fbpx Τι σκοπό έχουν οι 30.600 υπογραφές που συγκέντρωσε το μειονοτικό κόμμα DEB
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τι σκοπό έχουν οι 30.600 υπογραφές που συγκέντρωσε το μειονοτικό κόμμα DEB

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DEB
Χρηματοδότηση

Ο πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς, παρέδωσε κείμενο αιτημάτων με 30.600 υπογραφές στην Μάρτα Μπάινκα αντιπρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου  Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία

Πολιτική εκπροσώπηση, μειονοτική εκπαίδευση, ταυτότητα, μουφτήδες, βακούφια, ελευθερίας της συνένωσης κ.ά. στο κείμενο αιτημάτων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΕΦ-DEB και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ-DEB ανακοίνωσαν την έναρξη καμπάνιας συλλογής υπογραφών για τα δικαιώματα της μειονότητας, όπως την οικονομία, την ανεργία, την πολιτική εκπροσώπηση, την μειονοτική εκπαίδευση, την ταυτότητα, το θέμα των μουφτήδων, το θέμα των βακουφιών και το θέμα της ελευθερίας της συνένωσης. Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου 2018 ο πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς, παράδωσε κείμενο αιτημάτων με 30.600 υπογραφές στην Μάρτα Μπάινκα αντιπρόεδρο της ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία, προκειμένου αυτό να φτάσει στους φορείς της Ε.Ε.

Στα γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή έγινε γνωστό το τέλος της καμπάνιας και η συγκέντρωση των υπογραφών, με τον πρόεδρο του κόμματος να λέει πως η μειονότητα παρά τις πιέσεις, αγωνίζεται για να της αποδοθούν όσα πηγάζουν από την συνθήκη της Λωζάννης δικαιώματα της και συνέχισε λέγοντας "η μειονοτική κοινότητα παρά τον φόβο των καταπιεστικών πολιτικών του ελληνικού κράτους συγκέντρωσε 30.600 υπογραφές". 

Πρώτος προορισμός αυτών το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά πρόθεση του μειονοτικού κόμματος, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος είναι "να τις στείλουμε και στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αθήνα. Εμείς ζητάμε να επιλυθούν τα θέματα. Εμείς ζητάμε να ζήσουμε ανθρώπινα σε αυτά τα χώματα με τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από την συνθήκη της Λωζάννης και ως ισότιμοι πολίτες να υπηρετήσουμε αυτή την χώρα".

Έχει ενδιαφέρον το κείμενο αιτημάτων, όπως αυτό δημοσιεύεται στον τουρκόφωνο Τύπο της περιοχής μας και συνοδεύεται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του μειονοτικού κόμματος, από 30.600 υπογραφές. Ένα από αυτά είναι η άρση του πλαφόν 3% για την είσοδο των κομμάτων στην ελληνική Βουλή, το οποίο, όπως αναφέρει το κείμενο, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθε. Επίσης, ζητείται να ρυθμιστεί το ζήτημα του μουφτή, το οποίο αποτελεί τη βάση της ελευθερίας της πίστης των μουσουλμάνων της Θράκη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και να ακυρωθεί ο Νόμος για τους ιεροδιδάσκαλους. 

Σε άλλο σημείο του κείμενου υπάρχει αναφορά περί "άρνησης ταυτότητας" με τους υπογράφοντες να ζητούν την επιστροφή των ονομάτων στις καταργημένες ενώσεις και την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους την απώλεσαν στο παρελθόν. Επιστροφή στη μειονότητα των βακουφικών ιδρυμάτων, βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης και ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων. 

Σε άλλο σημείο του κειμένου τίθεται θέμα επιστροφής των κτημάτων που απαλλοτριώθηκαν για χρήση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την κατασκευή των σχολών στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, αλλά δεν χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. 

Τέλος, χρήζει αναφοράς και το αίτημα για αποζημίωση εκ μέρους του κράτους για τα αγαθά μουσουλμάνων καταστηματαρχών που υπέστησαν καταστροφές  στις 29 Οκτωβρίου 1990.

"Ως μέλος μειονότητας, δηλώνω ότι θέλω τα δικαιώματα που έχω γράψει παραπάνω και επιβεβαιώνω το αίτημά μου με την υπογραφή που γράφω παρακάτω", καταλήγει το κείμενο αιτημάτων. 

Η καμπάνια έγινε με επισκέψεις στελεχών του μειονοτικού κόμματος σε χωριά, ενώ όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών, μπορούσαν να υπογράψουν πηγαίνοντας στα κεντρικά γραφεία του ΚΙΕΦ-DEB ή σε Νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.