fbpx Τροπολογία που πάει στη Βουλή την Τρίτη προκαλεί ερωτηματικά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ" ΕΝΩΣΕΙΣ;

Τροπολογία που πάει στη Βουλή την Τρίτη προκαλεί ερωτηματικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία
Βουλή
Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας

Ο δικηγόρος Γιάννης Κυμιωνής εξηγεί στον "Χ" όσα πρόκειται να συμβούν αν ψηφιστεί 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αλλαγές αλλά και σύγχυση αναμένεται να προκαλέσει και στη Θράκη, ο νόμος που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή τη ερχόμενη Τρίτη και τρόπον τινά "νομιμοποιεί" τη χρήση της λέξης "τουρκικός" στις ονομασίες συλλόγων και σωματείων ανοίγοντας έτσι μία κερκόπορτα για καταστάσεις οι οποίες θα είναι μάλλον προβληματικές. 


Ο δικηγόρος Γιάννης Κυμιωνής φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και κατέθεσε την άποψη του επί αυτού που επιχειρείται, δηλώνοντας σοβαρά προβληματισμένος από τις εξελίξεις που δύνανται να προκληθούν, αλλά και από τα κίνητρα εκ των οποίων εκπορεύθηκε αυτός ο νόμος. 


"Η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει την τροποποίηση ενός άρθρου του κώδικα πολιτικής δικονομίας, δηλαδή του νόμου που εφαρμόζεται στα αστικά δικαστήρια που προβλέπει τη διαδικασία που έχει να κάνει και με τα σωματεία, δεν αναφέρεται μόνον ή τουλάχιστον καθ ερμηνεία δεν μπορεί να προκύψει ότι αφορά μόνο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν τα λεγόμενα μειονοτικά σωματεία με τη χρήση οποιουδήποτε όρου, αλλά έχει να κάνει και με άλλο ακριτικό νομό  δηλαδή με το νομό Φλώρινας συγκεκριμένα όπου υπάρχει άλλη απόφαση του 2015 για την περίφημη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού" λέει ο νομικός και συνεχίζοντας τη σκέψη του, εξηγεί: "Εμείς υπογράψαμε το 1953 την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και είμαστε από τα πρώτα μέλη που το έχει κάνει και έχει δώσει και αίμα της η ελληνική πολιτεία για την εφαρμογή της στη διάρκεια της Χούντας. Και έχει δώσει επίσης μεγάλο αγώνα έτσι ώστε το άρθρο 46 που προβλέπει την υποχρεωτική ισχύ και την εκτέλεση των αποφάσεων του Στρασβούργου να παίρνει σάρκα και οστά.


Αυτό λοιπόν είναι το ίδιο άρθρο που επιβάλλει την εκτέλεση και το ίδιο άρθρο που έρχεται τώρα εδώ και επικαλείται ο κύριος Κοντονής για κάνει ότι είναι να κάνει. Ήδη από το 2002 στις διάφορες δικαιοδοσίες, δηλαδή στα διοικητικά δικαστήρια, στα ποινικά δικαστήρια, η ελληνική πολιτεία έχει δημιουργήσει τους μηχανισμούς έτσι ώστε πράγματι μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου να υπάρχει εσωτερικός εθνικός μηχανισμός και να αποζημιώνεται ο ιδιώτης και να αποκαθίσταται η νομιμότητα. Δεν είχε γίνει αυτό μέχρι τώρα στις αστικές δίκες και στις αστικές διαφορές διότι οι διαφορές μεταξύ ιδιωτών δημιουργούν πολλά προβλήματα και από τη στιγμή που επικαλούμαστε την υπόθεση των σωματείων ως ιδιωτική διαφορά αυτά δεν πρόκειται να λυθούν, εννοώ οι σχέσεις των ιδιωτών με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία".  


Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κος Κυμιωνής, λέει: "αν θέλαμε να πούμε ότι συμμορφωνόμαστε συνολικά στις σχέσεις των ιδιωτών ότι πρέπει να ρυθμίζονται όπως στο Στρασβούργο που επιβάλλει, τότε δεν θα τροποποιούσαμε την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας που αφορά τα σωματεία αλλά θα βάζαμε και τις απαλλοτριώσεις θα βάζαμε και τις εργατικές διαφορές θα βάζαμε ότι μπορούμε να φανταστούμε. Άρα κάτι δεν πάει καλά εδώ όταν το περιορίζουμε μόνο στα σωματεία, ευθέως λέω ότι είναι εκ του πονηρού".


Ο κος Κυμιωνής υποστηρίζει ότι αν τελικά ο νόμος ψηφιστεί τότε θα υπάρχει μεγάλη σύγχυση, ειδικά με τον όρο "τουρκικός", αφού αυτός προσδιορίζει υπηκόους άλλου κράτους: "εδώ μιλάμε για κίνδυνο σύγχυσης ότι μέλη σε αυτό το σωματείο θα είναι οι αλλοδαποί υπήκοοι κράτους που έχει αυτή την επωνυμία, οπότε εδώ δημιουργείται ένα πολύ σοβαρό θέμα συνταγματικής τάξεως και μάλιστα στην τουρκική συνταγματική τάξη. Δεν έχω γράψει εγώ -μάλλον ο ίδιος ο Κεμάλ έγραψε το άρθρο 66 παράγραφος 1 του τουρκικού συντάγματος όπου λέει ότι η λέξη τούρκος έχει να κάνει με τον υπήκοο του κράτους δηλαδή ο ευρέως Κωνσταντινούπολης τούρκος υπήκοος είναι τούρκος, δεν φταίω εγώ που είναι τούρκος, ο Θρακιώτης όμως δεν μπορεί να είναι Τούρκος γιατί προκαλείται σύγχυση με την ιδιότητα του υπηκόου. Ειδικά το σωματείο αυτό, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, έχει και ένα άλλο σημείο το οποίο απορώ πως δεν το έχει αντιληφθεί κανείς.

Όλο καμάρι φέτος συμπληρώνει λέει τα 90 χρόνια από το 1927 την ίδρυσή του. Άρα λοιπόν ιδρύθηκε πριν το 1940 που ετέθη σε εφαρμογή ο τότε νέος αστικός κώδικας και σίγουρα πριν τις 23 Φεβρουαρίου του 1946 που ετέθη σε πλήρη εφαρμογή πια, μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από την κατοχή, οι διατάξεις για τα σωματεία. Αυτό σημαίνει ότι το άρθρο του εισαγωγικού νόμου το άρθρο 13 του αστικού κώδικα που λέει ότι τα νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί νόμιμα κατά την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα εξακολουθούν να υπάρχουν. Δηλαδή αυτά που τότε είχαν νομίμως συσταθεί, θα πρέπει να ελεγχθεί αν με το νόμο του 1914 περί σωματείων είχε τότε συσταθεί σωστά. Για την Τουρκική ένωση Ξάνθης, δεν νομίζω οι νομικοί σύμβουλοι του σωματείου αυτού να μπορούν να υποστηρίξουν ότι νομίμως είχε  συσταθεί"
Εν τέλει ο κος Κυμιωνής, εκτιμά ότι αν η τροπολογία περάσει από τη Βουλή την Τρίτη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά και εξηγεί: "Αν περάσει την Τρίτη η τροποποίηση ξεκινάει μια διαδικασία από την αρχή. Η οποία μπορώ να υποψιαστώ που θα καταλήξει, σε ψευτοαντιδικίες θα βγουν πάλι από την κυβέρνηση και θα λένε διάφορα".


Καταληκτικά ο δικηγόρος μας πληροφορεί ότι από το 2013 υπάρχει στη βουλή των ελλήνων η ειδική επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όμως "δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση κανείς αυτής της επιτροπής και τώρα μας έπιασε ο πόνος να πάμε να αλλάξουμε τον κώδικα ειδικής δικονομίας; Γίνεται χαμός με τις καθυστερήσεις στις αστικές δίκες και στις αποζημιώσεις στις εργατικές διαφορές και στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, στα σωματεία μας έπιασε ο πόνος να συμμορφωθούμε;"


Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στην παρ. 1 του άρθρου 758 ΚΠολΔ, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Η αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η δικαστική απόφαση που δέχθηκε ή απέρριψε την αρχική αίτηση εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος που αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση ασκείται μέσα σε προθεσμία ενενήντα ημερών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Η μεταβατική διάταξη που συνοδεύει την τροποποίηση, «καταλαμβάνει και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχει καταστεί οριστική σύμφωνα με το άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πριν από τη δημοσίευση του νόμου. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία άσκησης της αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης είναι ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.