fbpx Τουρκία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο στόχαστρο του Δημήτρη Κουτσούμπα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

Τουρκία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο στόχαστρο του Δημήτρη Κουτσούμπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Κουτσούμπας
ΚΚΕ

«Η Θράκη συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας»

Θανάσης Τσολάκης

Στην Αλεξανδρούπολη δόθηκε η κεντρική ομιλία της περιοδείας του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε Ροδόπη και Έβρο. Από την πλατεία του Φάρου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τα έβαλε με όλους αρχής γενομένης από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της στην κρίση του κορωνοϊου. 

«Γιατί βρισκόμαστε πλέον μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση που ήδη βήμα - βήμα, νόμο - νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ, η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο την φορτώνουν -όπως και πριν- στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τις πλάτες φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που πλειοδοτούν στο ποιος θα προσφέρει πιο πολλά για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό και οι θέσεις, οι προτάσεις, οι διεκδικήσεις που καταθέτει το ΚΚΕ, όλη μας η δράση στόχο έχει να κρατήσει όρθιους τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τα νέα παιδιά που δίνουν μάχη για να σταθούν στα πόδια τους», είπε ο κος Κουτσούμπας.

Στο στόχαστρο η Τουρκία
Και ο κος Κουτσούμπας, όπως άλλωστε όλοι, παρατήρησε ότι «η Θράκη, ο Έβρος, ο τόπος σας βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας με τους κινδύνους να μεγαλώνουν. Όμως όταν μιλάμε για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, δεν μιλάμε ούτε για τον νευρικό σουλτάνο Ερντογάν ούτε για τη δήθεν απομονωμένη Τουρκία, αλλά για την αστική τάξη της γειτονικής χώρας που ξεδιπλώνει βήμα - βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή»

Μετά από αυτό, στο κάδρο μπήκαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που όπως όλοι γνωρίζουν το ΚΚΕ δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι.

«Στην ίδια περιοχή όπου οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν βάλει μπροστά τα επικίνδυνα σχέδιά τους με τη συμμετοχή βέβαια και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην ίδια περιοχή που όλοι τους, Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, δυνάμεις της ΕΕ, Κίνα, Ρωσία, κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της» σχολίασε ο κος Κουτσούμπας.

Το προσφυγικό δεν λύνεται με έναν φράχτη
Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού ζητήματος, ο κος Κουτσούμπας σχολίασε: «Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Έβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσουν και καινούργια. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στο αίτημα για την εφαρμογή άρθρου της Συνθήκης της Λισαβόνας για εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής (Frontex), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, η οποία κινείται σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξει την κατάσταση.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα καμία λύση δεν έδωσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο […]. Πέρα από αυτό, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι επικεντρώνουν στις συνέπειες και όχι στις αιτίες, ειδικά ως προς το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Το ζήτημα των προσφυγικών ροών, αλλά και η εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από την κυβέρνηση Ερντογάν δεν λύνεται με έναν φράκτη». 

Επιπλέον, ο κος Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορούμε να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση, αν δεν απαιτήσουμε να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή της χώρας μας στα εγκλήματα, να σταματήσει κάθε στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που με τον πόλεμο και τις καταστροφές διαιωνίζουν την προσφυγιά.

Και η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και τις γνωστές συνθήκες αστάθειας και ανταγωνισμών που επικρατεί στις ακτές της Κριμαίας και της Ουκρανίας, είναι κομβική.

Αυτά τα ξέρει καλά ο Αμερικανός πρέσβης που έχει αναλάβει προσωπικά να τρέξει την υπόθεση με το λιμάνι μαζί βέβαια με τα τσιράκια του στην περιοχή. Γιατί ξέρει καλά πως από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά.

Χώρια που το λιμάνι της πόλης σας έχει δυνατότητες για να ελλιμενιστούν αμερικανικά πλοία που - όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν- δεν έχουν άλλα λιμάνια της χώρας μας, ενώ οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δίνει τη δυνατότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο για την ταχεία και αρκετά ασφαλή μεταφορά προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς το βορρά και όχι μόνο».

Μεταξύ άλλων ο κος Κουτσούμπας προέβλεψε και ότι «η σημερινή κατάσταση φέρνει πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, που ήδη σερβίρεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Συνεκμετάλλευση όμως σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Συναντήσεις και αλλαγή προγράμματος ελέω κορωνοϊού
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε μία σειρά συναντήσεων στον Έβρο από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μέχρι τον δήμαρχο Ορεστιάδας και προγραμματισμένες επισκέψεις και επαφές στο δήμο Αρριανών και συγκεκριμένα στη Φιλλύρα, όπως και στις Σάπες.

Οι επισκέψεις στο δήμο Αρριανών όμως ακυρώθηκαν λόγω υποψίας ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού και έγινε εν συντομία επίσκεψη στις Σάπες που περιλάμβανε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κος Κουτσούμπας υπέγραψε και στο βιβλίο προσωπικοτήτων για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ