fbpx Στην τύχη τους αφήνει η κυβέρνηση τους φτωχούς καπνοκαλλιεργητές του ν. Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στην τύχη τους αφήνει η κυβέρνηση τους φτωχούς καπνοκαλλιεργητές του ν. Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καπνοκαλλιέργειες
Καπνοπαραγωγοί

Τι προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Β. Αποστόλου

Στην τύχη τους αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους φτωχούς καπνοκαλλιεργητές του ν. Ροδόπης που είδαν να καταστρέφεται η σοδειά τους από ασθένεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό προέκυψε από τα όσα προκλητικά απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.


Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η παραγωγή 6.000 καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης καταστράφηκε σε ποσοστό από 60% ως 100% από την ασθένεια της νευρωτικής ίωσης, η οποία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή αλλά και από την ξηρασία της άνοιξης.


Σήμερα οι παραγωγοί αυτοί, στην πλειοψηφία τους φτωχοί βιοπαλαιστές, σε μια περιοχή που η καπνοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια, δηλαδή δεν έχουν να περιμένουν από κάπου αλλού έσοδα, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πέρα από την καταστροφή που υπέστησαν καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, φορολογία, εισφορά στον ΕΛΓΑ, τα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ κ.λπ. Επιπρόσθετα αρκετοί από αυτούς προχώρησαν σε επανασπορά που σημαίνει ότι αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό κόστος της καλλιέργειας.


Ο βουλευτής απαίτησε από τον υπουργό να πει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών και να αποζημιωθούν φέτος οι καλλιεργητές, να ληφθεί απόφαση ώστε να παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και αν έχει η κυβέρνηση σκοπό να αλλάξει επιτέλους τους κανονισμούς τόσο του ΕΛΓΑ όσο και των ΠΣΕΑ, έτσι ώστε όχι μόνο να αποζημιώνονται 100% οι ζημιές, αλλά και να συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και τέτοιου είδους αιτίες;
Ο Β. Αποστόλου απαντώντας δεν μάσησε τα λόγια του. Ορθά κοφτά έκανε σαφές ότι «δεν μπορούμε στην προκειμένη περίπτωση να καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ τις συγκεκριμένες ζημιές, διότι στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η συγκεκριμένη ζημιά δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη».


Όμως ακόμα και αν υπάρχει περίπτωση οι αγρότες να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση θα πρέπει να «ολοκληρωθεί η περίοδος της συγκομιδής» και «εφόσον διαπιστωθεί ότι είχαν από τις ζημιές κάποια απώλεια εισοδήματος» τότε «βλέπουμε», ενώ επιβεβαίωσε ότι η αποζημίωση θα είναι μικρή περίπου στο 30% της ζημιάς και αυτό μετά από 3 με 4 χρόνια.


Για τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή να αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών να «προβεί σε ρυθμίσεις που να καλύπτουν τους αγρότες», θα πρέπει «η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Είπε ακόμα ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή που θα προβεί σε μελέτη για να ενταχθούν και νέοι κίνδυνοι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δηλαδή «ζήσε Μάη μου». Όσο για τα χαράτσια, πρότεινε στους καλλιεργητές να πάνε μόνοι στην εφορία να κάνουν ρύθμιση.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ