fbpx Επανακυκλοφορεί το «Σταβέντο» σε 200 συλλεκτικά βινύλια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Μαρτίου, 2017 - 11:00
18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ CD

Επανακυκλοφορεί το «Σταβέντο» σε 200 συλλεκτικά βινύλια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Μουσική
Τραγούδι
Παράδοση

Του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια

Επανακυκλοφορεί το «Σταβέντο» (1999 – Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής) του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, σε 200 συλλεκτικά βινύλια, από την B-other Side Records (http://www.b-otherside.gr/).
Ο  μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παραμένει στις μουσικές επάλξεις του τόπου μας για 50 συνεχόμενα χρόνια, προσφέροντάς μας μέσα από τις προσεγμένες δισκογραφικές του καταθέσεις, έργα που αντέχουν στο χρόνο και έχουν ένα ευδιάκριτο στίγμα. Έχοντας πάντα τις κεραίες του ανοιχτές στους κοινωνικούς αγώνες της κάθε εποχής, προσέφερε μουσικά αποκούμπια για να αποτυπώσει εύστοχα την αδικία και να σταθεί δίπλα στους αναξιοπαθούντες.


Το «Stavento», που κυκλοφόρησε το 1999 σε cd από τον ίδιο το Θανάση Γκαϊφύλλια και το προσωπικό του label «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής», είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από τραγούδια κοινωνικά, πολιτικά και άκρως επίκαιρα, παρά τα 18 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη του έκδοση. Στα εννέα (9) τραγούδια του άλμπουμ υπάρχουν μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη (Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο, Θέλω να φύγω πια από δω) και του Κατσαρού (Αντισταθείτε), καθώς και οι εξαιρετικοί στίχοι των Μιχάλη Γκανά (Μη με ακούτε), Γιάννη Καλαμίτση (Χώμα Ελληνικό, η πρώτη στροφή από το γνωστό ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη), Νίκου Σαλαβάτη (Αντιστέκομαι), Θανάση Αβραμίδη (Σταβέντο), του ίδιου του Θανάση Γκαϊφύλλια (Κομοτηνή) και ένα τραγούδι του Νίκου Αρμπιλιά (Ιστορίες). Τα τραγούδια αποδίδει ο ίδιος ο δημιουργός, με την εκλεκτή ερμηνευτική βοήθεια του Μίλτου Πασχαλίδη, του Χρήστου Θηβαίου, της Παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, της ομάδας μουσικής της κοινότητας «Στροφή», ενώ στο δίσκο παίζουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς. Τις ενορχηστρώσεις στα περισσότερα τραγούδια υπογράφει ο Απόστολος Δημητρακόπουλος και στο ομώνυμο τραγούδι ο αείμνηστος Βασίλης Δημητρίου.


Η Β-other Side Records επανεκδίδει (Μάρτιος 2017) το «Stavento» σε 200 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου, με την προσθήκη τριών (3) ακόμα τραγουδιών του Θανάση Γκαϊφύλλια που παρέμεναν ακυκλοφόρητα σε βινύλιο. Τα δύο πρώτα («Aντισταθείτε» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού & «Ο κόσμος μας» σε στίχους Γιάννη Απαρθινού, που δεν είναι άλλος από τον πρώην πρύτανη του Δ.Π.Θ. Γιάννη Πανούση), βρίσκονταν στο cd «Επί Πτυχίω» που είχε κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής» σε cd το 1996 και περιλαμβάνει την συγκλονιστική απόδοση του ποιήματος «Αντισταθείτε» του Κατσαρού σε μια ακουστική εκτέλεση από τον ίδιο και το «Ο κόσμος μας», μια τρυφερή μπαλάντα ερμηνευμένη από τη Λία Τζιαμπάζη. Τέλος, έχει προστεθεί και το τραγούδι «Η Ιστορία του Διομήδη», από τη συμμετοχή του στο cd «Για την Octava μόνο» (2005, έκδοση μηνιαίου μουσικού περιοδικού, με εκδότη τον στιχουργό Αντώνη Παπαϊωάννου). Το βινύλιο που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει δισέλιδο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, τους μουσικούς που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις και το σημείωμα του καλλιτέχνη, έτσι όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στην αρχική έκδοση του 1999. 


ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ


ΠΛΕΥΡΑ Α
1. Σταβέντο
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Θανάσης Αβραμίδης
Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
2. Αντιστέκομαι
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Νίκος Σαλαβάτης
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μίλτος Πασχαλίδης, μουσική ομάδα της Κοινότητας «Στροφή»
Ενορχήστρωση: Ομαδική
3. Χώμα Ελληνικό
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου
4. Μη με ακούτε
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Ενορχήστρωση: Ομαδική
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γρηγόρης Γκερτσάκης, Νίκος Σουσαμίδης
5. Κομοτηνή
Μουσική-Στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Μίλτος Πασχαλίδης, β΄ φωνή: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
6. Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος

ΠΛΕΥΡΑ Β
1. Ιστορίες
Μουσική-Στίχοι: Νίκος Αρμπιλιάς
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
2. Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
3. Θέλω να φύγω πια από δω
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος 
4. Η Ιστορία του Διομήδη
Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
5. Ο κόσμος μας
Στίχοι: Γιάννης Απαρθινός (Γιάννης Πανούσης)
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη
6. Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ


ΒΙΝΥΛΙΟ;;; Κι όμως.
Το 1999 το βινύλιο έπνεε τα λοίσθια κι εγώ κυκλοφόρησα το «STAVENTO» μόνο σε CD. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται, έστω και δειλά. μία στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς το βινύλιο. Έτσι λοιπόν η εταιρία B-Side Records κυκλοφόρησε τώρα το STAVENTO σε βινύλιο. Για μένα ήταν ένα πολύ ευχάριστο δώρο και ελπίζω η εταιρία να αποσβέσει τα έξοδα της έκδοσης, που δεν είναι και λίγα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια εργοστάσια και η παραγωγή έγινε στην Τσεχία.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ