ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσιάζει…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών
Ένωση Μικρασιατών Λαμίας

Προβολές σε Καβάλα και Δράμα

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Λαμίας, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και ιστορική επιμέλεια Ειρήνης Σαρίογλου, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (Υψηλάντου 17, Λαμία). Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας στο Κινηματοθέατρο Oscar (Φιλελλήνων 16, Καβάλα). Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Κυριών Δράμας στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Βεργίνας 220, Δράμα).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΔΙΣΜΕ
Η Ανατολή Έδυσε: Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού. Μουσική: Γιάννης Βοργίας. Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου. Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος. Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάλλον δε γινόμαστε σοφότεροι,   ούτε διευκρινίζονται πολλά ζητήματα στις γενικού τύπου συνεντεύξεις που δίνονται με αφορμή την έκθεση Θεσσαλονίκης,  όπως και του  προέδρου του Σύριζα  Αλέξη Τσίπρα.