fbpx Στο ΣτΕ η συμφωνία των Πρεσπών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Στο ΣτΕ η συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακεδονία
Σκοπιανό

Συζητήθηκε την Παρασκευή, αναμένεται η απόφαση εντός τους επόμενους μήνες, στην Αθήνα βρέθηκε για την δίκη από την Κομοτηνή ο Κ. Καραΐσκος ο οποίος δεν διατηρεί αισιοδοξία για την έκβασή της

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου οι προσφυγές συλλόγων κ.ά. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένα περίπου εκατό άτομα. Αναλυτικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και του δικηγόρου Γεωργίου Κόκκα.

Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) επικράτησε μερική ένταση, καθώς οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των δικηγόρων. Τότε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διέκοψε για 5 λεπτά, λέγοντας ότι θα εκκενωθεί η αίθουσα. Τελικά, ζητήθηκε από τους δικηγόρους των σωματείων οι παριστάμενοι να μην προβαίνουν σε ανάλογες εκδηλώσεις. Μετά το διάλειμμα η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και από εκεί και πέρα συνεχίστηκε κανονικά η ακροαματική διαδικασία.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ακόμη, υποστήριξαν ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από τη Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα». Μάλιστα, οι δικηγόροι απευθυνόμενοι στους συμβούλους της Επικρατείας, επισήμαναν ότι είναι στα χέρια τους «η σημαντικότερη υπόθεση της ζωής τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν τα πράγματα». Επίσης, ανέφεραν ότι «η καταστροφή που θα επέλθει με την συμφωνία των Πρεσπών είναι ανάλογη με αυτή της Μικρασιατικής Καταστροφής». Κλείνοντας την αγόρευσή της μια εκ των συνηγόρων είπε ότι «οι Μακεδόνες δεν θα ζήσουν πάλι σκλαβωμένοι» και στο σημείο αυτό άρχισε το παραβρισκόμενο κοινό να χειροκροτεί και η πρόεδρος του ΣτΕ διέκοψε για 5 λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ. Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα. Τέλος, το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Από την Κομοτηνή βρέθηκε στην Αθήνα για την δίκη ο Κώστας Καραΐσκος, ομιλητής σε συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας που έγιναν το περασμένο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Κληθείς στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm να καταθέσει ένα σχόλιο είπε "είναι προφανής ο λόγος που τα μακεδονικά σωματεία προσέφυγαν κατά της συμφωνίας", αλλά δεν φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας "δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες για την πορεία της δίκης γιατί η πρόεδρος του συμβουλίου της Επικρατείας εξαρχής έδειξε ότι δεν έχει θετική στάση απέναντι στην διαδικασία. "Υπήρχε μια αντιμετώπιση 'άντε γρήγορα να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση, γι' αυτό και δεν είμαστε αισιόδοξοι. Επίσης υπήρχε μια εισήγηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν παράγει αποτελέσματα έτσι ώστε να συζητηθούν στο δικαστήριο γιατί δεν έχει επικυρωθεί.  Όμως βλέπουμε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί, έχουν προσκληθεί από το ΝΑΤΟ, υπάρχει κανονιστική ισχύς της συμφωνίας ασχέτως αν επικυρώθηκε ή όχι". 

Ο κος Καραΐσκος είπε πως τώρα ξεκινάει η αναμονή που θα κρατήσει περί των δύο μηνών, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.