fbpx Στους δρόμους ξανά οι συμβασιούχοι του Δήμου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στους δρόμους ξανά οι συμβασιούχοι του Δήμου Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβασιούχοι
Διαμαρτυρία

97 οι συμβασιούχοι στη Ροδόπη - 58 συγκεκριμένα στο Δήμο Κομοτηνής

Συμβασιούχος Κ. Κουρμπαλίδης: "Οι σχέσεις εργασίας να γίνουν αορίστου χρόνου"

Διονύσης Βοργιάς

Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης 27 Μαρτίου έως και τη λήξη του ωραρίου τους, πραγματοποίησαν χθες οι συμβασιούχοι της Ροδόπης. H στάση εργασίας συνέπεσε χρονικά με την παρέλευση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 διορισμούς στους ΟΤΑ. 


Οι συμβασιούχοι ζητούν παράταση των συμβάσεών τους κι επικουρικά μονιμοποίηση, ενώ στα αιτήματά τους βρίσκουν συμπαραστάτη την Κεντρική Ένωση Δήμων, η οποία με σχετική της ανακοίνωση ζήτησε από την κυβέρνηση την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων. Στο Δήμο Κομοτηνής, οι περισσότεροι εκ των 53 συνολικά συμβασιούχων συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο δημαρχείο Κομοτηνής, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους. 


Βεβαίως, την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαιώνει ότι "την άλλη εβδομάδα θα είναι στις δουλειές τους 8.800 μόνιμοι στους δήμους".


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Την θέση ότι είναι αναγκαία η παράταση των συμβάσεων στη καθαριότητα διατύπωσε ένας από τους πιο παλιούς συμβασιούχους, στον 28ο μήνα, ο Κώστας Κουρμπαλίδης. "Τα ψέματα τελείωσαν", δήλωσε και συνέχισε: "Ο υπουργός πρέπει να το πάρει απόφαση και να δεχθεί ότι όλοι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό φαίνεται και από το ότι κάποιοι είναι εδώ και τρία χρόνια συμβασιούχοι. Γι' αυτό πρέπει οι σχέσεις εργασίας να γίνουν αορίστου χρόνου".


Αυτά τα εικοσιτετράωρα άλλωστε οι συμβασιούχοι ζουν με τον φόβο της ανεργίας, καθώς αρκετοί από τους νυν συμβασιούχους μετά τις 31 Μαρτίου κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν και θα τους αντικαταστήσουν  θα είναι από την προσωρινή λίστα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.


Ο κος Κουρμπαλίδης άφησε κι αιχμές αναφορικά με την στάση που κράτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ): "Η ΠΟΕ-ΟΤΑ φάνηκε πως ούτε μας κάλυψε ούτε κατέβασε αίτημα για απεργία ούτε τίποτα. Και αναρωτιόμαστε τί συνέβη και άλλαξε η στάση της". Την στήριξη που δεν βρήκαν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήρθε από τον Ενιαίο Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, ο οποίος έχει βρεθεί στο πλευρό των συμβασιούχων από την πρώτη στιγμή. Η πρόεδρός του Φωτεινή Αντωνιάδου, μας ενημερώνει αναλυτικά: 


"Να σημειώσουμε ότι με αυτή την προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν σημαίνει ότι τα άτομα που αυτό το διάστημα δουλεύουν (σ.σ. οι νυν συμβασιούχοι) που έχουν κάνει αυτό τον αγώνα εδώ και κάποια χρόνια, δεν σημαίνει ότι μονιμοποιούνται. Ελάχιστοι από αυτούς σε όλη την Ελλάδα θα μονιμοποιηθούν. Θα μου πείτε ότι θα μπουν άλλοι άνθρωποι που πράγματι έχουν ανάγκη τη δουλειά, κι έχετε δίκιο, αλλά οι νυν συμβασιούχοι είναι αυτοί που έχουν μάθει τη δουλειά, έχουν την εμπειρία, γι' αυτό και ζητάμε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου για να λήξει το θέμα".


ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΤΡΙΔΗ
Δεδομένη θεωρείται και η στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία έχει στείλει σχετικό έγγραφο προς την κυβέρνηση, στο οποίο εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι για να μπορέσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους.


Στο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής: "Με δεδομένο ότι  πρόκειται για έμπειρο προσωπικό το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία από το 2015, θεωρώ ότι τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δουν σοβαρά το πρόβλημα και να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυσή του. Δεν μπορεί να συζητείται η αντικατάστασή τους τη στιγμή που πλησιάζει η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες σε πολλές περιοχές είναι τεράστιες.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρόκειται για έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας. Με βάση αυτό το δεδομένο η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την εξάμηνη παράταση των συμβάσεών τους καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν αναμένεται η άμεση ολοκλήρωση της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ. Επίσης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αναζήτηση από κοινού νομοθετικής πρότασης που θα συμβάλει στην διασφάλιση των θέσεων από τους ίδιους τους συμβασιούχους".


Την στήριξή του προς τους συμβασιούχους και τα αιτήματά τους, μετέφερε και ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου όπου έγινε μία σύντομη συνάντηση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.