fbpx Α. Συρίγος: «Ό,τι μέτρα κι αν ληφθούν την επομένη οι Τούρκοι θα ξαναρχίσουν τα ίδια»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Α. Συρίγος: «Ό,τι μέτρα κι αν ληφθούν την επομένη οι Τούρκοι θα ξαναρχίσουν τα ίδια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγγελος Συρίγος
Ελλάδα
Τουρκία

Ο βουλευτής της ΝΔ είναι βέβαιος πως η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά «το ερώτημα είναι πόσο αυστηρές θα είναι»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Για ακόμη μία φορά η Τουρκία «απλώνει» την ατζέντα των παράλογων διεκδικήσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο επί παντός επιστητού. Έτσι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξέδωσε μία σειρά από Navtex, με τις οποίες ζητάει επί της ουσίας αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ένα εκ των οποίων και η Σαμοθράκη. Την ίδια ώρα τα τουρκικά ερευνητικά πλοία συνεχίζουν να πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στα ελληνο-ευρωτουρκικά ζητήματα, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου-Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος. Μεταφέροντας το κλίμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πληροφόρησε τα εξής: «στην ΕΕ υπάρχουν δύο ομάδες κρατών: Στη μία είμαστε εμείς, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, που ζητούν με έντονο τρόπο να ληφθούν μέτρα. Στην άλλη είναι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, που είναι της λογικής ‘καθίστε βρείτε τα’. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι πως τους τελευταίους δύο μήνες ο Ερντογάν έκανε ό,τι μπορούσε για να κόψει οποιοδήποτε επιχείρημα από την δεύτερη ομάδα». Έτσι, με δεδομένη την στάση της Τουρκίας που είναι επιθετική απέναντι στην Ευρώπη, «πάμε σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο σίγουρα θα έχουμε κυρώσεις», εκτίμησε ο κος Συρίγος και διερωτήθηκε: «το θέμα είναι πόσο αυστηρές θα είναι οι κυρώσεις». «Θα υπάρξει συμφωνία σε κάποια μέτρα, είναι νωρίς να πούμε πόσο αυστηρά θα είναι», επανέλαβε.

Πάντως, ο αν. καθηγητής μετέφερε και μία ακόμη εκτίμησή του: «ό,τι μέτρα κι αν ληφθούν, την επομένη μέρα το πρωί οι Τούρκοι θα ξαναρχίσουν τα ίδια, σα να μην συμβαίνει τίποτα. Είναι περισσότερο από βέβαιον αυτό, γιατί αυτό έχουν κάνει κι όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις».

Σκηνικό έντασης Δεκέμβριο-Ιανουάριο
Με φόντο τις προσεχείς ευρωπαϊκές ‘ζυμώσεις’ φαίνεται πως η Άγκυρα θα αυξήσει τις πιέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο. Ο Άγγελος Συρίγος εκτιμά πως «11 Δεκεμβρίου με 20 Ιανουαρίου θα ζήσουμε μία κατάσταση εξαιρετικά μεγάλης εντάσεως. Οι Τούρκοι έχουν ως ιδέα πως πρέπει να πάμε σε μία Διεθνή Διάσκεψη και η Διάσκεψη θα αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Και θα προσπαθήσουν ενόψει αυτού του γεγονότος να κερδίσουν πόντους και να είναι στο τραπέζι από θέσεως ισχύος. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν».

Αναφορικά με το αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών, ο κος Συρίγος σημείωσε πως η Άγκυρα το προβάλλει διαχρονικά, πλην όμως πλέον «το θέτει μετ’ επιτάσεως» και «με τόση ένταση για πρώτη φορά» κι εξηγεί: «ο λόγος είναι πως θέλει να το βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διότι, όσο πολύ φορτώνεις το τραπέζι με δικά σου θέματα, κάπου-κάτι θα πάρεις. Αν έχεις δέκα, θα υποχωρήσεις στα πέντε και κάτι θα πάρεις στα υπόλοιπα»

Τι προηγήθηκε
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής των δύο κρατών τώρα, δεν έλειψε η ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με ανταλλαγή ανακοινώσεων από τα Υπουργεία Εξωτερικών. «Η Τουρκία από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπερτόνισε: «δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε».

Για το εάν η Άγκυρα αλλάξει τους χειρισμούς της την τελευταία στιγμής, ο κος Δένδιας απάντησε πως θα πρόκειται για μία κίνηση εκ του πονηρού. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «οποιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν ‘καλής θέλησης’ της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική ‘θετική’ χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. […] Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ’ ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ,  η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ισχυριζόμενος πως «οι κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιεί εναντίον της χώρας μας στις πρόσφατες δηλώσεις του, δείχνουν και πάλι ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επιλύσει τα ζητήματα με τη χώρα μας μέσω διαλόγου και διπλωματίας». Ο Άκσοϊ στις δηλώσεις του ισχυρίζεται επίσης πως «δυστυχώς, τα εποικοδομητικά βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Αύγουστο και τα βήματα καλής θέλησης δεν βρήκαν ανταπόκριση», ενώ φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «μαξιμαλιστικά» τα αιτήματα της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καταλήγει πως «η Τουρκία συνεχίζει και εξακολουθεί να ζητά διάλογο. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει κανένα αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της απειλής και προσπαθώντας να πάρει την υποστήριξη της Ε.Ε. Πρέπει να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις και να καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το συντομότερο δυνατό».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ