fbpx Τ. Κουίκ: "Το Σκοπιανό θα κλείσει σύντομα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τ. Κουίκ: "Το Σκοπιανό θα κλείσει σύντομα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοπιανό
Υπουργείο Εξωτερικών
Τέρενς Κουίκ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δ.Π.Θ.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Οι επισκέψεις του στη Θράκη έχουν μειωθεί σημαντικά και όλοι το έχουν παρατηρήσει αυτό, όμως ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ δηλώνει μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ότι δεν ξεχνά την περιοχή μας και μπορεί να μην την επισκέπτεται συχνά, αλλά δρα υπέρ αυτής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία ασχολείται λόγω του αντικειμένου του ο κος Κουίκ είναι το λεγόμενο Brain Drain, δηλαδή η φυγή των νέων προς το εξωτερικό, ενώ μέσα από τις επαφές που κάνει με την ομογένεια, προσπαθεί να κεντρίσει το επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον με επίκεντρο την ΑΜ-Θ. 


"Η ομογένεια της κάθε ηπείρου δρα διαφορετικά σε σχέση με την μητέρα Ελλάδα" λέει ο κος Κουίκ και περιγράφει: "Η Αμερική λόγω και της πληθωριστικής της κατάστασης, έχει απορροφήσει πάρα πολύ τις τρίτες και τέταρτες γενιές πια και ενώ τιμούν και αγαπούν την πατρίδα των προγόνων τους λιγότερο ασχολούνται με το να παρεμβαίνουν στην βοήθεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Όμως οι οργανώσεις τους για παράδειγμα οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, οι καταγόμενοι από την Κομοτηνή, βρίσκουν κάθε ευκαιρία να βοηθήσουν όπως μπορούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους είτε με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας είτε με οτιδήποτε άλλο".


Και ενώ στην Αμερική συμβαίνουν αυτά "στην Αφρική για παράδειγμα όπου έχουμε απλωμένους μια χούφτα Έλληνες σε κάθε χώρα, μας αγαπούν, μας λατρεύουν και οι ομογενείς ζητάνε να γίνουν η γέφυρα ελληνικών επιχειρήσεων εκεί" λέει ο κος Κουίκ. "Θέλω να σας πω ότι πριν λίγες μέρες που μιλούσα με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην Μοζαμβίκη κο Γεράσιμο Μαρκάτο τον παρακάλεσα στα πλαίσια αυτής της επιχειρηματικής εξόρμησης που κάνουμε στις χώρες της Αφρικής να βάλει σαν στόχο την βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη. Διότι πράγματι έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε εξειδικευμένες επιχειρήσεις που τις έχουν ανάγκη καθώς αναπτύσσονται και θέλουν υποδομές πολλών ειδών οι αφρικανικές αυτές χώρες να βοηθήσουν εταιρίες οι οποίες ξαφνικά μπορεί να βρεθούν με ένα πελατολόγιο πάρα πολύ σημαντικό" συμπληρώνει. 


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
"Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια κατάσταση η οποία δημιουργεί μαύρες τρύπες στα Βαλκάνια και δίνει ορέξεις σε τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν στην περιοχή μας" λέει ο κος Κουίκ σχολιάζοντας εμμέσως την συζήτηση για το Σκοπιανό και λέει ότι "στην διπλωματία δεν κερδίζεις πάντοτε το 100% - υποχωρείς στο 10% κερδίζεις στο 20% για αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις αλλιώς θα μιλούσαμε για επιβολή. Δεν μπορούμε να μιλάμε στον 21ο αιώνα για επιβολή - κανείς δεν θα μας επιβάλλει τίποτα και ανεξάρτητα αν τρέχουμε την επίλυση τους θέματος της ονομασίας, σας διαβεβαιώνω ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι πάρα πολύ προσεκτικός και ευαίσθητος σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελλάδας μας με τον Φίλιππο τον Μέγα Αλέξανδρο και νομίζω ότι είναι επιτυχία του το γεγονός ότι πείσαμε τους σκοπιανούς να κατεβάσουν τα σύμβολά τους από το αεροδρόμιο και πολλά αγάλματα. Γιατί δεν το κάνανε 25χρόνια με άλλες κυβερνήσεις;"


Εν κατακλείδι ο υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Νίκο Κοτζιά καθώς και την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα λυθεί. "Πρέπει να το κλείσουμε το θέμα και θα είναι όφελος της Ελλάδας γιατί πρέπει να γίνουμε εμείς το σημείο αναφοράς στα βαλκάνια και από εκεί και πέρα να εξασφαλίσουμε και τα νώτα μας. Γιατί όπως βλέπω εγώ τον Τούρκο στο Αιγαίο να μου κάνει παραβιάσεις δεν θέλω να βλέπω από αλλού να μου παραβιάζει τα σύνορά μου, εγώ δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Άρα ορθώς δουλεύει ο Νίκος Κοτζιάς τον οποίο και σαν ΑΝΕΛ αλλά και πόσο μάλλον εγώ ο οποίος δουλεύω δίπλα του, του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και νομίζω ότι προχωράμε πολύ καλά. Το θέμα θα κλείσει".


Ο Τέρενς Κουίκ θα βρίσκεται στην Κομοτηνή την προσεχή Δευτέρα στο πλαίσιο του Ελληνο-Αρμενικού Συμποσίου που φιλοξενεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ