fbpx Ελένη Πέτα: Δεν αναζητούσα ποτέ την ποσότητα, αλλά την ποιότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5 FM

Ελένη Πέτα: Δεν αναζητούσα ποτέ την ποσότητα, αλλά την ποιότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδι
Συναυλία

Η Ελένη Πέτα και η Fide Köksal, δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες, δύο εξαιρετικές φωνές συναντιούνται σήμερα επί σκηνής στην Πολιτιστική Κίνηση νομού Ροδόπης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Ελένη Πέτα και η Fide Köksal, δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες, δύο εξαιρετικές φωνές συναντιούνται επί σκηνής στην Πολιτιστική Κίνηση νομού Ροδόπης και ενώνουν τις δύο πλευρές του Αιγαίου, σε μια μοναδική παράσταση στην Κομοτηνή, σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου! Σε ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια του κόσμου, σε μια παράσταση με πρωταγωνιστή τόσο τις ανεπανάληπτες ερμηνείες, όσο και το συναίσθημα.  Αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες που ερμηνεύουν μοναδικά και οι δύο, πότε μόνες και πότε σε απολαυστικές διφωνίες, θα μας ταξιδέψουν σε ήχους, εικόνες και αισθήσεις από την Ελλάδα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη Μεσόγειο!


Η Ελένη Πέτα φιλοξενούμενη στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις. 


Τι θα ακούσουμε σε αυτή την συναυλία;
-Εμείς ουσιαστικά με τις φωνές μας και με την Fide Köksal, η οποία κατάγεται από την Σμύρνη, ενώνουμε τον κόσμο. Χρησιμοποιούμε την κοινή γλώσσα της μουσικής για να έρθουμε κοντά η μία στην άλλη και για να μοιραστούμε πράγματα, είτε από τις χώρες μας, είτε από άλλες χώρες, τραγούδια πανέμορφα ελληνικά που έχουνε γίνει και στα τούρκικα, τραγούδια και από άλλες χώρες που έχουν γίνει επίσης στα τούρκικα και τα μοιραζόμαστε επί σκηνής με την Fide. Τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία, επιλεκτικά βεβαίως, γιατί ρίξαμε περισσότερο βαρύτητα στα κοινά μας μέρη, αυτά που έχουν και περισσότερο ενδιαφέρον και για τον κόσμο. Τραγούδια από τις δισκογραφικές μας δουλειές και τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, όμορφα τραγούδια που και ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά.


Ανήσυχο πνεύμα είσαστε, τελειώσατε σπουδές βιολοντσέλο στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, κάνατε και τα πρώτα βήματα ως μουσικός. Συνεργαστήκατε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς, με τους περισσότερους τραγουδιστές. Που να σας κατατάξει κάποιος;
-Δεν θέλω να καταταχτώ. Θα αισθανόμουνα τρομερό περιορισμό να τραγουδούσα ένα συγκεκριμένο είδος ή μόνο τα δικά μου τραγούδια. Θέλω κάθε φορά να δοκιμάζομαι σε νέα είδη και σε τραγούδια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. Εφόσον υπάρχει το ραδιόφωνο που πλασάρει συγκεκριμένο είδος τραγουδιών, γιατί ο κόσμος να μην έχει την δυνατότητα στις μουσικές σκηνές, σε διάφορους χώρους, θεατρικούς ή μουσικούς να μπορεί να ακούσει κάτι διαφορετικό; Κάτι που σίγουρα έχει αγαπήσει, σίγουρα έχει ακούσει στο παρελθόν, τότε που στο ραδιόφωνο υπήρχαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί που μόνοι τους επέλεγαν τα τραγούδι και δεν τους έβαζε κάποιος να παίξουνε μια συγκεκριμένη λίστα με αποτέλεσμα να ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Γιατί να ακούμε στο ραδιόφωνο τα ίδια και τα ίδια; Δεν μου αρέσει το στυλιζάρισμα, όλα είναι σε ένα κομπιούτερ και αυτό το πράγμα είναι τραγικό. Δεν είναι ούτε δημιουργικό, δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί και χαίρομαι που υπάρχει κόσμος που ψάχνει και ανακαλύπτει νέα πράγματα και έρχεται και μας στηρίζει σε αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς.


Λένε κάποιοι όταν τελειώνει κάποιο δημιούργημα το αφήνουμε πίσω και πάμε για κάτι καινούριο.
-Έτσι είναι, ανήκει στον κόσμο πια. Έτσι γίνεται για μένα, μπορεί μετά από πολλά χρόνια να βάλω να ακούσω κάτι, να κρίνω από μια άλλη οπτική, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει τώρα άμεσα είναι να βγάλω μια ολοκληρωμένη δουλειά. Επειδή τα τελευταία 4 χρόνια έχουν βγει δύο τραγούδια από εμένα μόνα τους, χωρίς να ανήκουν σε μια ολοκληρωμένη δουλειά, ήρθε η ώρα να την κάνω τουλάχιστον για τους ανθρώπους που με παρακολουθούν και θέλουν να έχουν από εμένα κάτι πιο ολοκληρωμένο.


Είναι απαιτητικό το κοινό;
-Ο κόσμος έχει πάρα πολλές προσλαμβάνουσες, δηλαδή μπορεί να δει θεάματα από το εξωτερικό, να ακούσει τραγουδιστές από το εξωτερικό και αυτόματα έχει αλλάξει το κριτήριό του, εκπαιδεύεται, έχει ένα μέτρο σύγκρισης και ξέρει να κρίνει καλύτερα. Ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι που ψάχνονται και θέλουν να μαθαίνουν πράγματα στην ζωή τους.


Πως βλέπετε τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο;
-Παρόλο που βγήκα την δεκαετία του ‘90 όταν άνθιζαν οι δισκογραφικές εταιρείες, εμένα δεν με ευνόησε αυτό το σύστημα, γιατί δεν ήθελα να είμαι μέλος του συστήματος αυτού. Ήθελα να κάνω πράγματα που μου άρεσαν, που ήταν δημιουργικά. Δεν με ενδιέφερε να κάνω αυτή την δουλειά για να προβληθώ και το κέρδος μου να είναι μόνο οικονομικό. Ήθελα να κάνω πιο καλλιτεχνικά πράγματα, οπότε βγαίνοντας εκείνη την περίοδο που είχαν ένα κοστούμι για όλους, εγώ δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ με αυτό. Οπότε τα τελευταία 18 χρόνια που έχω επιλέξει μια διαφορετική πορεία στα πράγματα, είτε είμαι σε κρίση, είτε δεν είμαι σε κρίση είναι το ίδιο και το αυτό. Με την έννοια ότι εγώ δεν αναζητούσα ποτέ την ποσότητα σε αυτό που κάνω, αλλά την ποιότητα. Η ποιότητα έχει ένα κόστος, οικονομικό πρώτιστος. Με αυτό το πράγμα έχω μάθει να ζω και έτσι θέλω να πορεύομαι. Φυσικά δεν θέλω να χάσω την ποιότητα στην ζωή μου. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κάνουν όλο τον κόσμο να φτάσει στην εξαθλίωση. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Πρέπει να υπάρχει μια ποιότητα στην ζωή του καθενός, δεν μπορούν να μας το αφαιρέσει κανείς αυτό.


Η καλύτερη επικοινωνία είναι σε ένα μόνιμο στέκι στην Αθήνα ή σε περιοδείες;
-Εμένα μου αρέσουν όλα. Θα ήθελα να είμαι και πιο σταθερά κάπου στην Αθήνα που είναι και το σπίτι μου, το παιδί μου. Τώρα για παράδειγμα είμαι στην Θεσσαλονίκη, ετοιμαζόμαστε για τη συναυλία στο Μέγαρο και μετά θα είμαι στην Κομοτηνή και θα γυρίσω την Κυριακή. Μου στοιχίζει αυτό, γιατί δεν βλέπω το παιδί μου. Όμως πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή και με κόσμο που δεν μπορεί να μας δει κάπου, είναι σημαντικό και αυτό.  
 

Λίγα λόγια για την Ελένη Πέτα
Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις σπουδές της στο βιολοντσέλο, στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάνει τα πρώτα της βήματα ως μουσικός και συνεργάζεται με τον Νίκο Παπάζογλου στη καλοκαιρινή του περιοδεία.  Έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, συνθέτες και στιχουργούς και ηθοποιούς, όπως Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Στέφανο Κορκολή, Αντώνη Μιτζέλο, Ελένη Ζιώγα, Ελεάννα Βραχάλη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Μάριο Φραγκούλη, Μιχάλη Δέλτα, Πέμη Ζούνη κ.α.  Έχει συνεργαστεί επίσης με την Καμεράτα Φίλων της Μουσικής, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Τον Απρίλιο του 2009 ο Youssou N’ Dour, κάτοχος Grammy και πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, επιλέγει την Ελένη Πέτα να εμφανιστεί μαζί του επί σκηνής, σε μια μοναδική συναυλία στο Ποδηλατοδρόμιο Ο.Α.Κ.Α. για τους σκοπούς της Action Africa.  Στο δίσκο της «»Duende»» με τον Παναγιώτη Μάργαρη, συμμετέχει ένας απ’ τους πλέον χαρισματικούς κιθαρίστες και συνθέτες των τελευταίων ετών στο χώρο της Jazz, του Flamenco και του Tango, ο Al Di Meola, με τον οποίο συνεργάζονται και στις εμφανίσεις του στο Gazarte τον Οκτώβριο του 2010.  Από το 1996  έχει κυκλοφορήσει 10 δίσκους (με τις εταιρείες ΕΜΙ, Universal Music, Nitro, Legend,  Lyra κλπ ) με πολλές επιτυχίες και τραγούδια που αγαπήθηκαν. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι με τίτλο «Το Δώρο» σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη, που έχει ήδη ξεχωρίσει. 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πονηριές και δήθεν αφέλεια, η καθαρά διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν κάποιοι  αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι της  «τουρκικής μειονότητας» στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης