fbpx Έρχεται το 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ

Έρχεται το 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου
Θρυλόριο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας»

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου 2018. 


Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η διατήρηση και η προβολή της ποντιακής μας παράδοσης, σε όλες της τις μορφές, ως ένα κομμάτι του πολιτιστικού κολλάζ της πολυπολιτισμικής Θράκης.


Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων, στις 14 Ιουλίου 2018, θα πραγματοποιήσουμε το «4ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, στις 8.30 μ.μ., με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθειά μας, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.
Απευθύνεται πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί. 
 

Όροι συμμετοχής

1. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό - έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.
2. Το φαγητό - έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.άλ.).
3. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
4. Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
5. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
6. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κλπ),  όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί - π.χ. πίτες - το μέγεθος του ταψιού). Επίσης θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και τέλος να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού - εδέσματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο έντυπο των εκδηλώσεων που θα εκδοθεί με  επιμέλεια του συλλόγου μας.
Οι  τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής και άλλα δώρα.
Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 30 Ιουνίου 2018 είτε με e-mail xrysakaiepixrysa@gmail.com, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Θρυλόριο Κομοτηνής, Τ.Κ. 69100». Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976640083.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.