fbpx Ελλάδα: το 16% των παιδιών έχουν κακοποιηθεί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

Ελλάδα: το 16% των παιδιών έχουν κακοποιηθεί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έλενα Ράπτη
Σεξουαλική κακοποίηση
Κέντρο Πρόληψης Ορφέας
Εκδήλωση

Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής και συντονίστρια της εκστρατείας "Ένα στα Πέντε" για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, βρέθηκε στην Κομοτηνή

Γκ. Εσαγιάν: "Ο κανόνας είναι τα παιδιά να μην αποκαλύπτουν την κακοποίησή τους, γιατί είναι δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση"

Διονύσης Βοργιάς

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, ήρθε στο προσκήνιο στην Κομοτηνή, μέσα από μία εκδήλωση προβληματισμών, πρόληψης και γνώσης. 
Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Π.Ε. Ροδόπης, διοργάνωσαν την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου, στην είσοδο του οποίου είχε τοποθετηθεί και κουτί στήριξης για τον μικρό Χρήστο Γεώργιο Θεοδωρίδη από την Αίγειρο.


ΚΑΜΠΑΝΙΑ "ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ"
Την καμπάνια "ένα στα πέντε" παρουσίασε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, η οποία διατηρεί και την ιδιότητα της συντονίστριας της εκστρατείας για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μέσω της καμπάνιας μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 402 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, την τελευταία τετραετία.


"Δυστυχώς ένα στα πέντε παιδιά έχουν πέσει θύματα κάποιου είδους σεξουαλικής κακοποίησης", διαπίστωσε από την Κομοτηνή η κα Ράπτη, και συνέχισε: "Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16% σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Μοίρασαν 10.000 ερωτηματολόγια σε μαθητές, κι αυτοί τα συμπλήρωσαν ανώνυμα, έτσι δεν είχαν τον φόβο να αποκαλύψουν αυτό που είχαν ζήσει".


Όπως υπογράμμισε η ίδια "θεωρώ ότι τα κρούσματα ήταν και παραμένουν πολλά, απλώς τώρα δημοσιοποιούνται, για δύο λόγους: Πρώτος, η αλλαγή του νομικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να αποκαλύπτουν την ταυτότητα του δράστη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεύτερος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ωθεί περισσότερα παιδιά να σπάσουν την σιωπή τους".


Μάλιστα, δεν παραγνώρισε το γεγονός ότι θύτης μπορεί να είναι κάποιος και από το οικείο περιβάλλον, ακόμη κι ο γονιός. Στο πλαίσιο της καλύτερης -και πιο εύληπτης ενημέρωσης- μοίρασε στους γονείς από ένα παραμύθι, προκειμένου να το διαβάσουν τα παιδιά τους. Σε αυτό το παραμύθι εξηγείται με απλό τρόπο ότι "δεν πρέπει το παιδί να επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει στην περιοχή η οποία κατά κανόνα καλύπτεται από το εσώρουχό του. Βεβαίως εξηγούμε στα παιδιά πως, όταν ο μπαμπάς ή η μαμά τα πλένει μπορεί να τα αγγίζει, μέχρι κάποια άλλη ηλικία. Όμως κανένας άλλος, ούτε δάσκαλος, προπονητής, θείος, κολλητός του μπαμπά ή της μαμάς, άγνωστος. Φυσικά, στα υπόλοιπα αγγίγματα, πχ στα μαλλιά, και σε αυτά ακόμη το παιδί θα πρέπει να δίνει τη συγκατάθεσή του, γιατί το σώμα ανήκει στα παιδιά".

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Μία ψυχιατρική προσέγγιση στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση έκανε ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Γκάρο Εσαγιάν, ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του επιστημονικού διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης "Ορφέας". Μίλησε για το φαινόμενο καθεαυτό, την συχνότητά του, την ψυχολογική δυναμική, συνέπειες, ψυχιατρικές επιπτώσεις και πρόληψη.
"Στον δυτικό κόσμο υπάρχει μία συχνότητα που είναι ένα στα πέντε παιδιά. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και στην περιοχή μας", είπε στην αρχή ο κος Εσαγιάν ο οποίος στη συνέχεια -επικαλούμενος την ψυχαναλυτική του ιδιότητα δήλωσε: "Καταθέτω το σχόλιο πως είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, ο οποίος εγείρει προβλήματα γύρω από τη φύση της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη ύπαρξη".


Ο ίδιος μίλησε και για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων. "Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση, χρειάζεται η πρόληψη από την παιδική ηλικία και η σωστή διαχείριση των παιδόφιλων. Πάντα όμως, η πρόληψη ξεκινάει στην οικογένεια και στο σχολείο. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για το φαινόμενο. Έχουμε περάσει τα χρόνια που λέγαμε στα παιδιά: Μακριά από όσους σας δίνουν σοκολάτες. Ο παιδόφιλος μετέρχεται πιο έξυπνων τεχνασμάτων", ανέδειξε. Παράλληλα, έκανε λόγο ότι τα παιδιά δύσκολα αποκαλύπτουν την κακοποίηση που βιώνουν. "Ο κανόνας είναι τα παιδιά να μην αποκαλύπτουν την κακοποίησή τους, γιατί είναι δύσκολο να το διαχειριστούν. Δυστυχώς, το περιβάλλον δεν είναι σε θέση να ακούσει τις μερικές φορές που το παιδί πάει να πει κάτι. Ένας άλλος αριθμός που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως 30% των σεξουαλικών κακοποιήσεων προκαλείται από πρωταγωνιστές του οικογενειακού περιβάλλοντος", όπως είπε.


Στη συνέχεια στάθηκε και σε μία σύγχρονη μορφή κακοποίησης, αυτή μέσω του διαδικτύου. "Μία από τις μορφές σεξουαλικής κακοποίησης είναι κι αυτή μέσω διαδικτύου, που είναι η έκθεση του ανήλικου παιδιού σε ιντερνετικές δραστηριότητες, η οποία είναι ανεξέλεγκτη στο βαθμό που το ίντερνετ δε διέπεται από κανόνες αυστηρού ελέγχου", είπε.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
Στην εκδήλωση μίλησε και η δικηγόρος-νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής, Ελευθερία Μπότσαρη. 


Εξηγώντας περί του νομικού όρου, είπε πως "σεξουαλική κακοποίηση επέρχεται, όταν παρά τη θέληση του παιδιού επέρχονται σε αυτό πράξεις που δεν αντιλαμβάνεται πως έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και με κανένα τρόπο δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτές. Δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες, είναι η μάστιγα της εποχής. Το φαινόμενο εξακολουθεί να υπάρχει σε ένταση και με αυξανόμενη πορεία".


Στη συνέχεια στάθηκε στο ρόλο των γονέων: "Οι γονείς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε από τα βλέμματα των παιδιών αυτά που ίσως να θέλουν να μας πουν και να είμαστε πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους", και κατέληξε στο ότι να μην μιλούν οι γονείς στα παιδιά τους γι' αυτά τα φαινόμενα "αποτελεί ένα ταμπού, αλλά οι γονείς πρέπει να φύγουν από αυτά τα πλαίσια και το φαινόμενο να αποτελέσει ζήτημα συζήτησης στην ελληνική οικογένεια".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα