fbpx Έρευνα για την ποντιακή διατροφή παρουσίασε η Χρ. Μαυρίδου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Έρευνα για την ποντιακή διατροφή παρουσίασε η Χρ. Μαυρίδου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρύσα Μαυρίδου
Η Κερασούντα και Το Γαρς
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου

Η έρευνα διεξήχθη σε 30 συμμετέχοντες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου συμμετείχε σε διεθνές διαδικτυακό συνέδριο, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει την έρευνά της με θέμα: «Νέοι και ποντιακή διατροφή. Αναβιώνοντας και βιώνοντας την παράδοση με βάση τη μαγειρική ποντιακή παρακαταθήκη».

Πολλές ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στο  διεθνές διαδικτυακό συνέδριο στο οποίο συμμετείχε η κα Μαυρίδου που είχε ως θέμα τις «Πτυχές του ποντιακού ελληνισμού: βίωμα και γνώση». Κάποιες από τις χώρες που συμμετείχαν ήταν η Αμερική, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Γερμανία κα. «Συμμετείχαν 71 εισηγητές από 10 χώρες στο διεθνές συνέδριο με θεματικές που “αγγίζανε” όλο το φάσμα του πολιτισμού μας. Από την ιστορία, την γενοκτονία, την διάλεκτο, την λαογραφία και άλλα», είπε προλογικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Θρυλόριο
Παρουσιάζοντας την δική της έρευνα στο συνέδριο ανέφερε ότι αφορούσε την ποντιακή διατροφή και πως οι νέοι την προσεγγίζουν. «Έγινε με 30 συνεντεύξεις που έκανα εδώ στο χωριό (Θρυλόριο) και οι ηλικίες ήταν από 25 έως 55 ετών», τόνισε και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ξεχώρισε ως “φορέα” της ποντιακής διατροφής την γιαγιά! Μετά την γιαγιά την σκυτάλη την παίρνει η μαμά, «αλλά οι σύγχρονες γενιές με την απουσία της γιαγιάς και της μητέρας, όλο και λιγότερο βιώνουν την ποντιακή διατροφή», σημείωσε. 

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι στο δίλημμα μεταξύ του γρήγορου φαγητού (fast food) και της ποντιακής διατροφής, «υπερτερούσε η ποντιακή διατροφή στις επιλογές τους». Επίσης, η νεολαία φαίνεται να προτιμάει τα ποντιακά ζυμαρικά σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας. Μάλιστα, οι νέοι όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πιστεύουν στην αναγκαιότητα διάσωσης της ποντιακής διατροφικής παράδοσης και προτίθενται να προσπαθήσουν να την έχουν στο τραπέζι τους».

Βέβαια η ίδια παρατήρησε ότι το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό και ήταν μόνο από το Θρυλόριο. «Θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε αυτό το θέμα σε μια ευρεία έκταση. Στην πόλη είναι διαφορετικά τα πράγματα», κατέληξε. 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και