fbpx Θράκη: Ο Ανδρέας Ξανθός στα βήματα του Covid-19
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Θράκη: Ο Ανδρέας Ξανθός στα βήματα του Covid-19

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανδρέας Ξανθός
Κορωναϊος

Ο πρώην υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Θράκη λόγω της έντασης της πανδημίας σε Ξάνθη και Ροδόπη

Θανάσης Τσολάκης

Σε Ροδόπη και Ξάνθη βρέθηκε χθες Παρασκευή ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αρχής γενομένης από τη Ροδόπη, ο Ανδρέας Ξανθός συμμετείχε σε συσκέψεις προκειμένου να ενημερωθεί εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά και την απότομη(;) αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Στη σύσκεψη της Ροδόπης προήδρευσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος στη δήλωση του είπε ότι «με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα τον πρώην υπουργό Υγείας κο Ξανθό. Είχαμε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά γιατί επί των ημερών του δρομολογήθηκε το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής». Λίγο μετά, πάλι στη διάρκεια των δηλώσεων, ο κος Μέτιος παραδέχτηκε ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, οι οποίες υπήρχαν, είναι αλήθεια ότι όλοι μας –και μιλάω σε πρώτο πληθυντικό- χαλαρώσαμε και υπήρξαν παραδείγματα και αλλού».

Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα κάνουμε κριτική τώρα
Ο Ανδρέας Ξανθός στις δικές του δηλώσεις επέμεινε στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν η αντιπολίτευση δεν κάνει κριτική στην υγειονομική διαχείριση της κατάστασης, αλλά «για να έχουμε υποτροπές κάποια προβλήματα υπήρχαν κάποια αντανακλαστικά δεν λειτούργησαν έγκαιρα και σωστά και αποτελεσματικά», σχολίασε.

«Δεν αμφισβητήσαμε την υγειονομική πολιτική που χάραξαν οι επιστήμονες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ελέγχουμε την κυβέρνηση για την τήρηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός, τονίζοντας και ότι «πρέπει να ενισχυθεί το πολίτικό σκέλος της διαχείρισης και υποχωρεί η επιστήμη. Η επιστήμη έχει δώσει κατευθύνσεις, αλλά το πώς θα εφαρμοστούνε είναι θέμα πολιτικής».

Ταυτόχρονα ο κος Ξανθός επεσήμανε ότι «η πολιτική δημόσιας υγείας στηρίζεται στη συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις. Αλλά, προϋποθέτει και αντίστοιχη σοβαρή και υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στάση από την πολιτεία. Άρα πρέπει να βρούμε τον βέλτιστο συνδυασμό ατομικής και κρατικής ευθύνης». Ενώ, για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, είπε: «όμως πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια οργανώνοντας καλύτερα τις υπηρεσίες υγείας και σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι συναίνεση και συνεννόηση από τις τοπικές αρχές να διαμορφώσουν το κλίμα συναίνεσης των πολιτών για τη συμμόρφωση στις συστάσεις».

Παρών και ο Δημήτρης Χαρίτου
Τη σύσκεψη παρακολούθησαν οι δήμαρχοι και των 4 Δήμων της Ροδόπης, εκπρόσωποι υγειονομικών αρχών και φυσικά ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «κερδίσαμε πολύ σημαντικό χρόνο ώστε να προχωρήσουμε στη στελέχωση των δομών και στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως η καθυστέρηση είναι σημαντική εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών. Για όλα αυτά τα ζητήματα είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας με ερωτήσεις και στη Βουλή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η τοπική έξαρση σε οικισμό του Δήμου Ιάσμου, που είχε θετική έκβαση, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι ο κορωνοϊός είναι ανάμεσά μας και δεν υπάρχει λόγος για εφησυχασμό και επανάπαυση. Ενώ τονίστηκε στη σύσκεψη η ανάγκη να επεκταθεί ο αριθμός των τεστ σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, καθώς και να εγκατασταθεί μηχάνημα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής για μοριακή ανάλυση του Covid-19».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.