fbpx Τι σηματοδοτούν οι επαφές πολυπληθούς αποστολής της μειονότητας της Θράκης στην Άγκυρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Τι σηματοδοτούν οι επαφές πολυπληθούς αποστολής της μειονότητας της Θράκης στην Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μειονότητα
Μπιναλί Γιλντιρίμ
Άγκυρα

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε τη σημασία που έχει "οι ομογενείς να επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των στάνταρς της Ευρώπης"

Η τροπολογία Κοντονή φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις στη διαχείριση του ζητήματος της μειονότητας της Θράκης από την Τουρκία με πρωταγωνιστές τους ψευτομουφτήδες και συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στη Θράκη

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στον απόηχο της ψηφισθείσας τροπολογίας Κοντονή στη Βουλή που αφορά την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης", πραγματοποιήθηκε μία μαζική αποστολή μελών της μειονότητας από τη Θράκη στην Άγκυρα, με επικεφαλής τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Με την ιδιότητα του προέδρου της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας προέστη της αποστολής ο Ιμπραήμ Σερίφ, τον οποίον συνόδευαν ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος DEB Mουσταφά Αλή Τσαβούς, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, ο πρόεδρος της "Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής" Νετζάτ Αχμέτ, ο πρόεδρος της "Ένωσης Τούρκων Δασκάλων" Δυτικής Θράκης Αϊντίν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Ερτζάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδροι μειονοτικών συλλόγων από τον Έβρο, επιχειρηματίες και επιστήμονες από την Κομοτηνή. 


Σε απευθείας συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ συμμετείχαν οι μουσουλμάνοι της Θράκης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τους υποδέχθηκε στο παλιό προεδρικό μέγαρο και νυν έδρα της πρωθυπουργίας στην Τσανκάγια στην Άγκυρα. Δίπλα στον πρωθυπουργό ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, ο αντιπρόεδρος της  κυβέρνησης και καταγόμενος από τη Θράκη Χακάν Τσαβούσογλου και ο Κερίμ Ουράς πρώην πρέσβης στην Αθήνα και νυν σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού.  


Σε μία κίνηση συμβολισμού που αναδεικνύει ότι τα θέματα της μειονότητας της Θράκης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ελληνοτουρκικής ατζέντας ο Τούρκος πρωθυπουργός υποδέχτηκε με τιμές την πολυπληθή αντιπροσωπεία από την Θράκη. Την επίσημη ανακοίνωση της συνάντησης στην Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτήν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην συνάντηση που είχε με την "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης", για μια ακόμη φορά τόνισε την σημασία που έχει οι ομογενείς, όπως χαρακτήρισε τα μέλη της μειονότητας από τη Θράκη, να επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των στάνταρς της Ευρώπης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικότερα πως "οι ομογενείς που αποτελούν τμήμα της Ελλάδας θεωρούνται ως γέφυρα φιλίας ανάμεσα σε αυτή τη χώρα και την Τουρκία και για μια ακόμη φορά τονίζεται η σημασία που έχει οι ομογενείς να επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των στάνταρς της Ευρώπης"


Η τροπολογία Κοντονή φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις στη διαχείριση του ζητήματος της μειονότητας της Θράκης από την Τουρκία με πρωταγωνιστές τους ψευτομουφτήδες και συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στη Θράκη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά την ψηφοφορία στην Βουλή έχουν στοχοποιηθεί οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Ξάνθης γιατί  δεν πέτυχαν την ψήφιση της τροπολογίας στην αρχική της μορφή, με την άποψη ΑΝΕΛ και ΝΔ να επικρατεί ως προς το περιεχόμενο αυτής. Ακόμα και ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την γραμμή του κόμματός του και καταψήφισε την τροπολογία, αμέσως μετά έκανε λόγο για επισφράγιση της τραγικής αποτυχίας της μειονοτικής πολιτικής στη Θράκη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία θέτει ουσιαστικά απαγορευτική διάταξη στην οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια αναγνώρισης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ σχετικά με τους συλλόγους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που καταψηφίστηκε και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ακολούθησαν επιμέρους συναντήσεις των μελών της μειονότητας της Θράκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καταγόμενο από τη Θράκη Χακάν Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε επισκεφτεί τον περασμένο Ιούνιο τη Θράκη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και