fbpx Σφόδρα ενοχλημένος ο Δ. Χαρίτου από τη στάση της κυβέρνησης για το ΔΠΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σφόδρα ενοχλημένος ο Δ. Χαρίτου από τη στάση της κυβέρνησης για το ΔΠΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δημήτρης Χαρίτου
Σταμάτης Σακελλίων

Ενοχλημένος δηλώνει και ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτης Σακελλίων
 

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες  η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την ίδρυση και λειτουργία των 8 νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως επίσης η αρνητική εξέλιξη που αφορά το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, προέκυψε ότι βρίσκεται στον «αέρα» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων, ενώ εμμέσως αναγνωρίστηκε από τον υφυπουργό η πριμοδότηση από το υπουργείο Παιδείας μεταφοράς του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση «η Σύγκλητος του ΔΠΘ από τα τέλη του 2018 ομόφωνα και με απολύτως ακαδημαϊκά κριτήρια αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία 8  νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, δύο εκ των οποίων στη πόλη της Κομοτηνής, Τμήμα Ψυχολογίας και Τμήμα Εργοθεραπείας. Πρόταση που έγινε δεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της από την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόταση που ωρίμασε νομοθετικά, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η ψήφιση της προφανώς γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές». Και συνέχισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό «αυτήν την ομόφωνη και ώριμη νομοθετικά πρόταση εδώ και ένα χρόνο τη κρατάτε στο συρτάρι σας και δεν μας έχετε εξηγήσει γιατί  αρνείστε την υλοποίηση της». Ενώ του υπενθύμισε ότι «ακόμη δεν έχετε εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αξιολόγησης των νέων τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό ο βουλευτής κος Χαρίτου είπε «όπως πληροφορήθηκα σε σύσκεψη που είχατε πρόσφατα στο υπουργείο Παιδείας για την τύχη της Νοσηλευτικής σχολής του Διδυμοτείχου φαίνεται ότι πριμοδοτείτε τη λύση ώστε το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας αντί να λειτουργήσει στην Κομοτηνή, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, το προορίζετε για το Διδυμότειχο, προκειμένου να εκτονώσετε τις εκεί κοινωνικές αντιδράσεις για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη».

Ο βουλευτής τόνισε ότι οι φορείς και οι τοπική κοινωνία της Ροδόπης είναι ανάστατοι από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ΔΠΘ και μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η εκκολαπτόμενη αυτή άδικη απόφαση. 

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής μετά την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας ανέφερε «με την απάντησή σας έγινε ακόμη μεγαλύτερη η ανησυχία μου από πριν καταθέσω τα ερωτήματα», ενώ απευθυνόμενος στον υφυπουργό τον ρώτησε «με όσα λέτε τι κάνετε, αντιπολίτευση στον προηγούμενο υπουργό Παιδείας; Γνωρίζετε ότι ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως δημόσια είχε ανακοινωθεί, ήταν να ιδρυθούν και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, ορισμένων τουλάχιστον από τα 8 τμήματα από τον Σεπτέμβριο που είναι μπροστά μας του 2020. Εσείς τι κάνατε κύριε υφυπουργέ ένα χρόνο τώρα; Τίποτα. Παγώσατε τα πάντα. Μηδέν εις το πηλίκο». Και συνεχίζοντας είπε «ανέμενα συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν και πότε θα προχωρήσουν τα νέα τμήματα, αν είναι στις προθέσεις σας η ίδρυση αυτών των τμημάτων. Και δεν δεσμευτήκατε σε τίποτα». 

Για την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός για τη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς του Έβρου και τις συζητήσεις που έγιναν στη σύσκεψη, ο βουλευτής τόνισε «επιβεβαιώσατε εμμέσως ότι πριμοδοτείτε τη μεταφορά του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας από την Κομοτηνή στο Διδυμότειχο. Περίμενα από εσάς με μεγαλύτερη γενναιότητα να μας πείτε τι συμβαίνει, αλλά εσείς περιμένετε νέες αποφάσεις της Συγκλήτου για να κρυφτείτε πίσω από αυτές. Είστε ακαδημαϊκός, τι δεν αντιλαμβάνεστε, ότι το τμήμα Ψυχολογίας μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στη φυσική του κοίτη, στην έδρα της Σχολής Κοινωνικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Κομοτηνή. Ποια τύχη μπορεί να έχει 200 χλμ μακριά στο Διδυμότειχο δίπλα στις Σχολές Γεωπονίας και Δασολογίας;». 

Σ. Σακελλίων κατά πάντων για το Τμήμα Ψυχολογίας 
«Εξ' όσων καταλαβαίνω το τμήμα Ψυχολογίας που δεν θα γίνει στην Κομοτηνή δεν προκαλεί συναγερμό στην τοπική κοινωνία» σχολιάζει ο συντονιστής της ΝΕ  Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτης Σακελλίων και διερωτάται: «Δεν θα συγκαλέσει σύσκεψη κανείς; Ούτε ο Μητροπολίτης; Ούτε τα Επιμελητήρια; Ούτε οι Επιστημονικοί σύλλογοι; Εάλω η Ψυχολογία υπό το κράτος της σιγής των φορέων. Όσο για τον για τον κυβερνητικό βουλευτή και τον πρύτανη; "Τοιούτοι μας έπρεπαν αρχιερείς"».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μια διαφορετική πραγματικότητα εξελίσσεται και διαμορφώνεται ενόψει των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού και των απαγορεύσεων γενικότερα,  στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα.