fbpx Τσίπρας προς εκπροσώπους εστίασης: Κίνδυνος χιλιάδων λουκέτων και ανεργίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Τσίπρας προς εκπροσώπους εστίασης: Κίνδυνος χιλιάδων λουκέτων και ανεργίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΣΕΒΕΕ
ΠΟΕΣΕ
ΣΥΡΙΖΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα στήριξης υποδεέστερα και από αυτά του Απριλίου

Την αγωνία του ότι «θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα.

Στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αρχικά ότι δεν είναι τώρα που ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά ο ίδιος ήδη από τον Μάρτιο έχει συμμετάσχει σε τηλεδιασκέψεις και έχει επισκεφθεί επιχειρήσεις. Επισήμανε ακόμα ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν. Έτσι τόνισε: «τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση, ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης – εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας - ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς από τον Μάρτιο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».  Ακόμα, έκανε λόγο για «ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας». «Σε όσες έχουν κλείσει καθολικά να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος», εξήγησε.

Αναφορικά με τη δανειοδότηση και την εγγυοδοσία αναφερόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωσε πως «από τα 56 δις ρευστότητας που έχουν αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες παραπάνω από το 2019, έχουν δώσει 10 δις στις επιχειρήσεις και τα 5 από αυτά, το 50%, έχουν πάει σε 5 επιχειρηματικούς ομίλους, που σημαίνει ότι τελικά δανειοδοτούνται αυτοί που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν πρόβλημα. Αυτοί οι οποίοι έχουν την ανάγκη, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα στήριξης υποδεέστερα και από αυτά του Απριλίου - Ως και 120.000 άνεργοι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι ο κλάδος έχει υποστεί τη βάσανο του πρώτου κύκλου δυόμισι μηνών με τεράστιες επιπτώσεις και μιλώντας με στοιχεία είπε πως η συνέχεια της επανεκκίνησης, σύμφωνα και με τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ, στο ΜΟ η μείωση του κύκλου εργασιών είναι το 57%, ενώ υπάρχουν τμήματα του κλάδου που έχουν μείωση που μπορεί να ξεπερνάει και το 90%.

Όπως υπογράμμισε ήδη από τον Αύγουστο τα περιοριστικά μέτρα είχαν επίσης τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ από σήμερα πάνω από το 60% του κλάδου μπαίνει σε lockdown, δηλαδή πλέον των 40.000 επιχειρήσεων. «Είναι σε μια συγκυρία τραγική πλέον ο κλάδος», τόνισε ο κος Καββαθάς και πρόσθεσε: «ο κίνδυνος των λουκέτων πλέον για μας είναι ορατός το επόμενο διάστημα». Εξέφρασε, δε, την έντονη αμφιβολία του αν θα μπορούν πολλές από της επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν μετά τη λήξη του lockdown σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ο κίνδυνος τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανοίξουν ή θα κλείσουν μετά το lockdown είναι ορατός πλέον και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μέτρα υποδεέστερα ακόμα και των μέτρων που είχαμε τον Μάρτιο - Απρίλιο».

Σε ότι αφορά στην ανεργία ο κος Καββαθάς ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα λουκέτα από το 30% του κλάδου σημαίνει 100.000 - 120.000 ανέργους.«Θα έχουμε ανεργία, ήδη πληρώνει αναστολές η Πολιτεία. Εάν μας είχε ακούσει και είχε επιδοτήσει το 100% του ασφαλιστικού κόστους, τότε το κόστος θα ήταν μικρότερο από αυτό που δαπανά σήμερα», υπογράμμισε και κατέληξε επ’ αυτού; «Είναι λάθος ο σχεδιασμός».

Τέλος, ζήτησε τα κάτωθι μέτρα άμεσης στήριξης: 

  • ένα ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής με μια ελάχιστη καταβολή ανά επιχείρηση 5000 ευρώ
  • κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο εξάμηνο και πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας 
  • κάλυψη ενοικίων
  • ρύθμιση όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • απαλλαγή από τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών

Τέλος, όπως ειπώθηκε τα αιτήματα αυτά τα ζητούν «όχι για να κερδίσουμε, αλλά για να επιβιώσουμε». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.