fbpx Θα αξιοποιηθεί ποτέ το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της πόλης;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Θα αξιοποιηθεί ποτέ το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της πόλης;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής
Ιωάννης Γκαράνης
Δήμος Κομοτηνής
Παναγιώτης Αλεξανδρής

Πρόταση του Δήμου Κομοτηνής για αξιοποίηση του κτιρίου δια στόματος Γ. Γκαράνη

Ανδρέας Αγελαρίδης

Κατά την τελευταία μέρα των επαφών του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Αλεξανδρή στην πόλη μας, συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο και τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο.

Όπως κατέγραψε και ο χθεσινός «Χ» το παλιό Δικαστικό Μέγαρο άνοιξε για λίγο τις πόρτες του για να υποδεχτεί τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Δήμος Κομοτηνής πριν από λίγο καιρό έστειλε πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αξιοποιήσει το κτίριο. Συγκεκριμένα, ζήτησε από το ΤΑΧΔΙΚ την παραχώρησή του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.

Με σχετική της ανάρτηση η δικηγόρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, έγραψε μία μέρα πριν την συνάντηση με τον κο Αλεξανδρή. «Εδώ και 15 χρόνια το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο έχει ερημώσει και αφεθεί στην τύχη του. Οι φθορές του μεγάλες και εμφανείς, μας προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ολιγωρίας. Ως Δήμος Κομοτηνής διαπιστώνοντας την χρόνια αδράνεια των αρμοδίων, δηλώσαμε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, και γι’ αυτό ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί η αναπαλαίωσή του. Το αίτημα παραχώρησης που υποβάλαμε χαίρομαι που ανακίνησε το ενδιαφέρον του υπουργείου, το οποίο πρέπει να δείξει έμπρακτα τα αντανακλαστικά του, καθώς δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια αναβολής. Ελπίζω ότι θα προκριθεί η καλύτερη δυνατή λύση και ότι αντιδράσεις που φαίνεται να υπάρχουν θα καμφθούν μπροστά στο μοναδικό ζητούμενο που είναι η διάσωση του κτιρίου».

Η συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής
Το πρωί της Παρασκευής, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρέθηκε στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής, όπου παρούσα ήταν και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κομοτηνής και συζήτησαν την πρόταση για την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής σχετικά με την συνάντηση δήλωσε: «Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν το καινούργιο δικαστικό μέγαρο αλλά και το παλιό και φυσικά την πρόταση του δήμου Κομοτηνής που αφορά το παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Φυσικά η απόφαση δεν είναι δική του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε για να σώσουμε ένα κτίριο παλιό το οποίο θεωρούμε ότι είναι εμβληματικό για την περιοχή μας».

Ο κος Αλεξανδρής από την πλευρά του είπε: «Συζητήσαμε για την πρόταση που ήδη μας έχει κοινοποιηθεί για την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις στην πρόταση αυτή και στην συνέχεια θα γίνει εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα. Ο υπουργός δικαιοσύνης έχει τον τελικό λόγο για να εισηγηθεί προς το ταμείο χρηματοδότησης των δικαστικών κτιρίων, τον όποιο τρόπο περαιτέρω αξιοποίησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Είναι μια διαδικασία ανοιχτή στον διάλογο και τις προτάσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι φέτος η Θράκη γιορτάζει τα 100 χρόνια απελευθέρωσης και είπε:  «Το κτίριο έχει μια ιδιαίτερη ιστορική αξία όχι μόνο για τους κατοίκους της Κομοτηνής και τον νομό αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει τη σκέψη μας καθώς ξεκίνησε να είναι ένας χώρος διοίκησης που συνδέεται με μια ιστορική στιγμή». Ενώ για το πότε μπορεί να γίνει αυτή η αξιοποίηση ο κος Αλεξανδρής απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από νομικά και πραγματικά  προβλήματα και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουν την πρόταση εκείνη η οποία θα δίνει αυτό που επιθυμούν όλοι, δηλαδή την διάσωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Τέλος, συμπλήρωσε ότι θα βρίσκονται σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κομοτηνής και μάλιστα τον περιμένουν στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις με Μέτιο και Χαριτόπουλο
Πραγματοποιήθηκαν και άλλες δύο συναντήσεις του Γ.Γ. στον νομό με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών και τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

Η συνάντηση με τον κο Χαριτόπουλο πραγματοποιήθηκε στο παλαιό Δημαρχείο Σαπών και στη διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας και κοινού ενδιαφέροντος των δύο πλευρών, ενώ ο δήμαρχος παρέδωσε υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα με θέματα και προβλήματα που απασχολούν το Δήμο, με σημαντικότερο την πρόταση λειτουργίας Μεταβατικού Ειρηνοδικείου και μεταβατικής έδρας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στις Σάπες.

Επιπροσθέτως, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο οίκημα του Ειρηνοδικείου Σαπών, που έχει υποστεί βανδαλισμούς και καταστροφές και του οποίου την χρήση διεκδικεί ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών.

Η συνάντηση με τον κο Μέτιο έγινε στο γραφείο του περιφερειάρχη και θέμα συζήτησης και πάλι αποτελούσε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, αλλά και θέματα που αφορούν δικαστικά μέγαρα σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Στην συνάντηση ήταν παρόντες η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Γιάννα Χατζηαντωνίου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών Τζιχάν Ιμάμογλου και η εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου.

Έκλεισε λοιπόν ο κύκλος των επαφών του Γ.Γ. του υπουργείου δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, άνοιξε τις πόρτες του μετά από καιρό, -έστω και για λίγο-, συζητήθηκαν πολλά επί του θέματος από ότι φαίνεται με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο χρόνος μένει να δείξει εάν όντως και πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το επιβλητικό κτίριο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πολιτικό και κοινωνικό ξεκατίνιασμα,  με φόντο την ηθική σήψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο,  από πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν τίμησαν ούτε το ρόλο που ηθοποιού-ποιώ ήθος- και αυτό έπρεπε να διδάσκου