fbpx Δύσκολα προβλήματα για μαθηματικά μυαλά!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Δύσκολα προβλήματα για μαθηματικά μυαλά!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαθηματικά
Ροδόπη
Διαγωνισμός
Μαθηματική Εταιρεία
Νίκος Νικολαϊδης

Διεξήχθη ο πανελλήνιος διαγωνισμός «Θαλής» και ο τοπικός διαγωνισμός «Καραθεοδωρής»


Τα θέματα φάνηκαν απαιτητικά στους διαγωνιζόμενους, μία εκ των οποίων ήταν η Ασλή Μουσταφά, μαθήτρια Α’ γυμνασίου, που διαγωνίστηκε στον τοπικό διαγωνισμό

Διονύσης Βοργιάς

Το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου "δοκιμάστηκαν" τα μαθηματικά μυαλά του νομού Ροδόπης, αφού διεξήχθησαν ο πανελλήνιος διαγωνισμός "Θαλής" και ο τοπικός "Καραθεοδωρής", στο 3ο γυμνάσιο Κομοτηνής. Πιο αναλυτικά, η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας νομού Ροδόπης, έπειτα από την πλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ανέλαβε τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του 77ου πανελλήνιου μαθηματικού διαγωνισμού "Θαλής" για τους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου. Παράλληλα με τον πανελλήνιο διαγωνισμό αποφασίστηκε και η διεξαγωγή του 7ου τοπικού μαθηματικού διαγωνισμού "Καραθεοδωρής" για τους μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου, ο οποίος διεξάγεται τοπικά από το παράρτημα νομού Ροδόπης.


Στόχος του πανελλήνιου μαθηματικού διαγωνισμού είναι η εξεύρεση των μαθηματικών μυαλών, τα οποία θα διαγωνιστούν στη δεύτερη φάση "Ευκλείδης" και στην τρίτη φάση "Αρχιμήδης", από όπου, τελικά, θα προκύψει η Εθνική Ελλάδος που θα συμμετάσχει αυτό το καλοκαίρι στην Ολυμπιάδα και τη Βαλκανιάδα μαθηματικών.


Ο Νίκος Νικολαΐδης, νεαρός μαθηματικός και γενικός γραμματέας του παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας στο νομό Ροδόπης, μας πληροφόρησε σχετικά με τη συμμετοχή. "Η συμμετοχή των μαθητών και φέτος κινήθηκε σε σταθερά πλαίσια, ανάμεσα σε 120 και 150 παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό ότι τους ενδιαφέρουν τα μαθηματικά. Επίσης, η συμμετοχή δε διαφέρει μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, καθώς όλα τα παιδιά συμμετέχουν περίπου σε ίδιους αριθμούς", είπε, ενώ για τη δυσκολία των θεμάτων πρόσθεσε ότι "είναι δύσκολα και δεν αφορούν τη σχολική ύλη αυτή καθ' αυτήν, αλλά στοχεύουν να ενεργοποιήσουν τη μαθηματική σκέψη των μαθητών".
"Επειδή ο Θαλής διεξάγεται από τη 2α Γυμνασίου μέχρι την 3η Λυκείου, τα περισσότερα παραρτήματα, όπως το δικό μας, διεξάγουν και τοπικό διαγωνισμό για τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου", συνέχισε, αναφορικά με τον τοπικό διαγωνισμό "Καραθεοδωρής", ονομαζόμενο από τον ομώνυμο σπουδαίο Κομοτηναίο επιστήμονα.


Αρκετά παιδιά αγαπούν τα μαθηματικά, όμως άλλα τα "φοβούνται". "Ακόμη υπάρχει ο φόβος προς τα μαθηματικά. Δεν τα αγαπούν όλοι οι μαθητές. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται ο ρόλος της Μαθηματικής Εταιρείας, ότι δηλαδή προσπαθεί να προάγει τη μαθηματική σκέψη και μέσω άλλων δραστηριοτήτων, εκτός της διδασκαλίας των μαθηματικών στο σχολείο", επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης, για να ολοκληρώσει με μία προσέγγιση αναφορικά με τα σύγχρονα μαθηματικά και την αξία τους. "Πάνω στην επιστήμη των μαθηματικών έχουν βασιστεί όλα όσα σήμερα έχουμε. Τα μαθηματικά μπορείς να τα βρεις παντού, αλλά από εκεί κι έπειτα έχουν εξελιχθεί για μένα σε ένα εργαλείο, για να προχωρούν η επιστήμη και η τεχνολογία. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ, κι έχει φύγει λίγο ο ρόλος της από τα μαθηματικά", τόνισε καταλήγοντας.


Τα θέματα φάνηκαν απαιτητικά στους διαγωνιζόμενους, μία εκ των οποίων ήταν η Ασλή Μουσταφά, μαθήτρια Α' γυμνασίου, που διαγωνίστηκε στον τοπικό διαγωνισμό. "Ο δάσκαλός μας μου είπε ότι γίνονται οι εξετάσεις αυτές κι εγώ ρώτησα τη μαμά μου, η οποία μου είπε να έρθω, για να δω τι ξέρω και να εξετάσω τον εαυτό μου. Τα θέματα ήταν δύσκολα και με δυσκόλεψαν αρκετά τα προβλήματα, γιατί τα είδα για πρώτη φορά. Νομίζω πως έκανα πολλά λάθη", μας δήλωσε, χωρίς όμως να το βάζει κάτω, διότι τα μαθηματικά είναι η αγάπη της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προφανώς υπήρξαν πολλές γκρίνιες και αντιδράσεις στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, με την  ανακοίνωση μόνο 50 πειραματικών  σχολείων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως  από βουλευτές των νομών,