fbpx Τι είπαν Μπακογιάννη και Στυλιανίδης στην εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020 - 21:12
AΧΕΠΑ – ΤΜΗΜΑ HJ-20 “ΟΡΦΕΥΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τι είπαν Μπακογιάννη και Στυλιανίδης στην εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
διακομματική επιτροπή
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Ντόρα Μπακογιάννη

Για την ανάπτυξη της Θράκης

Το συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η AΧΕΠΑ – Τμήμα HJ-20 “ΟΡΦΕΥΣ” Κομοτηνής την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, με τίτλο «Η Ανάπτυξη της Θράκης. Το έργο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής».

Κεντρικοί ομιλητές της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων ΝΔ και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος και Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τους ομιλητές καλωσόρισαν ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης, Κυβερνήτης AHEPA HELLAS – DISTRICT 25 και ο Δρ Θεοδόσιος Θεοδοσίου, Πρόεδρος Τμήματος AHEPA HJ-20 “ΟΡΦΕΥΣ” Κομοτηνής και Διευθυντής Εκπαίδευσης AHEPA HELLAS D25, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ευστάθιος Κεφαλίδης ΠΡ-Κυβερνήτης AHEPA HELLAS DISTRICT 25.

«Οι δυνατότητες της Θράκης είναι ασύγκριτες» είπε χαρακτηριστικά η κα. Μπακογιάννη. «Αν στο παρελθόν η Θράκη ήταν γεωστρατηγικά μία περιοχή με μειονεκτήματα, σήμερα αυτό έχει αντιστραφεί και έχει μετατραπεί σε πλεονέκτημα» σημείωσε. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για ποιοτική πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Και αυτό ισχύει και για το χριστιανικό αλλά και για το μειονοτικό στοιχείο» είπε σε άλλλο σημείο του λόγου τους η κα. Μπακογιάννη.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της Διακομματικής Επιτροπής που δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί η Θράκη ως εθνική προτεραιότητα και θετικό παράδειγμα εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Το πόρισμα δεν θα είναι μία ευκαιριακή μονοκομματική πολιτική αλλά μία εθνική στρατηγική που θα προσδιορίσει τις κυβερνητικές πολιτικές» ήταν η εκτίμησή του. Ο βουλευτής Ροδόπης περιέγραψε τους άξονες ανάπτυξης της περιοχής ως εξής:

Να αναδειχθεί η Θράκη ως κόμβος σχεδιασμένων μεταφορών αξιοποιώντας τις επτά εισόδους στη χώρα, τα τρία λιμάνια, την Εγνατία Οδό, τα δύο διεθνή αεροδρόμια, τον σιδηροδρομικό δίκτυο, την προοπτική δημιουργίας δεύτερης γέφυρας στον Έβρο και της σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του Τσανάκαλε.

Να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, την πλωτή εξέδρα για υγροποίηση/αεριοποίηση μεταφερόμενου φυσικού αερίου, την αξιοποίηση εγκαταστάσεων του Πρίνου, τα αιολικά πάρκα, και τη μελλοντική επένδυση σε γεωθερμία.

Να αναδειχθεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για τα Βαλκάνια με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Να ενισχυθούν οι τομείς της Βιομηχανίας και της Μεταποίησης, των ΒΙ.ΠΕ, των βιομηχανικών πάρκων και των καθετοποιημένων επιχειρήσεων.

Να ενταχθούν στο παραγωγικό μοντέλο η συμβολαιακή γεωργία και η γεωργία ακριβείας.

Να αξιοποιηθούν τα μνημεία, η ιστορία, ο γεωγραφικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής ώστε να ενισχυθούν η τουριστική κίνηση και ο εναλλακτικός τουρισμός.

Να δοθεί έμφαση στον τομέα της ασφάλειας. «Ο Έβρος άντεξε και έστειλε μήνυμα στην ΕΕ για τον ρόλο που παίζει η Θράκη προστατεύοντας τα σύνορα της Δύσης και ταυτόχρονα ρίχνοντας γέφυρες στην Ανατολή» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κου Στυλιανίδη.

Να αναδειχθεί το παράδειγμα της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που χαρακτηρίζει τη Θράκη με τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. «Η Θράκη είναι πηγή λαών και χρόνων. Εδώ οι περίοδοι και οι πολιτισμοί δεν διαδέχονται την άλλη, αλλά συνυπάρχουν» είπε ο βουλευτής Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.