fbpx Τα απαραίτητα έργα στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Απριλίου, 2018 - 11:00
"ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τα απαραίτητα έργα στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έργα
εργασίες
Δήμος Κομοτηνής

Έμφαση θα δοθεί στα βασικά έργα στους οικισμούς, επεμβάσεις οδοποιίας και ύδρευσης


Νέος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Οικισμών ο Ριτβάν Μολλά Ισά, ανέλαβε με απόφαση δημάρχου ύστερα από την παραίτηση του προκατόχου του Δημοσθένη Μανίτσα

Διονύσης Βοργιάς

Σε καιρό οικονομικής κρίσης οι οικισμοί του Δήμου Κομοτηνής πρέπει να έχουν τα βασικά, όπως νερό, οδοποιία και καθαριότητα. Αυτή είναι η άποψη που συχνά-πυκνά εκφράζει ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, αναφορικά με τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής. 


Λογικό είναι εν καιρώ οικονομικής κρίσης, να καθίστανται αδύνατες παρεμβάσεις "μαμούθ" σε περιοχές όπου μένουν λίγοι δημότες, παρόλα αυτά - τα βασικά τουλάχιστον - πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο Δήμος Κομοτηνής παρουσίασε έναν πολύ καλό ισολογισμό, κι αυτό σημαίνει ότι "στα χαρτιά" τουλάχιστον έχει χρήματα για να κάνει έστω τις βασικές παρεμβάσεις στους οικισμούς. Κι εδώ ακριβώς θα κριθεί αν η διοίκηση Πετρίδη κερδίσει το στοίχημα των έργων ή δώσει πάλι "τροφή" στην κριτική ότι γίνεται μόνο διαχείριση. 


ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Η αυτοψία μας σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, όπως ο οικισμός Υφαντών και ο οικισμός Κοσμίου, έβγαλε τα γνωστά πορίσματα. Στους Υφαντές νεόδμητα σπίτια δεν έχουν την απαραίτητη ασφαλτόστρωση μπροστά τους, ενώ και στο Κόσμιο υπάρχουν πολλά ελαττωματικά σημεία στην οδοποιία. Η κατάσταση δεν είναι τραγική, απλώς πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες δεν κοστίζουν εκατομμύρια και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την καθημερινότητα δημοτών. Ήδη ο Δήμος έχει βγάλει διαγωνισμό για να προμηθευτεί άσφαλτο για τις επεμβάσεις οδοποιίας ενώ υπάρχει και κονδύλι για την οδοποιία, άρα εμείς περιμένουμε να δούμε έργο. 
Ζήτημα σε πολλούς οικισμούς αποτελεί και το πρόβλημα της άρδευσης/ύδρευσης, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι καλλιεργητές τους θερινούς μήνες, σε οικισμούς όπως το Νέο Σιδηροχώρι, το Φανάρι και αλλού. Εκεί όπως μας είχε ενημερώσει παλαιότερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου έχει ήδη βρεθεί χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ, μέσα από πρόγραμμα που "τρέχει" το υπουργείο Εσωτερικών, προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν οι ανάγκες μίας γεώτρησης στην παραλιακής ζώνη κοντά στην Πόρπη και μία καινούργια  στην περιοχή του Σιδηροχωρίου για καλύψει και την περιοχή του Καλαμοκάστρου.


ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Χθες το πρωί έγινε κι αλλαγή προσώπων στην αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα και Οικισμών του Δήμου Κομοτηνής. Με απόφαση Γιώργου Πετρίδη έγινε αποδεκτή η παραίτηση του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Δημοσθένη Μανίτσα και το πόστο ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Ριτβάν Μολλά Ισά, αναλαμβάνοντας αμέσως καθήκοντα.


Κληθείς να καταθέσει το πρώτο του σχόλιο στον "Χ" ο κος Ριτβάν δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα, γι' αυτό και ήθελε την συγκεκριμένη θέση, ώστε να εργαστεί προς αποκατάστασή τους. "Και στο παρελθόν είχαμε κάνει εργασίες στους οικισμούς και ως μηχανικός γνωρίζω τα προβλήματα των ανθρώπων στους οικισμούς του Δήμου, γι' αυτό ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ με τους οικισμούς", είπε και συνέχισε: "Παλιά δεν είχαμε αρκετά χρήματα, αλλά πρέπει να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με τα σημερινά δεδομένα. Θέλουμε να κάνουμε τα βασικά έργα κυρίως σε οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως προ του '23, όπως οι οικισμοί Τυχερό, Ιάμπολις, Ιτέα. Αυτοί οι οικισμοί δεν έχουν καλές υποδομές, αλλά δεν θα ασχοληθούμε μόνο με αυτούς τους οικισμούς αλλά και με άλλους, όπως στους Υφαντές - που έχει γίνει επέκταση οικισμού - αλλά υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στους δρόμους". 


Ο κος Ριτβάν επίσης, μέσα από τον "Χ" δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί "για το καλύτερο δυνατό" και παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν κάποιοι οικισμοί που δεν έχουν στα σπίτια τους (νερό το καλοκαίρι) και όταν γυρνούν στα σπίτια τους το μεσημέρι, δεν έχουν νερό να μαγειρέψουν. Θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες. Έχουμε χρήματα για τις βασικές ανάγκες, γιατί το 2016 ο ισολογισμός του Δήμου ήταν θετικός, και θα τρέξουμε και τα ευρωπαϊκά προγράμματα".


Καταληκτικά, από ό,τι φαίνεται η επιλογή Πετρίδη είχε σκοπό και να υπάρξει μία βοήθεια στην υποστελεχωμένη υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, μιας που ο κος Ριτβάν είναι μηχανικός στο επάγγελμα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;