fbpx Στυλιανίδης προς Χαρίτου: «Μας χαρίζουν γάιδαρο μετά από 10 χρόνια και τον κοιτάμε στα δόντια»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 12%

Στυλιανίδης προς Χαρίτου: «Μας χαρίζουν γάιδαρο μετά από 10 χρόνια και τον κοιτάμε στα δόντια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Δημήτρης Χαρίτου
Βουλή των Ελλήνων

Για «νίκη της Θράκης» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ

«Ένα σχόλιο για τον φίλο μου τον Τάκη Χαρίτου. Μας χαρίζουν γάιδαρο μετά από 10 χρόνια και τον κοιτάμε στα δόντια». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την χθεσινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να συμψηφίσει τα χρωστούμενα της επιδότησης μισθολογικού κόστους εργασίας -12%- (ετών 2010-15) για τους επιχειρηματίες της Θράκης.

Ο κος Στυλιανίδης έκανε λόγο για μία «ξεχωριστή μέρα για τη Θράκη μας», διότι όπως είπε «αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία σε βάρος της και θωρακίζεται μία μοναδική αναπτυξιακή πολιτική». Πιο αναλυτικά είπε: «Με το άρθρο 4 της τροπολογίας τακτοποιούνται οφειλόμενες υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των επιχειρήσεων της ακριτικής Ελλάδας από το 2010 μέχρι το 2015 και αίρεται η εικόνα ενός ασυνεπούς, αδιάφορου και αχάριστου κράτους, που με τη συμπεριφορά του την προηγούμενη δεκαετία οδήγησε στην καταστροφή δεκάδες επιχειρήσεις και στην έξοδο από την Ελλάδα χιλιάδες νέους Θρακιώτες». Προς αυτή την κατεύθυνση ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, αλλά και τους επιχειρηματίες της ΑΜΘ που «στοιχειοθετημένα και υπομονετικά επέμειναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη δίκαιη διεκδίκηση της περιοχής μας, βοηθώντας μας αθόρυβα, συστηματικά και επίμονα να επιτύχουμε τον κοινό στόχο, να νικήσουμε την αδικία και την εγκατάλειψη».

Με το βλέμμα στον Καραμανλή
Ο βουλευτής της ΝΔ θέλησε να κάνει μία ιστορική αναδρομική, καταγράφοντας τα εξής: «Όλες οι κυβερνήσεις από το 1975 και μετά συνειδητοποιούν, ότι η αναπτυξιακή ενίσχυση της Θράκης ταυτίζεται με τη δημογραφική της θωράκιση, την οικονομική εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας και την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976 δημιούργησε τις Ειδικές Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) και τα Βιομηχανικά Πάρκα και με το ν. 289/1976 θέσπισε δέσμη κινήτρων, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον 370 αιτήσεων από νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργούσαν 27.000 θέσεις εργασίας. Παρά τις όποιες διαχειριστικές αστοχίες, αυτή ήταν η απαρχή μιας πολιτικής που έφερε την οποία βιομηχανική ανάπτυξη στη Θράκη.

Την εθνική αυτή  πολιτική σεβάστηκαν όλες τις επόμενες κυβερνήσεις, με συμπληρωματικές ή διαρθρωτικές θεσμικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση  Α. Παπανδρέου με τους νόμους 1262/1982 και 1682/1987, η Οικουμενική Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τους νόμους 1892/1990 και 2234/1994, καθώς και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με τη θεαματική βελτίωση των υποδομών και τη συνεπή στήριξη του κινητροδοτικού θεσμικού πλαισίου».

Πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν έκρυψε πάντως ότι το 2010 «αιφνιδιαστικά και βίαια» η ενίσχυση αυτή διεκόπη, αν και γι’ αυτή φορολογήθηκαν οι επαγγελματίες, ενώ κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ, που «με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο κατήργησε το κίνητρο αυτό για τη Θράκη».
«Η στέρηση αυτής της ρευστότητας είχε ως συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν, άλλες να μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες και άλλες να καθηλωθούν», παρατήρησε ο βουλευτής, για να συμπεράνει -στο περιθώριο μακροσκελούς ομιλίας του- ότι μ’ αυτή την απόφαση «κλείνουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα πιο ασφαλές και καλύτερο μέλλον».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.