fbpx «Συστράτευση» για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ ζητάει ο Δ. Χαρίτου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΒΙ.ΠΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

«Συστράτευση» για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ ζητάει ο Δ. Χαρίτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Δημήτρης Χαρίτου

Είχε επαφές στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΗΣ Κομοτηνής και με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η απόφαση της Ρυθμικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να χορηγήσει τη σχετική άδεια για τη δημιουργία νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ήταν η αφορμή της πρόσφατης επίσκεψης του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου το εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΗΣ Κομοτηνής.

Ο βουλευτής συζήτησε επί του θέματος με τον διευθυντή Περικλή Στρατηγόπουλο και τους εκπροσώπους των δύο σωματείων εργαζομένων Σπάρτακος και ΕΤΕ.

Να σημειωθεί ότι από μόνη της η απόφαση της ΡΑΕ, δεν σημαίνει και κατασκευή νέου εργοστασίου στην περιοχή, καθώς αποτελεί απλώς ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Το βασικότερο βήμα είναι η επιλογή της ΑΗΣ/ΔΕΗ για την τοποθεσία κατασκευής του νέου εργοστασίου, μεταξύ Κομοτηνής και Λαυρίου.

«Πιέσεις» και «συστράτευση» ζητάει ο Χαρίτου
Ο κος Χαρίτου έκανε λόγο για «πιέσεις» που θα πρέπει να υπάρξουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του εργοστασίου στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5 fm. «Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει ένα μήνυμα στη τοπική  κοινωνία, στους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και στην αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρχει συστράτευση γύρω από αυτόν τον στόχο, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γίνει στον τόπο μας» δήλωσε. 

Παράλληλα είπε ότι «δεν μιλάμε για δημιουργία δεύτερης μονάδας. Η έγκριση που πήρε πριν 2 μήνες η ΔΕΗ από την ΡΑΕ αφορούσε την ύπαρξη 2ης μονάδας η οποία είναι νέας γενιάς και θα αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα μονάδα». Ενημέρωσε ότι η νέα μονάδα εάν όντως δημιουργηθεί στην Κομοτηνή έρχεται ως νέα γενιά για να αντικαταστήσει, με λιγότερους ρύπους την υπάρχουσα.

«Να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης»
Αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης θα υπάρχει διάθεση από την πλευρά της ΔΕΗ για χρηματοδότηση ενός μέρος του έργου, αλλά «πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση και από άλλους πόρους για να προχωρήσει το έργο. 

Οι πόροι είναι κάτω από 300 εκ. ευρώ, άρα υπάρχει ανάγκη το έργο αυτό να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας».

Με το νέο εργοστάσιο κατά νου και την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (σ.σ. ξεκινούν εντός του Απριλίου) σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη η περιοχή μας «μετασχηματίζεται σε περιφερειακό κόμβο και πρέπει να επωφεληθούμε και εμείς από αυτήν την πραγματικότητα (και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης)» ανέφερε. 

Εν κατακλείδι, η περιοχή ως εν δυνάμει ενεργειακός κόμβος «έχει αυτό το ισχυρό συγκριτικό  πλεονέκτημα» έναντι του Λαυρίου για την κατασκευή του εργοστασίου επισήμανε ο κος Χαρίτου και συμπλήρωσε πως «θεωρώ πως πρέπει να γίνει το εργοστάσιο εδώ στη περιοχή μας στη ΔΕΗ. Καθώς έχει όλα αυτά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Συνέχεια επαφών από το Εργατικό Κέντρο
Για το ίδιο θέμα, τον βουλευτή επισκέφτηκαν χθες στο γραφείο του ο πρόεδρος Παντελής Μαγαλιός, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Ταπατζάς και ο ταμίας Γιώργος Χατζηαθανασίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής και του κατέθεσαν υπόμνημα για να προχωρήσει η πραγματοποίηση της νέας επένδυσης της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής μετά την χορήγηση άδειας από τη Ρυθμική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την παραγωγή ρεύματος με νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 665 MW.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;