fbpx Σοβαρές ενστάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Σοβαρές ενστάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφερειακή Σύνθεση
αντιπλημμυρικό έργο
Μανώλης Ταπατζάς
Καζάκου Φελίνα

Συνυπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Μ. Ταπατζάς και Φ. Καζάκου

Σοβαρές ενστάσεις γύρω από την αντιπλημμυρική προστασίας της Ροδόπης, εκφράζει η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφερειακή Σύνθεση με ανακοίνωσή της, την οποία συνυπογράφουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς και Φελίνα Καζάκου, ζητάει απαντήσεις από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας των «ακραίων καιρικών φαινομένων». Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι θεομηνίες της Θάσου, της Ροδόπης, του Έβρου αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη στην επικράτεια της ΠΑΜΘ, που φέρνουν στην επικαιρότητα και το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων. 

Η κλιματική αλλαγή, η κακή έως ελλιπής συντήρηση υποδομών και ρεμάτων, η ασαφής και δαιδαλώδης νομοθεσία, οι αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες οδηγούν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ζωικού κεφαλαίου και περιουσιών, σε καταστροφές υποδομών και κρίσιμων φυσικών πόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ζητούνται διευκρινίσεις
Του νέου εγγράφου προηγήθηκε αίτημα της Περιφερειακής Σύνθεσης, για ενημέρωση γύρω από μία σειρά ζητημάτων. Οι απαντήσεις δόθηκαν σε πρώτο χρόνο από την ΠΕ Ροδόπης, ωστόσο η Περιφερειακή Σύνθεση επιστρέφει, ζητώντας διευκρινίσεις-απαντήσεις στα εξής:

  • Η μελέτη με τίτλο «Μελέτη για σύνταξη ρεμάτων Ν. Ροδόπης» η οποία έχει ενταχθεί όπως αναφέρεται στην ΣΑΜΠ 031 σε ποιά ακριβώς φάση βρίσκεται; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα της Υπηρεσίας μέχρι την δημοσίευση της δημοπράτησης της καθώς και της υλοποίησης της; Παρακαλούμε για την κοινοποίηση του Τεχνικού Δελτίου ένταξης αυτής.
  • Πέραν του εγγράφου αρ.3006/29-9-2020 της Υπηρεσίας σας προς τους Δήμους για τον ορισμό εκπροσώπων στις Επιτροπές αστυνόμευσης ρεμάτων Ροδόπης και λαμβάνοντας υπόψη την μη ανταπόκριση αυτών(δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο) καθώς και το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το έγγραφό σας, ποιες άλλες ενέργειες έχετε κάνε; Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με την σειρά της ποια άτομα όρισε στην σχετική Επιτροπή; Έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης; Πότε σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε αυτήν;
  • Σχετικά με οριοθετήσεις-διευθετήσεις που έχουν εκπονηθεί στον Ν. Ροδόπης από άλλους φορείς, όπως αναφέρεται και δεν συγκαταλέγονται στο αρχείο της Υπηρεσίας σας και που ενδεχομένως θα σας ήταν χρήσιμες στο έργο σας, γνωρίζετε μήπως βρίσκονται στην Διεύθυνση Υδάτων  και στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, η οποία βάση νόμου οφείλει να τηρεί συμβατικό και ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταχωρούνται όλες οι Διοικητικές πράξεις οριοθετήσεις υδατορεμάτων συνοδευμένες από τους αντίστοιχους φακέλους; Επίσης, πότε έγινε χρονικά η τελευταία οριοθέτηση από την ΔΤΕ της ΠΕ Ροδόπης;
  • Τέλος παρακαλούμε να κοινοποιηθεί το Τεχνικό Δελτίο ένταξης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ανατολικού τμήματος Ν. Ροδόπης» στην ΣΑΜΠ 931 και να παρασχεθεί ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρίσκεται πριν την δημοπράτησή της.

«Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της ΠΕ Ροδόπης»
«Τα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που βιώσαμε τον τελευταίο καιρό και οι συνέπειες αυτών έναντι της τοπικής κοινωνίας, μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της ΠΕ Ροδόπης, αλλά και της Περιφέρειας μας εν συνόλω. 

Η μη υλοποίηση Μητρώου Ρεμάτων, η μη σύσταση επιτροπών αστυνόμευσης ρεμάτων, η μη ύπαρξη μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας για την Ε Ροδόπης είναι κάποια από τα θέματα για τα οποία η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ οφείλει να παρέχει αναλυτική ενημέρωση», καταλήγει η Περιφερειακή Σύνθεση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές