fbpx Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο Ισαπόστολος προστάτης των Σαρακατσάνων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο Ισαπόστολος προστάτης των Σαρακατσάνων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο Ισαπόστολος
Θεατρική παράσταση
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Κοινό προσκλητήριο από τον πρόεδρο Σαρακατσάνων Γ. Νάκο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ν. Βεργίδη

Διονύσης Βοργιάς

Αυτή την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η ιστορική θεατρική παράσταση «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο Ισαπόστολος Προστάτης των Σαρακατσάνων». Φορέας υλοποίησης είναι ο πολιτιστικός σύλλογος «ΑΚΟΥΕΟΡΑ». Διεύθυνση παραγωγής: ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Νίκος Βεργίδης. 

Η εν λόγω παράσταση έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Παρουσιάζεται με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Οι θεατές θα παρακολουθήσουν στην αρχή ένα ιστορικό ψηφιακό υλικό από την ελληνική λαογραφία και τις ιστορικές διδαχές και προφητείες του Πατροκοσμά, ενώ θα παρουσιαστούν και οι σημαντικές θεατρικές σκηνές που καθόρισαν και τον περιπετειώδη βίο του Αγίου. Το λαογραφικό υλικό ενισχύεται έντονα με την παρουσία και μελών Σαρακατσάνων από την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής.

Αναμνήσεις από τον Γ. Νάκο
Αναμνήσεις από τον παππού του ανακάλεσε ο πρόεδρος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων Γιώργος Νάκος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την παράσταση με τον Νίκο Βεργίδη. 

«Ο Άγιος έλεγε στους Σαρακατσάνους να μην κιοτεύετε και να κρατάτε την πίστη σας στην καρδιά σας, μαρτυρία από τον παππού μου που μικρός όταν ήμουν άκουγα για τον διδάχο των Σαρακατσάνων», θυμήθηκε ο κος Νάκος, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που «γύριζε με ένα ξύλο κι έναν Σταυρό δίνοντας διδαχές». 

Μάλιστα, παρουσιάστηκε βέβαιος πως «όσοι έρθουν στην παράσταση θα φύγουν κερδισμένοι και φωτισμένοι».

Ν. Βεργίδης: «Έλληνας επαναστάτης ο Πατροκοσμάς»
Αφότου ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν για να μπορέσει να ανέβει στην Κομοτηνή η παράσταση, και μάλιστα δωρεάν, ο εκ Κομοτηνής καταγόμενος Νίκος Βεργίδης εξήγησε ότι η παράσταση δομείται πάνω σε δύο επίπεδα:

«Το πρώτο είναι η ψηφιακή πληροφόρηση του μέσου θεατή για να καταλάβει ποια είναι η συνδεσιμότητα της ιστορίας του Πατροκοσμά με τους Σαρακατσάνους. 

Ο μέσος θεατής κατανοεί συγκινησιακά το τι συνέβαινε εκείνα τα ταραγμένα προεπαναστατικά χρόνια, όταν ο Πατροκοσμάς βοηθούσε τους αυθεντικούς Έλληνες με τις διδαχές και τις προφητείες του […]. 

Από πολλούς ιστορικούς και λαογράφους ο Πατροκοσμάς θεωρείται ως δεύτερος Ρήγας Φεραίος. Κατά τη γνώμη μου ήταν ένας επαναστάτης Έλληνας, που μέσα από το ράσο με τον Σταυρό στο χέρι, μέσα από τα κηρύγματά του, εμψύχωνε κυρίως τους Σαρακατσάνους αλλά και όλο τον ελλαδικό ορεινό χώρο της τότε σκλαβωμένης πατρίδας μας». Στο δεύτερο μέρος σειρά έχουν οι θεατρικές σκηνές από τη ζωή του Πατροκοσμά μέχρι και την σύλληψή του από τους Τούρκους.

Όσο για τον σύλλογο «ΑΚΟΥΕΟΡΑ» ο κος Βεργίδης απάντησε στην ερώτηση που όλοι έχουν με το άκουσμα του ονόματος, δηλαδή το τι σημαίνει και από που προέρχεται. Το όνομα, λοιπόν, είναι οι προστακτικές των ρημάτων ακούω και οράω-ω (βλέπω) ενωμένες σε μία λέξη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ