fbpx Στον Άδωνι Γεωργιάδη οι τρεις βουλευτές Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΜΕ «ΦΟΝΤΟ» ΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

Στον Άδωνι Γεωργιάδη οι τρεις βουλευτές Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
Άδωνις Γεωργιάδης
διακομματική επιτροπή

Ενημερώθηκε για ζητήματα που απασχολούν τη Θράκη και το ν. Ροδόπης συγκεκριμένα

Στο πλαίσιο των επισκέψεων των μελών της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης σε παραγωγικά υπουργεία οι βουλευτές του ν. Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Δημήτρης Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ) συμμετείχαν χθες σε επίσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ζητήματα που απασχολούν την Θράκη, και το ν. Ροδόπης συγκεκριμένα, με «φόντο» και τη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Τι ζήτησε ο Δ. Χαρίτου
Ενημέρωση για τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες εξέδωσε -μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης- μόνο ο Δημήτρης Χαρίτου. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ζήτησε να γίνει γνωστό, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων ένταξης στο χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ στη Θράκη και στη Ροδόπη, πόσες από αυτές έχουν εγκριθεί και ποιο είναι το ύψος των ποσών που έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής. 

Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό να τον ενημερώσει για το ποιος είναι ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή για την περιοχή στους τομείς αρμοδιότητάς του, τι ακριβώς υλοποιείται στη Θράκη και ποια είναι συγκεκριμένα τα επενδυτικά σχέδια και τα έργα που σήμερα υλοποιούνται. Έκανε απολύτως σαφές στον υπουργό ότι δεν είναι αποδεκτή η  εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη από την τοπική κοινωνία και χρειάζεται να υπάρξουν δεσμεύσεις επ’ αυτού. 

Σημείωσε ότι πέραν της στήριξης και ενίσχυσης των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, πρέπει να ενισχυθούν και δημόσιες επενδύσεις και ανέφερε ως παράδειγμα την επιπλέον χρηματοδότηση της ΔΕΔΑ για το έργο κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου, έτσι ώστε να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό των ενταγμένων πόλεων, αλλά και να επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. 

Ο βουλευτής έθεσε το θέμα των βιομηχανικών περιοχών και ζήτησε από τον υπουργό να δώσει την εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση στις ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ., με τα προβλήματα εκσυγχρονισμού των υποδομών που αντιμετωπίζουν.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επανεκκίνηση βιομηχανιών όπου υπάρχουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια, κάνοντας αναφορά στη βιομηχανία Shelman, για την οποία σημείωσε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση που ο υπουργός ανέλαβε πριν δύο μήνες σε συζήτηση στη Βουλή ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15 μέρες. Ο υπουργός επανέλαβε τις ίδιες γνωστές διαβεβαιώσεις του, ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με ενδιαφερόμενους επενδυτές για να υπάρξει λύση στο θέμα της Shelman.  

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να ενεργοποιήσει Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Νόμο 4608/2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 41 που είναι στην αρμοδιότητά του, σημειώνοντας ότι το προφίλ της ρύθμισης του Νόμου ταιριάζει σε περιοχές όπως η Θράκη, προκειμένου να στηριχτεί άμεσα η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. 

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σοβαρό θέμα του παρεμπορίου που ανθεί στη Θράκη λόγω της διασυνοριακότητας της περιοχής και πλήττει επιχειρήσεις και κλάδους καθώς και την  τοπική οικονομία και ζήτησε από τον υπουργό να γνωστοποιήσει τι επιπλέον μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.