ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάστε για να περάσετε ωραία, να διασκεδάσετε

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση
Στέφανος Δάνδολος
Βιβλίο

Σε όμορφο κλίμα διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, στο art bar Bicicletta η παρουσίαση του βιβλίου «Όταν θα δεις τη θάλασσα»


Συγγραφέας: Το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο συγγραφέας γράφει για να ζήσει, δεν γράφει για να εκφραστεί

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε όμορφο κλίμα διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, στο art bar Bicicletta η παρουσίαση του βιβλίου "Όταν θα δεις τη θάλασσα" του Στέφανου Δάνδολου. Οι εκδόσεις Ψυχογιός και το βιβλιοχαρτοπωλείο "Bookstop" παρουσίασαν το νέο βιβλίο, παρουσία του συγγραφέα. Τον συγγραφέα παρουσίασε και προλόγισε η αρχαιολόγος/μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα. Ο κόσμος που γέμισε τον πάνω όροφο του Bicicletta γνώρισε από κοντά τον συγγραφέα, άκουσε και συζήτησε για το νέο του βιβλίο και πέρασε ένα όμορφο απόγευμα. Την άψογη διοργάνωση ανέλαβε το βιβλιοπωλείο "Bookstop".


Σε συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm o Στέφανος Δάνδολος μίλησε για τη συγγραφή, το νέο του βιβλίο, αλλά και πως τον επηρεάζει η οικονομική κρίση, μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας. Μίλησε για την Αθήνα κάνοντας λόγο για μία πόλη, όπου υπάρχει πολύ μοναξιά, αποξένωση, δεν βλέπεις χαμόγελα, ανέφερε χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική κρίση "κατάφερε να μας κάνει σκυθρωπούς στην καθημερινότητά μας. Ίσως δεν κατάφερε όμως να αποδεκατίσει το όνειρο γιατί νομίζω ότι στις δύσκολες στιγμές είναι που το όνειρο σε οδηγεί, ίσως σε εμπνέει κιόλας, αυτό το να έχεις μια βαθύτερη πίστη μέσα σου παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρεις, περισσότερο είναι ατομική ευθύνη πλέον". 


Αποδίδει καλύτερα στο γράψιμο ένας συγγραφέας όταν είναι υπό πίεση, όταν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα; 

-Ίσως όλοι αποδίδουν καλύτερα υπό πίεση, παρόλα αυτά βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη συμπίεση στην αγορά, βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει προβληματιστεί πάρα πολύ, δεν έχει τις πολυτέλειες που είχε παλαιότερα και η αγορά βιβλίου έχει τα προβλήματά της. Το βιβλίο πρέπει να είναι ένα ταξίδι πάνω από όλα ψυχαγωγίας, γιατί με ρωτούν πολλές φορές να πω σε νέα παιδιά γιατί  να διαβάσουν, δεν θα τους έλεγα να διαβάσουν για να μάθουν, θα τους έλεγα να διαβάσουν για να περάσουν ωραία, να διασκεδάσουν, έτσι κερδίζεις τους αναγνώστες.

Που το έχασε το στοίχημα με τον κόσμο το βιβλίο; 

-Το βιβλίο είναι αυτό που ήταν πάντα, είναι κάτι που για πολλούς ανθρώπους είναι απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινότητά τους. Εκεί που έχασε το στοίχημα είναι στην αγορά, ίσως επειδή βγαίνουν πάρα πολλά βιβλία καινούργια και επειδή ίσως ο κόσμος δεν έχει την αντοχή την οικονομική να παρακολουθήσει αυτή την πληθώρα των νέων τίτλων. Βλέπουμε σε μπαζάρ βιβλίων πως ο κόσμος με μεγάλη λαχτάρα πηγαίνει και ψάχνει εκδόσεις με λιγότερα χρήματα και παλαιότερες εκδόσεις με εκπτώσεις κτλ. Θυμάμαι ο Καραγάτσης είχε πει κάποτε, πότε τα βιβλία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας; Στην κατοχή, τότε ο άνθρωπος χρειαζόταν ένα βιβλίο και την ελιά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στις δύσκολες περιόδους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες της αναγνωσιμότητάς μας ως λαός είναι χαμηλή, τα βιβλία είναι μεγάλη συντροφιά.

Ως συγγραφέας διαβάζεις άλλα βιβλία; 

-Βεβαίως , διαβάζω όταν δεν γράφω γιατί όταν γράφεις προσπαθείς να μείνεις λίγο μακριά. Μπορεί να διαβάσεις ένα βιβλίο και να σε περισπάσει, να σε ταράξει και ενδεχομένως υποσυνείδητα να θες και να μιμηθείς, να θες να ακολουθήσεις λίγο κάτι που σου αρέσει, να θες το ύφος της γραφής και αν γράφεις κάτι αυτό μπορεί να είναι μεγάλος κίνδυνος περισπασμός. Όταν γράφω δεν διαβάζω, κυρίως κάνω έρευνα γιατί τα βιβλία που γράφω είναι ιστορικά μυθιστορήματα και προτιμώ να διαβάζω πράγματα που έχουν να κάνουν με το θέμα μου, αλλά όταν δεν γράφω διαβάζω  πολύ λογοτεχνία.


Την κρίση πως την βιώνεις; 

-Το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο συγγραφέας γράφει για να ζήσει, δεν γράφει για να εκφραστεί. Από κάποιο σημείο και μετά αυτό που έχεις στο κεφάλι σου είναι το γεγονός ότι πρέπει να επιβιώσεις και πρέπει να επιβιώσει και η οικογένειά σου. Πολλές φορές λένε γράφεις ένα βιβλίο γιατί θες να στείλεις ένα κοινωνικό μήνυμα, το τελευταίο που σε ενδιαφέρει είναι να στείλεις ένα μήνυμα, αυτό έρχεται από μόνο του. Οι συγγραφείς γράφουν για να ζουν, για να επιβιώνουν, είναι ένα είδος δουλειάς. 


Χρειαζόμαστε ένα μήνυμα αισιοδοξίας; 

-Νομίζω ναι, αυτήν την εποχή τουλάχιστον χρειαζόμαστε την ελπίδα, χρειαζόμαστε την αισιοδοξία και χρειαζόμαστε λίγο αυτή τη γλύκα στην ψυχή. Ένα βιβλίο είναι ένα ταξίδι  και πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά ο καθένας έχει το πρόβλημά του, στο τέλος της ημέρας όμως μπορούμε να χαμογελάσουμε και μόνοι μας, δεν χρειαζόμαστε παρέα, με ένα βιβλίο στα χέρια. Με την ελπίδα, την πίστη και την αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι