fbpx Στη Βουλή τα αιτήματα παραγωγών λαϊκών αγορών Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΧΑΡΙΤΟΥ

Στη Βουλή τα αιτήματα παραγωγών λαϊκών αγορών Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Συνάντηση και με τους καπνοπαραγωγούς είχε ο βουλευτής Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του Ν. Ροδόπης, «γιατί πέραν των οριζόντιων μέτρων για όλους τους επιτηδευματίες, δεν έχουν αποζημιωθεί για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστησαν στη διάρκεια του πρώτου lockdown όταν ανεστάλη η λειτουργία των λαϊκών αγορών, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας», όπως αναφέρει.

Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων ο βουλευτής σημειώνει ότι δόθηκε οικονομική στήριξη σε παραγωγούς παρόμοιων δραστηριοτήτων σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο για παραγωγούς και καταναλωτές από την αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ερωτώνται οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης: «Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία αποζημιώνοντας τους παραγωγούς του νομού Ροδόπης για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστησαν στη διάρκεια του πρώτου lockdown όταν ανεστάλη η λειτουργία των λαϊκών αγορών, αλλά και για την συρρίκνωση του εισοδήματός τους καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας;».

Συνάντηση με τους καπνοπαραγωγούς
Εν τω μεταξύ χθες, ο βουλευτής από κοινού με την συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Εσάτ Χουσείν και τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, λόγω της αρνητικής εξέλιξης στις αγοραπωλησίες καπνού και της ανησυχίας για το μέλλον της καλλιέργειας.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών είπε: «Κατανοώ την αγωνία σας για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί και την ανησυχία σας για το μέλλον της καλλιέργειας. Έχω επίγνωση της έκτασης και του βάθους των προβλημάτων που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι καπνοπαραγωγοί. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η καλλιέργεια καπνού βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, κυριολεκτικά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η χρονιά είναι κρίσιμη, καθοριστική ή θα στηριχτεί οικονομικά η καλλιέργεια ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω φθίνουσα πορεία και τελικά στον αφανισμό της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους παραγωγούς, την κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία».

Συνέχισε λέγοντας «όπως ενημερωθήκαμε οι τιμές του καπνού στις αγοραπωλησίες που είναι σε εξέλιξη είναι εκτός πραγματικότητας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες για ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς, στις υποχρεώσεις τους σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, αλλά δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Την  ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής καπνού δεν δικαιολογούν τέτοια μείωση τιμών εκ μέρους των εταιρειών μεταποίησης, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρακολουθεί με αδιαφορία όσα διαδραματίζονται».

«Επιτέλους πρέπει και οι εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη και το οικονομικό βάρος που τους αναλογεί, ώστε να στηριχτεί η καπνοκαλλιέργεια και να έχει μέλλον, γιατί αυτό το βάρος δε μπορούν πλέον να το επωμίζονται μόνο οι καπνοπαραγωγοί», τόνισε σε άλλη αποστροφή του λόγου του. Ο βουλευτής υπενθύμισε στον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης ότι έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη από το βήμα της Βουλής την ανάγκη οικονομικής στήριξης της καπνοκαλλιέργειας. «Φαίνεται όμως ότι δεν ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων της ΝΔ», ισχυρίστηκε. 

Καταληκτικά πρόσθεσε τα εξής: «στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, το βάρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δε μπορεί να το σηκώσει μόνο ο Συνεταιρισμός. Οφείλουν να βάλουν πλάτη όλοι οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί φορείς, όσοι έχουν θέση ευθύνης, για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση για την άμεση οικονομική ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε αύριο για την ανάπτυξή της».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ