fbpx Τα πρώτα στοιχήματα της διοίκησης Γ. Γκαράνη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τα πρώτα στοιχήματα της διοίκησης Γ. Γκαράνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης

Μετά την τοποθέτηση αντιδημάρχων και τις πρώτες δύο εβδομάδες στο «τιμόνι» του Δήμου, σιγά – σιγά έρχεται η ώρα της κρίσης (και) για τη νέα δημοτική αρχή

Διονύσης Βοργιάς

Δύο εβδομάδες συμπληρώνει στο «τιμόνι» του Δήμου Κομοτηνής ο νέος δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Με τα πρόσωπα των αντιδημάρχων να έχουν τοποθετηθεί – και πιάσει δουλειά – πλέον τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά και για τη νέα δημοτική αρχή. 

Γι’ αυτό κι έρχεται η ώρα της κρίσης, δηλαδή η ώρα που ο νέος δήμαρχος θα αρχίσει να κρίνεται όχι για εξαγγελίες και προθέσεις, αλλά για έργο, όπως κι ο προκάτοχός του Γιώργος Πετρίδης.

Τα στοιχήματα του νέου δημάρχου είναι πολλά, ιδίως γιατί οι προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας είναι υψηλές, με δεδομένο ότι ο Δήμος είναι οικονομικά τακτοποιημένος.

Στοίχημα πρώτο: Καθημερινότητα
Το στοίχημα της καθημερινότητας δεν το θέτει ο «Χ» σε προτεραιότητα, αλλά ο ίδιος ο δήμαρχος. Στην πρώτη του συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Γιάννης Γκαράνης άφησε να εννοηθεί πως θέλει να αφήσει έντονο και θετικό το στίγμα της διοίκησής του στην καθημερινότητα των κατοίκων της Κομοτηνής και των οικισμών, βελτιώνοντάς την προς το καλύτερο. Η καθημερινότητα επιμερίζεται ασφαλώς σε πολλές υποκατηγορίες, ίσως με σημαντικότερη εξ αυτών την καθαριότητα, για την οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε δεχθεί πολλές φορές τα «πυρά» της αντιπολίτευσης. Η έλευση σε λίγο διάστημα νέων εργαζομένων στην Καθαριότητα, θα άρει αρκετές από τις δικαιολογίες, με τους κατοίκους να αναμένουν έργο.

Στοίχημα δεύτερο: Τρίτη θητεία «Κοινωνία Πολιτών»
Η «Κοινωνία Πολιτών» βρίσκεται στην δημοτική αρχή για τρίτη θητεία. Μετά από μία τετραετία ακολουθούμενη από μία πενταετία με επικεφαλής τον Γιώργο Πετρίδη, η «Κοινωνία Πολιτών» παρέμεινε πρώτη δύναμη στον Δήμο Κομοτηνής. Κι αυτό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο λίγες παρατάξεις πανελλαδικά έχουν καταφέρει. Ελέω απλής αναλογικής, όμως, η «Κοινωνία Πολιτών» έχει μειωμένες δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο, σε σχέση με την προηγούμενη θητεία. Με 18 δημοτικούς συμβούλους, ο δήμαρχος έχει μεν την μεγαλύτερη δημοτική παράταξη, αλλά δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στοίχημα τρίτο: Η αντιπολίτευση
Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης έχει να διαχειριστεί και μία πιο δυναμική αντιπολίτευση σε σχέση με αυτή που είχε ο Γιώργος Πετρίδης. Το αντίπαλο δέος του Αντώνη Γραβάνη, σήκωσε τους τόνους αρκετά υψηλά προεκλογικά, ενώ ο επικεφαλής μάς έχει προϊδεάσει για την συνέχεια με την δήλωση «δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την διοίκηση».

Η Φελίνα Καζάκου από τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να …τα βάλει με τον Γιώργο Πετρίδη, αλλά πλέον ο Γιάννης Γκαράνης έχει να διαχειριστεί μία αντιπολίτευση πιο ζόρικη συνολικά απαρτιζόμενη από την παράταξη του Αντ. Γραβάνη, τους κατά μία θητεία πιο έμπειρους Κώστα Καραΐσκο κι Ελένη Λαφτσή, τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα κινηθεί μέσα στα δημοτικά έδρανα, και τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Σίγουρα αναμένεται να ακουστεί ξανά και το επιχείρημα που έθεσε προεκλογικά – στον β’ γύρο των εκλογών – ο Αντώνης Γραβάνης. Τότε έλεγε ότι στον α’ γύρο περί του 55% των ψηφοφόρων δεν επέλεξαν την «Κοινωνία Πολιτών». Αιτίαση βασισμένη μεν σε πραγματικά στοιχεία, αλλά με την ίδια λογική σχεδόν 7 στους 10 γύρισαν την πλάτη στην «Σύμπραξη Προοπτικής». Εν πάση περιπτώσει η ως άνω λογική έχει ενδιαφέρον πως θα αποτυπωθεί στα δημοτικά έδρανα, δηλαδή εάν θα δούμε την ισχύ εν τη ενώσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, παρά την ποικιλία ιδεολογικών αφετηριών.

Στοίχημα τέταρτο: Κομοτηνή όπως Αλεξανδρούπολη ή όπως …Ορεστιάδα;
Πέραν της καθημερινότητας καθαυτής, που είναι σημαντικό ζητούμενο για κάθε Δήμο ιδίως επαρχιακό, ως στοίχημα στην «μεγάλη» εικόνα, είναι η θέση της ίδιας της Κομοτηνής στον «χάρτη» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτό για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την προηγούμενη διοίκηση, είναι κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος. Τα οικονομικά του Δήμου Κομοτηνής συμμαζεύτηκαν και πλέον το ταμείο δεν είναι …μείον. Με την «ανάποδη» ανάγνωση, όμως, το ταμείο έχει χρήματα, και οι δημότες απαιτήσεις για μία σειρά από έργα. 

Είναι τα έργα στο ιστορικό κέντρο Κομοτηνής, το νέο υδραγωγείο Κομοτηνής, ο βιολογικός παραλιακής ζώνης, αρκετά ώστε να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο ή οι δημότες ζητούν το κάτι παραπάνω; Η τετραετία που «ξεδιπλώνεται» μπροστά μας θα αποδείξει εν πολλοίς εάν η Κομοτηνή κινείται σε ρυθμούς Αλεξανδρούπολης ή σε ρυθμούς …Ορεστιάδας, έχοντας απλώς ως ώθηση τον τίτλο της έδρας Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς, δεν είναι εξαντλητικά, είναι ενδεικτικά. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος δήμαρχος θέλει να αποδείξει πως θα είναι ένας δήμαρχος που μέσα από τα έργα και την χαμηλών τόνων δουλειά, θα βελτιώσει εν συνόλω τον Δήμο Κομοτηνής. 

Το εάν θα το καταφέρει, θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα. Και το πως θα αντιδράσει η αντιπολίτευση, παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι