fbpx Συνάντηση προέδρου ΤΜΕΔΕ και βουλευτών Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Συνάντηση προέδρου ΤΜΕΔΕ και βουλευτών Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΕ Θράκης
ΤΜΕΔΕ
Εκδήλωση

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος του νέου φορέα ΤΜΕΔΕ Κ. Μακέδος

Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Δ. Λουρίκας: "Ο κος Μακέδος ζήτησε να συναντήσει τους βουλευτές πριν την εκδήλωση"

Διονύσης Βοργιάς

Σπάνια συναντάμε και τους τρεις βουλευτές Ροδόπης σε μία εκδήλωση, κάτι το οποίο συνέβη σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας -παράρτημα Θράκης, παρόντος του προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 και η λειτουργία του νέου φορέα ΤΜΕΔΕ» στην αίθουσα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή, όπου ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κος Μακέδος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των πιστοδοτικών υπηρεσιών του ταμείου.


Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, μας δήλωσε πως "επί την ευκαιρία, για να μην αλλάξει χώρο, ο κος Μακέδος ήθελε να έχει μια συνάντηση με τους βουλευτές, να δεχτεί και κάποια αιτήματά τους και να συζητήσουν. Κάποιοι βουλευτές και εκπρόσωποί τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα προβλήματα του ΤΜΕΔΕ. Οι βουλευτές άκουσαν τις θέσεις του προέδρου και είπαν ότι το ταμείο θα τους έχει δίπλα τους στο μέλλον, σε όποια στήριξη ζητήσουν". Εκτός των Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ιλχάν Αχμέτ, παρών ήταν και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Γιώργος Καΐσας. 


ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΤΜΕΔΕ
Το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) λειτουργεί πλέον σε πιο σύγχρονη πλατφόρμα. Ήδη στο ΤΜΕΔΕ λειτουργεί ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής και διεκπεραίωσης αιτημάτων e-Πρωτόκολλο, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.tmede.gr και επεκτείνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες σε όλα τα πεδία που υποστηρίζει το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., καθώς πλέον των Εγγυητικών Επιστολών Συμμετοχής παρέχονται ηλεκτρονικά, με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής και οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, προκαταβολής και ανάληψης κρατήσεων.


Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του νέου φορέας κος Μακέδος "η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον κλάδο των κατασκευών.  Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, που έχει ως αντικείμενο του την εγγυοδοσία και την πιστοδοσία, μέσα σε δέκα μήνες από την ίδρυσή  του, στηρίζει έμπρακτα το έργο των μελών μας.  Αφενός, συμβάλλει στη λειτουργία πραγματικής οικονομίας, παρέχοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις στα μέλη μας για την υλοποίηση των δημοσίων έργων και αφετέρου, με τη μετατροπή του σε πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, αναβαθμίζει το έργο του, διευκολύνοντας τα μέλη του και εξασφαλίζοντας συνθήκες διαφάνειας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας".


Αναφορικά με τις νέες δομές που αναφέρθηκαν, αυτές λειτουργούν πλήρως από 2 Οκτωβρίου, σε όλα τα επίπεδα. "Το ότι λειτούργησαν, δίχως προβλήματα, αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση των ηλεκτρονικών εγγυητικών που είναι πλέον ίσες με τις έντυπες, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει σημαντική αποδοχή από τους μηχανικούς", διαπιστώνει ο κος Μακέδος. 


Καταληκτικά διαπιστώνει ότι "υπάρχουν πολλά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία των νέων φορέων, δηλαδή του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕ. Όμως αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι αυτά που έκαναν χρόνια να γίνουν σε άλλες χώρες, σε μας επετεύχθησαν μόλις σε έξι μήνες. Αλλά προϋπόθεση για τα πάντα είναι να επανεκκινήσει η οικονομία, γιατί όσο μοιράζεις την φτώχεια, λύση δε μπορείς να βρεις".


Στη συνέχεια, ο πρόεδρος συνομίλησε με το ακροατήριο, λύνοντας τις απορίες που του εκφράστηκαν. Κληθείς να σχολιάσει το συμπέρασμα από την εν λόγω εκδήλωση, ο Δημήτρης Λουρίκας εξηγεί ότι "αυτό που -κατά την γνώμη τη δική μου και των περισσοτέρων- τελικά βγήκε ως συμπέρασμα είναι πως ανοίχτηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ασφαλιστικό μας φορέα και στο ΤΕΕ, ώστε να απαντιούνται συνεχώς τα ερωτήματα είτε μέσω email είτε μέσω κάποιων μηνυμάτων, ιδίως σε κάποια ζητήματα που ταλανίζουν τον χώρο μας όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Σε αυτό προσπαθήσαμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να έχουν κάποιες απαντήσεις, γιατί στα δύσκολα χρόνια της κρίσης η κάθε κίνηση μετράει".


Ο ίδιος με τη σειρά του τόνισε στον κο Μακέδο "την σημασία που έχει η σύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού με την υποχρέωσή του να είναι εγγεγραμμένος στον φορέα του ΤΜΕΔΕ, γιατί από 1η Σεπτεμβρίου με την τροπολογία που έχει περάσει στον νόμο υπάρχει ένας διαχωρισμός. Ως τώρα ο κάθε συνάδελφος ήταν υποχρεωμένος με την εγγραφή του στο ΤΕΕ, να είναι αυτομάτως εγγεγραμμένος και στο ταμείο του. Πλέον, όμως, σύμφωνα με την τροπολογία, εγγράφεται στο ταμείο όταν τηρεί βιβλία".


Συνεπακόλουθη θετική εξέλιξη, είναι πως δεν χρειάζεται πλέον κάποιος να έχει το δικό του γραφείο, ώστε να δηλώνει μηχανικός. "Πριν ήσουν υποχρεωμένος να είσαι πρώτα ασφαλισμένος και μετά να βρεις δουλειά. Πλέον, με τις νέες εξελίξεις, νομίζουμε ότι θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο των αιτήσεων διαγραφής από το επιμελητήριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλιση κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ, ενώ η συνδρομή στο ΤΕΕ μόλις 60 ευρώ τον χρόνο. Δύσκολα κάποιος στις μέρες μας ανοίγει γραφείο, θα μπορεί όμως τώρα να έχει την ιδιότητα του μηχανικού", είπε ο κος Λουρίκας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;