fbpx Α. Συρίγος: «Ο μόνος εχθρός του Ερντογάν είναι ο εαυτός του»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020 - 10:00
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Α. Συρίγος: «Ο μόνος εχθρός του Ερντογάν είναι ο εαυτός του»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγγελος Συρίγος
Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν
Τουρκία

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του καθηγητή για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το σχόλιό του μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν κατέθεσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

Προ ολίγων ημερών ο ΡΤ Ερντογάν δήλωσε ότι το 2023 η Τουρκία θα είναι ανάμεσα στις 10 καλύτερες οικονομίες του κόσμου, το 2053 ανάμεσα στις 5 και το 2071 θα είναι μία από τις δύο!

«Υπάρχει έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα», παρατηρεί ο κος Συρίγος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, τις οποίες επίσης χαρακτήρισε υπερφίαλες, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι «τα έχει ως όραμα και τα λέει».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής τόνισε ότι γενικώς η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας «εμφορείται από άγριο εθνικισμό».

Εχθρός του Ερντογάν ο εαυτός του
Στη μεγάλη εικόνα τώρα, ο κος Συρίγος εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στρατηγική σε ό, τι έχει να κάνει με την Τουρκία και να συνειδητοποιήσει ότι «στη δύσκολη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας». Ωστόσο τονίζει ότι είναι χρήσιμες οι κινήσεις υψηλού συμβολισμού όπως ήταν η επίσκεψη των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στην κρίση των Καστανεών κάτι που «η Τουρκία κατέγραψε».  

Όσο για τον ίδιο τον Ρετζέπ Ερντογάν «έχει ως μόνο αντίπαλο τον εαυτό του. Αν αποτύχει, θα αποτύχει από μόνος του. Δεν υπάρχει κάποιος να τον αμφισβητεί σοβαρά. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δεν έχει δείξει ότι έχει την περπατησιά να φύγει μπροστά. Ο Ερντογάν ελέγχει το 92% των ΜΜΕ. Πού να βρεθεί η αντίδραση; 

Όμως ο Ερντογάν κάνει αυτοκαταστροφικές κινήσεις και επίσης έχουν φτιαχτεί κόμματα από τα σπλάχνα ισλαμικών κομμάτων», εκτιμά ο καθηγητής και εντοπίζει και το «σφάλμα» της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία δεν έβαλε την Τουρκία σε μία διαδικασία αυτοσυνειδησίας.

«Ενώ η Συνθήκη των Σεβρών αναζητούσε τους υπεύθυνους για τις σφαγές των Αρμενίων και των εκκαθαρίσεων, η Συνθήκη της Λωζάννης έδινε συγχωροχάρτι. Έτσι η Τουρκία δεν πέρασε ποτέ από αυτή τη διαδικασία, όπως έγινε στη Γερμανία. 

Όμως αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την αυτοσυνειδησία σου. 

Όσο η Τουρκία δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναγνωρίσει τι έγινε, θα είναι έτοιμη να ξανακάνει τα ίδια. Γιατί δεν αναγνωρίζει ότι έκανε κάτι κακό. 

Το 1914 οι μη μουσουλμάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν το 14-22% του πληθυσμού. Το 1923 ήταν μόλις το 1%». Το τελευταίο αυτό σχόλιο του κου Συρίγου έγινε εν είδει απάντησης στις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για την Γενοκτονία των Ποντίων, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σχολιάστηκε σχεδόν προκλητικά με τον Τσαβούσογλου να λέει ότι «η 19η Μαΐου είναι ευτυχισμένη μέρα για μας γιατί διώξαμε τους ιμπεριαλιστές».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.