο κοσμικό κέντρο Ποσειδώνιο (5ο χμ Κομοτηνής-Φαναρίου). Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς θα διανθίσουν οι καλλιτέχνες: Τραγούδι Αχιλλέας Βασιλειάδης, λύρα Κώστας Σιαμίδης, λύρα - τραγούδι Τάσος Πετρόπουλος, Λευτέρης Ραφαηλίδης, Γιάννης Χριστοφορίδης, αγγείο Γιώργος Ελευθεριάδης, νταούλι Γιώργος Χαραλαμπίδης, Μπάμπης Ραφαηλίδης. Την βραδιά θα πλαισιώσουν και τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου. Τιμή πρόσκλησης 15 € το άτομο και περιλαμβάνει πλήρες μενού (και νηστίσιμο) και απεριόριστο ποτό.


"Πρόκειται για το καθιερωμένο μεγάλο ποντιακό γλέντι που κάνουμε κάθε χρόνο, το οποίο και φέτος εκδηλώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από συμμετοχές", είπε ο κος Νικολάου για να χαρακτηρίσει το πρόγραμμα ενδιαφέρον, επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά για τους κ.κ. Βασιλειάδη και Σιαμίδη "δυο ανθρώπους που μετρούν πολλά χρόνια στο τιμόνι της παράδοσης του Πόντου" αλλά και για τους υπόλοιπους ξεχωριστά καθώς "έχουμε αξιόλογους νέους καλλιτέχνες με πολύ μέλλον στην ποντιακή παράδοση". Αναφορικά με το πρόγραμμα, συμπλήρωσε τα εξής: "Θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως κάθε χρόνο θα παρουσιάσουμε κάποια από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, καθώς συνολικά οι χορευτές μας είναι περίπου 300 χωρισμένοι σε οκτώ χορευτικές ομάδες".
 

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ
"Δεν θα είναι μία απλή εκδήλωση, αλλά η αναβίωση ενός ποντιακού γάμου", θα μας πληροφορήσει ο κος Νικολάου αναφορικά με την τελική εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο σύλλογος, για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες: "Περίπου στον Ιούνιο αναβιώνουμε έναν ποντιακό γάμο, σε φυσικό χώρο. Θα χρησιμοποιήσουμε σπίτια και χώρους από τους οποίους θα περάσει η γαμήλια πομπή, για να καταλήξει στην εκκλησία και φυσικά σε ένα μεγάλο γλέντι". 


Η συγκεκριμένη αναβίωση συνέβη και στις Σάπες, πριν δύο χρόνια, με μεγάλη επιτυχία και όπως μας λέει ο κος Νικολάου "η αναβίωση αυτή θα μπει στα δεδομένα της Κομοτηνής και θα είναι ακόμη καλύτερη και πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και σταδιακά έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Το έθιμο έχει να κάνει και με το θέατρο, γι' αυτό και θα έχουμε την αρωγή και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής". 


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟ
Ο σύλλογος ετοιμάζει και ημερίδα - μετά το Πάσχα - αφιερωμένη στον μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο και στις βυζαντινές εκκλησίες της Τραπεζούντας. "Η εκδήλωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί θα αναδείξει κάποιες πτυχές των εκκλησιών και της προσωπικότητας του μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Ελλάδας Χρύσανθου", αναφέρει ο κος Νικολάου.
 

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ποντιακά σωματεία πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα και δύο βιβλιοπαρουσιάσεις: Η πρώτη στις 21 Μαρτίου για το μυθιστόρημα "Χαλαμονή" του Αντώνη Παυλίδη και η δεύτερη εντός Μαΐου για βιβλίο του Στάθη Αμαραντίδη.
Επίσης, έρχεται το περιφερειακό παιδικό-εφηβικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν όλα τα ποντιακά σωματεία της περιοχής, καθώς και εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και συμμετοχή στα Ελευθέρια και στις λοιπές δράσεις του δήμου Κομοτηνής.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην