fbpx 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia: Έλειψε ο κόσμος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο Φεστιβάλ Via Egnatia: Έλειψε ο κόσμος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Via Egnatia
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Εκδηλώσεις

Καλή η προσπάθεια των συντελεστών των ζωντανών συναυλιών στο Βυζαντινό Τείχος, αλλά δεν κατάφεραν να προσελκύσουν κόσμο 


Πρόχειρα στημένη η έκθεση της ιστορίας της Κομοτηνής στην αίθουσα όπου έγινε η έναρξη του Φεστιβάλ

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Φτωχό" στην συμμετοχή του κόσμου αποδείχθηκε το 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia, που πέτυχε την προσέλκυση κοινού μόνο στον αγώνα δρόμου, αλλά απέτυχε να κάνει συμμέτοχους τους δημότες στην εκδήλωση έναρξης με ιστορικές αναφορές, όπως και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia διεξήχθη στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου. Η Ροδόπη αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του φετινού φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκινώντας από τις 13 Αυγούστου.


Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα, στην οποία πραγματεύτηκε από τους καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιο Χαριζάνη και Ιωάννη Μπακιρτζή το θέμα της ανάδειξης της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού. Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ άλλων τόνισε πως “Πάνω σε αυτήν την διαδρομή βάζουμε γερά θεμέλια, ενώνοντας το χτες με το σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο σε όλο το μήκος της Περιφέρειάς μας. Εμπνεόμαστε από το πλούσιο ιστορικά χτες αλλά παράλληλα ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Ενισχύουμε την ενδοπεριφερειακή μας συνείδηση, περνώντας το μήνυμα πως  η ιστορία και ο πολιτισμός μας ενώνουν. θα ήθελα να εξάρω την αξία του εθελοντισμού και να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, οι οποίοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας με την ανιδιοτελή προσφορά τους. Συνεισφέρουμε όλοι με την δύναμη του Εθελοντισμού, με τη δύναμη του Ανθρώπου, κινητήριος μοχλός για την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, δήλωσαν εθελοντές, βάζοντας το “Εγώ” τους κάτω από το καλό της διοργάνωσης, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Απαιτείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας καλώ σήμερα να συνδράμετε και να συμμετέχετε κι εσείς. Η πόλη μας, ο Νομός μας, η Θράκη μας, σας έχει ανάγκη. Χρειάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής, ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά όσο γίνεται πιο συντονισμένα  Εγώ χρειάζομαι όλους εσάς σε αυτήν την προσπάθεια”.


Η αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου γέμισε με το...ζόρι, ενώ η διαφημιζόμενη ως έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας Οδού, ελάχιστους προσέλκυσε. Αυτή δεν ήταν άλλωστε παρά τρία μπάνερ στην άκρη ενός μη επαρκώς φωτιζόμενου χώρου του Επιμελητηρίου, όπου μετά βίας μπορούσαν να κινηθούν ταυτόχρονα δύο άνθρωποι.

 

 

Οι Koza Mostra έδωσαν βροντερό παρόν, όχι και ο κόσμος

Την σκυτάλη του Via Egnatia το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου πήραν τα μέλη του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα. Οι εξαιρετικοί Θεσσαλονικείς, γνώρισαν μεγάλη αναγνωσιμότητα μετά και τη συμμετοχή τους στη Eurovision  του 2013, κατακτώντας την 6η θέση με το «Alcohol is Free».  Η ελλιπής διαφήμιση όλου του υπόλοιπου προγράμματος του Via Egnatia πλην του Run, έδωσε τα αποτελέσματα που είδαμε. Η Koza Mostra ανέβηκαν στη σκηνή μετρώντας μερικές δεκάδες κόσμου από κάτω. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος που μαζεύτηκε αργότερα αποτελούνταν κυρίως άτομα τα οποία περνούσαν από το σημείο και τους τράβηξε η μουσική και η διάθεση της εξαιρετικής μπάντας. 
Ο Ηλίας Κόζας, η ψυχή του συγκροτήματος και εξαιρετικός Performer κατάφερε τον λίγο αυτόν κόσμο, να τον συσπειρώσει και να τον κάνει να χορεύει μέχρι περί τις 11.00 το βράδυ όταν και τελείωσε επίσημα η συναυλία, υπό την παρουσία αστυνομίας μετά από καταγγελία. 
Είναι κρίμα πραγματικά τέτοιες βραδιές να «χάνονται» και να μπαίνουν στο πολιτιστικό χρονοντούλαπο ως αποτυχημένες, εξαιτίας της μη ορθής διαχείρισης της επικοινωνία και promotion του event. 

 

Τοπικά συγκροτήματα και προσφορά ροφημάτων

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής υπό τους ήχους τοπικών συγκροτημάτων της περιοχής και με δωρεάν προσφορά ροφημάτων από καφεπώλες της περιοχής. Και σε αυτήν την περίπτωση μετρημένοι ήταν οι νέες και νέοι που διασκέδασαν με τους ήχους των μουσικών που ανέβηκαν στη σκηνή, τραγούδησαν μαζί τους. Και μπορεί η προκαθορισμένη ώρα έναρξης προσφοράς ροφημάτων να ήταν η 6η απογευματινή, όμως τουλάχιστον μέχρι τις 8 το απόγευμα, η κίνηση στο Βυζαντινό Τείχος ήταν μηδαμινή, πλην των συντελεστών των συναυλιών που έκαναν τις πρόβες τους και παράλληλα ήπιαν και το καφεδάκι τους. Πάντως η καφεπώλες παρέμειναν στον χώρο μέχρι και την έναρξη των συναυλιών προκειμένου να κάνουν πράξη την προσφορά ροφημάτων σε όσους τουλάχιστον έσπευσαν να τα απολαύσουν. 
Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, είχαν τοποθετηθεί οθόνες προβολής σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης, προκειμένου να προβάλλουν τις δράσεις σε ζωντανή σύνδεση.
Το φετινό φεστιβάλ Via Egnatia δε κατάφερε να προσελκύσει πλήθος κόσμου, όπως έγραψε στον απολογισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης. Εκείνος βέβαια έδωσε την υπόσχεση "να βελτιώνουμε κάθε χρόνο τον θεσμό, κάνοντας τον πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό με μία σειρά εκδηλώσεων και καινοτομιών". Του χρόνου, λοιπόν, τα καλύτερα.  

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι