fbpx Σε δύο στρατόπεδα ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σε δύο στρατόπεδα ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντίνος Χαριτόπουλος
Γιάννης Σταυρίδης
Απόστολος Ιωάννου
Βασιλειάδης Μιχάλης

Τι λένε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Ντ. Χαριτόπουλος κι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γ. Σταυρίδης, Απ. Ιωάννου, Μ. Βασιλειάδης

Όλες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής

Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης  - Επιμέλεια Διονύσης Βοργιάς

Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται πως έχει χωριστεί ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν ανοιχτά τον σχεδιασμό της διοίκησης σε ζητήματα καθημερινότητας. Αφορμή της κόντρας στάθηκε η κοινή πρόταση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος 2021 που κατέθεσαν οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Γιάννης Σταυρίδης, Απόστολος Ιωάννου, Μιχάλης Βασιλειάδης).

Οι τρεις επικεφαλής ζητούν από τον δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο να εισακούσει τις προτάσεις τους, ειδάλλως θα θέσουν προς ψήφιση την πρότασή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Σημειωτέον, ο κος Χαριτόπουλος δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που δίνει στην τριανδρία των Σταυρίδη-Ιωάννου-Βασιλειάδη τη δυνατότητα να σχηματίσει άτυπη πλειοψηφία, φρενάροντας το σχέδιο της διοίκησης.

Από θέσης του ο δήμαρχος ανταπαντά πως όχι μόνο έχει φροντίσει για τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη περισσότερο έχει στα σκαριά πολύ μεγαλύτερα έργα και χρηματοδοτήσεις από αυτές που ζητάει η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δεν αντιδρά ως προς τα προγράμματα που «τρέχει» ο Δήμος ή τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που διεκδικεί, αλλά προς την διαχείριση των χρημάτων που παίρνει ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των βασικών αναγκών καθημερινότητας. Επί της ουσίας, το τεχνικό πρόγραμμα 2021 χωρίζεται σε δύο σκέλη: τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα (στα οποία όλοι συμφωνούν) και στα ίδια χρήματα (που εντοπίζεται η διαφωνία). Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ζητάει μειώσεις πιστώσεων για αγορά οικοπέδων, επεκτάσεις Φ.Ο.Π., αποκαταστάσεις βλαβών δεξαμενών πόσιμου νερού, διαμόρφωση παραλιών δήμου, επισκευή κτιρίων ΔΕ Σαπών, οδικές υποδομές ΔΕ Μαρώνειας, καθαρισμούς δέντρων. Και αυξήσεις πιστώσεων για καθαρισμό δεξαμενών ύδρευσης, ανάπλαση αλσυλλίου Σαπών, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας όλου του Δήμου, επισκευή κτιρίων ΔΕ Μαρώνειας, διαμόρφωση χώρου ΑμεΑ στις παραλίες.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης φιλοξενήθηκαν στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ενώ συνολική απάντηση έδωσε επίσης ραδιοφωνικά ο δήμαρχος.

Γ. Σταυρίδης: «Θυμάστε τα ευχολόγια του κου Χαριτόπουλου;»
«Θυμάστε τα ευχολόγια που έλεγε ο κος Χαριτόπουλος για την τράπεζα (Εθνική στις Σάπες). Η τράπεζα Πειραιώς στην Ξυλαγανή έκλεισε, αλλά δεν είδαμε καμία κίνηση», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος κι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σταυρίδης, που αναρωτήθηκε πότε θα γίνουν πράξη διάφορες προεκλογικές εξαγγελίες του δημάρχου, όπως το ασθενοφόρο, το ΙΚΑ, η Εφορεία «όλα αυτά τα υποσχόταν αλλά δεν τα βλέπουμε» ισχυρίστηκε ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα σχολίασε το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής λέγοντας: «τα πιο πολλά έργα του κου Χαριτόπουλου στο τεχνικό πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενα από την θητεία τη δικιά μας, το 70% είναι συνεχιζόμενα έργα από τη δικιά μας δημοτική αρχή».

Προλογικά ο επικεφαλής δήλωσε: «λόγο έχει ο καθένας, ευχολόγια όπως ο κος Χαριτόπουλος το να δίνει αντιδημαρχίες στο ραδιόφωνο είναι εύκολο πράγμα. Το θέμα είναι να καθίσεις και να βρεις έναν δίαυλο επικοινωνίας, να μπορέσουμε να κάνουμε γόνιμα και καλά πράγματα. Αυτό τον σκοπό έχει η αντιπολίτευση». Κληθείς να απαντήσει εάν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε σύμπλευση, είπε: «δεν τα έχουμε κάνει πλακάκια με τις άλλες δύο παρατάξεις, υπάρχει μία πρωτοβουλία, υπάρχει ανησυχία για τους δημότες. Γι’ αυτό καθίσαμε και τα βάλαμε κάτω». Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα «δεν κάναμε μεγάλες αλλαγές στο τεχνικό πρόγραμμα. Σαφώς και επιβραβεύουμε οτιδήποτε πρόγραμμα έρθει στον Δήμο, καμία φορά δεν μειώσαμε την δημοτική αρχή. Εμείς δώσαμε βάση στις ανάγκες των δημοτών», δήλωσε ο κος Σταυρίδης.

Απ. Ιωάννου: «Λαμβάνουμε υπόψη τις απαιτήσεις του κόσμου»
Πιο ήρεμη ήταν η τοποθέτηση του Απόστολου Ιωάννου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε πως «οι διαφωνίες δεν ήταν μεγάλες», πλην όμως κατηγόρησε την διοίκηση ότι γνωστοποιεί το πρόγραμμά της στην αντιπολίτευση την τελευταία στιγμή: «όταν βγαίνει μία πρόσκληση την Παρασκευή για συμβούλιο την Τρίτη… είναι δύσκολο να κατεβάσουμε μία πρόταση σωστή, γι’ αυτό ζητήσαμε την αναβολή του θέματος, για να καταθέσουμε πρόταση ισοσκελισμένη και νόμιμη». Έτσι, η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης, έχουσα την έγκριση των υπηρεσιών, αναμένεται να πάρει το δρόμο προς το δημοτικό συμβούλιο, εάν η δημοτική αρχή δεν ακούσει τα αιτήματα που προβλήθηκαν και συμπληρώσει το τεχνικό της πρόγραμμα.

«Στα μεγάλα χρηματοδοτούμενα έργα δεν είναι καλό να γίνονται παρεμβάσεις, γιατί δρομολογούνται, σε αυτά είμαστε απολύτως σύμφωνοι», ξεκαθάρισε ο κος Ιωάννου, ο οποίος όμως εξήγησε για τα καθημερινά ζητήματα του Δήμου: «προσεγγίζουμε τα προβλήματα αυτά με μία άλλη οπτική και λαμβάνουμε υπόψη τα αιτήματα και τις απαιτήσεις του κόσμου […] αυτά που μας ζητούσαν οι πολίτες προτάσσουμε να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Ήταν και στο πρόγραμμα του δημάρχου προεκλογικά». Ευχή του, πάντως, είναι η συνεννόηση όλων, ώστε «να περάσει ομόφωνα» τελικά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Μ. Βασιλειάδης: «Πιστεύω ο δήμαρχος θα μπει σε διαδικασία διαλόγου»
Περί του 20% αλλαγές ζητάει στο τεχνικό πρόγραμμα το σχέδιο της αντιπολίτευσης, που ήταν «ιδέα και των τριών μας», είπε ο επικεφαλής της τέταρτης παράταξης Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος σχολίασε θετικά τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, διότι «δίνεται τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση» κι εν προκειμένω «καταφέραμε και συνεργαστήκαμε στο τεχνικό πρόγραμμα».

Οι προτεινόμενες αλλαγές από την αντιπολίτευση αφορούν κυρίως «στα έργα καθημερινότητας που κάνει ο Δήμος», όπου εκεί «έχουμε διαφορετική αντίληψη» σύμφωνα με τον κο Βασιλειάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε κι από θέσης του πως «είδαμε κάποια θετικά όσον αφορά τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία ψηφίσαμε γιατί όντως θα βοηθήσουν την τοπική μας κοινωνία». Κατηγόρησε την διοίκηση για το ότι δεν κάλεσε εγκαίρως την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις, αλλά μετέφερε την εκτίμησή του: «πιστεύω ότι ο δήμαρχος θα μπει σε μία διαδικασία διαλόγου και θα δει τις προτάσεις μας, ελπίζω ότι θα επιλυθούν οι διαφορές». Αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της τριανδρίας της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον κο Βασιλειάδη «έχουμε βρει μία κοινή γραμμή και ρυθμό, η μόνη σκέψη μας είναι το καλό του τόπου, δεν πάμε να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση».

Ντ. Χαριτόπουλος: «Δεν έχουν εικόνα – εγώ μιλάω με τα δεδομένα»
«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις», είπε στην αρχή της συνολικής απάντησής του ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε του σχεδίου της δημοτικής αρχής του, καθώς όπως σημείωσε το γεγονός ότι η αντιπολίτευση απλώς ζητάει περισσότερα χρήματα σε μερικούς κωδικούς και δεν έχει νέους κωδικούς να προσθέσει, «αποδεικνύει το εύρος του σχεδιασμού και του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής», συμπεραίνοντας πως «είμαστε καλά σε επίπεδο στοχεύσεων». Μάλιστα, αντιπαρέβαλε πως «είχα προτείνει συν δέκα κωδικούς τα τελευταία δύο χρόνια αντιπολίτευσης στον κο Σταυρίδη».

Ο δήμαρχος απέδωσε τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης στην έλλειψη πλήρους γνώσης της κατάστασης. «Δεν έχουν την εικόνα», είπε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «μιλάω με τα δεδομένα». Μάλιστα, στο περιθώριο του ραδιοφωνικού ‘αέρα’ αποπειράθηκε να απαντήσει σε μία σειρά προτάσεων της αντιπολίτευσης, όπως στην αγροτική οδοποιία που –όπως πληροφόρησε- το κονδύλι για εργολαβίες είναι μειωμένο γιατί πλέον «λειτουργούν τρία γκρέιντερ και η δουλειά που κάνουν ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ σε εργολαβίες». Για παράδειγμα, εδώ το κονδύλι στο τεχνικό πρόγραμμα είναι 20.000 ευρώ κι η αντιπολίτευση ζητάει διπλασιασμό του στα 40.000 ευρώ, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για έργο με πολλαπλάσια μεγαλύτερο αποτύπωμα για τον τόπο. Επίσης, σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο «προμηθευόμαστε φορτωτή και ένα φορτηγό για να παίρνουμε επιπλέον αμμοχάλικα».

Σε αυτό το πνεύμα ήταν κι οι απαντήσεις του στις υπόλοιπες προτάσεις της αντιπολίτευσης, με τον ίδιο λέει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να έχει η αντιπολίτευση την εικόνα που έχει η διοίκηση για όλες τις ανάγκες του δήμου» και να ξεκαθαρίζει «δεν διαφώνησα σε διάλογο. Η πόρτα μου, το γραφείο μου, το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά». Όσο για τα χρονοδιαγράμματα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, απάντησε πως «το τεχνικό πρόγραμμα το φέραμε πριν 15 ημέρες και μας λένε ότι δεν πρόλαβαν να το διαβάσουν».

Το κατά πόσο η κόντρα θα αποτυπωθεί και στο προσεχές εξ αποστάσεως δημοτικό συμβούλιο, θα φανεί λίαν συντόμως.

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της διοίκησης, όπως καταγράφονται από τον «Χ»
Εναρκτήρια τοποθέτηση αντιπολίτευσης: «Μελετώντας το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος που έφερε για ψήφιση η Δημοτική αρχή διαπιστώνουμε ότι υπάρχει θετική πρόθεση να δώσει την εικόνα της σωστής διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνουν οι χρηματοδοτικοί φορείς  ΕΕΤΑΑ ΑΕ – ΕΠΕΡΑΑ – LEADER – ΕΤΒΑ – ΘΗΣΕΑΣ  πρώην ΤΕΔΚ – ΥΠΕΣΔΑΑ – ΠΑΜΘ – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τα οποία είμαστε απολύτως σύμφωνοι.

Σε ό, τι αφορά την διαχείριση των χρηματοδοτήσεων ΣΑΤΑ εντοπίζουμε μια διαφορετική αντίληψη ιεράρχησης και αντιμετώπισης των αναγκών του Δήμου εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Γι αυτόν τον λόγο καταθέτουμε την εναλλακτική μας πρόταση στα σημεία του τεχνικού προγράμματος για τα οποία έχουμε διαφορετική θέση. Την καταθέτουμε τώρα και όχι πολύ νωρίτερα ως οφείλαμε διότι δεν κληθήκαμε ποτέ να συμμετάσχουμε:

  • Στην επιτροπή διαβούλευσης που προηγήθηκε
  • Στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της 18/09/2020
  • Στις συνεδριάσεις  των συμβουλίων των κοινοτήτων που τυχόν πραγματοποιήθηκαν  με θέμα τα έργα που προτάθηκαν για την ενσωμάτωση τους στο Τεχνικό Πρόγραμμα  του Δήμου.

Σημειώνουμε ότι για την κατάρτιση-ψήφιση του τεχνικού προγράμματος λάβαμε γνώση για 1η φορά την 12/11/2020 με την πρόσκληση για δημοτικό συμβούλιο για το οποίο και ζητήσαμε αναβολή ώστε να προετοιμαστούμε»

Ακολουθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις της διοίκησης.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ:
ΑΓΟΡΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ 

Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση της πίστωσης  8000,00€ σε 2000,00€

Απάντηση Διοίκησης: Η πίστωση που προβλέφθηκε θα διατεθεί για αγορά οικοπέδων: για επέκταση νεκροταφείων Μαρώνειας και άλλων οικισμών, αγορές για δημιουργία πλατειών π.χ. παλαιά σιδεράδικα Σάπες

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ Φ.Ο.Π.
Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση της πίστωσης 8000,00€ σε 3000,00€. Καθώς η αγορά οικοπέδων και αγρών δεν έχει σχετιστεί με κάτι συγκεκριμένο και άμεσο που θα δώσει λύση σε μεγάλη και επιτακτική ανάγκη του Δήμου. Ενώ η επέκταση ΦΟΠ θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από τα ανταποδοτικά τέλη.

Απάντηση Διοίκησης: Η πίστωση που προβλέφθηκε θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ρεύματος: για την υδρευτική γεώτρηση της Μαρώνειας, για την υδρευτική γεώτρηση του Εβρένου, για την υδρευτική γεώτρηση των Προσκυνητών, για την γεώτρηση στα Κασσιτερά, Τα δημοτικά τέλη δεν επαρκούν για τέτοιου είδους ανάγκες, λόγω του ότι δεν γίνονται αυξήσεις σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια και παραμένουν ισοσκελισμένα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΛΑΒΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΕ ΣΑΠΩΝ
Πρόταση Αντιπολίτευση: Μείωση από 8000,00€ σε 4000,00€

Απάντηση Διοίκησης: Πολλές δεξαμενές του Δήμου έχουν βλάβες και χρειάζονται αποκαταστάσεις, όπως π.χ.: των Σαπών, της Αετοκορυφής, του Αετόλοφου.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΛΑΒΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση από 6000,00€ σε 3000,00€. Η συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών δεξαμενών μπορούν να υλοποιηθούν με τα εναπομείναντα ποσά ενώ σοβαρές  έκτακτες ανάγκες εφόσον προκύψουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με άμεση απόφαση της οικονομικής επιτροπής με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Απάντηση Διοίκησης:  Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον συγκεκριμένο τομέα, όπως π.χ.: Μαρώνεια, Προσκυνητές, Σαλμώνη. Αν δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να διατεθεί από την Οικονομική Επιτροπή

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 
Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση πίστωσης από 10000,00€ σε 4000,00€. Θεωρούμε ότι το ποσό αυτό σε συνδυασμό με τον ΚΑ 30-7311.001 θα επαρκούσε ώστε να γίνουν μικρές αλλά χρήσιμες παρεμβάσεις για την λειτουργικότητα των παραλιών.

Απάντηση Διοίκησης: Δεν επαρκεί ούτε το ποσό των 4.000€ το οποίο είναι βασικό για την υλοποίηση των ελάχιστων αναγκαίων παρεμβάσεων όπως ντουζιέρες, καμπίνες αλλαγής ρούχων, καθαρισμό και διαμόρφωση άμμου παραλιών, διάνοιξη χειμάρρων που απορρέουν στις θάλασσες, διαμόρφωση δρόμων που οδηγούν στις παραλίες κ.ά. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις δεν μπορούν να υπάρξουν προϋποθέσεις για την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης μας σε τουριστικό προορισμό.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΔΕ ΣΑΠΩΝ

Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση πίστωσης από 20000,00€ σε 7000,00€. Οι μεγάλες κτηριακές ανάγκες των εγκαταστάσεων της ενότητας των Σαπών  θα καλυφθούν αξιοποιώντας τις  πιστώσεις από χρηματοδότηση  του  προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ όπου ήδη έχουν προενταχθεί.

Απάντηση Διοίκησης: Από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» θα καλυφθούν μόνο οι ανάγκες για το δημοτικό κατάστημα και το συνεδριακό κέντρο Σαπών. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται το Πολύκεντρο, το νέο κτίριο της ΔΟΥ και το κτίριο του Ειρηνοδικείου, το οποίο όπως αποφασίστηκε πρόσφατα θα παραχωρηθεί στον Δήμο, τα κοινοτικά καταστήματα Κρωβύλης, Στρύμης, Λοφαρίου, το δημοτικό σχολείο Αρίσβης και άλλα κτίρια που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση πίστωσης από 15000,00€ σε 8000,00€. Θεωρούμε επαρκές  το ποσό των  8000,00€ για στοχευμένες και άκρως απαραίτητες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες οδικές υποδομές. Μεγάλες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα από ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, ΠΑΜΘ και ΥΠΕΣΔΑΑ. 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ-ΚΛΑΔΕΥΣΕΙΣ  ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΘΡΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: Μείωση από 10000,00€ σε 1000,00€. Υπάρχουν οι υποδομές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εργατοτεχνικό προσωπικό και είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας, να παρεμβαίνει όταν και εφόσον χρειάζεται ώστε να κλαδευτούν  ή να απομακρυνθούν  επικίνδυνα κλαδιά ή δέντρα σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους.

Απάντηση Διοίκησης: Το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου δεν επαρκούν και ούτε έχουν την πιστοποίηση για να καλύψουν τις ανάγκες του.  Όπως συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια με το πάρκο των Σαπών, το κόψιμο και η απομάκρυνση των μεγάλων δένδρων από τα πάρκα, τις πλατείες, τα νεκροταφεία κλπ πρέπει να πραγματοποιηθεί με εξωτερικά πιστοποιημένα συνεργεία.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ :
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Πρόταση Αντιπολίτευσης: αύξηση από 5000,00€ σε 13000,00€. Ο καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης όλου του Δήμου χρήζει άμεσης παρέμβασης, καθώς αποτελούν το σημαντικότερο σημείο διαχείρισης πόσιμου νερού και πρέπει κατ’ ελάχιστον να ενισχυθεί ο κωδικός ώστε να φτάσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τον σωστό καθαρισμό τους.

Απάντηση Διοίκησης: (-)

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΣΥΛΛΙΟΥ ΣΑΠΩΝ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: αύξηση από 4000,00€ σε 15000,00€. Το παλιό αλσύλλιο της πόλης των Σαπών  που δέσποζε στην είσοδο της πόλης δίπλα στο δημαρχείο και αποτελούσε χώρο αναψυχής και ξεκούρασης  για τους ενήλικους και χώρο παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς για τα παιδιά, πρέπει να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του κατά γενική απαίτηση των πολιτών.

Απάντηση Διοίκησης:  Η πίστωση που αναγράφεται στον κωδικό ΚΑ 30-7311.002 δεν αφορά το πάρκο Σαπών, στο οποίο έγιναν ήδη εργασίες (περίφραξη – ύδρευση – ηλεκτροφωτισμός) από  συνεργεία του Δήμου. Για το πάρκο των Σαπών, όπως και για το μνημείο πεσόντων Ξυλαγανής και της πλατείας της Μαρώνειας έχει εξασφαλισθεί πίστωση ύψους 7.000€ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη σύνταξη μελετών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ένταξη των παραπάνω έργων στο Πράσινο Ταμείο ή τον «Α.Τρίτση», ο προϋπολογισμός των οποίων υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τις 300.000€.  Το προτεινόμενο ποσό των 15.000 € δεν είναι επαρκές για την υλοποίηση αξιόπιστων έργων. Το ποσό των 4.000 € αφορά το «Δενδράκι» και άλλα πέριξ αυτού δασύλλια.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΔΕ ΣΑΠΩΝ

Πρόταση Αντιπολίτευσης: αύξηση από 10000,00€ σε 20000,00€ 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΔΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: αύξηση από 10000,00€ σε 20000,00€. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην αγροτική οδοποιία καθώς αποτελούν μέσο για την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου μας στις περιουσίες τους προτείνουμε την ενίσχυση των παραπάνω κωδικών ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η βατότητα των αγροτικών δρόμων.

Απάντηση Διοίκησης (συνολικά για ΔΕ Σαπών και ΔΕ Μαρώνειας): Οι παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία υλοποιήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 και μετά με τρία γκρέιντερ του Δήμου, έναντι του ενός που λειτουργούσε μέχρι τότε. Το αποτέλεσμα είναι να διασφαλισθούν έργα πολλών χιλιομέτρων υπέρ των αγροτών. Το ίδιο συνεχίζεται έως σήμερα.  Επιπροσθέτως, σας πληροφορούμε ότι ο Δήμος ετοίμασε πρόταση έργων αγροτικής οδοποιίας για ένταξη στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», προϋπολογισμού άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό των 10.000€ που προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα είναι καθαρά για λόγους ασφαλείας και ετοιμότητας, σε περίπτωση που θα χρειασθούν κάποιες επείγουσες παρεμβάσεις..

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΔΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: αύξηση από 20000,00€ σε 26000,00€. Στην ενότητα των Σαπών αξιοποιώντας την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ θα βελτιωθούν σημαντικά προβλήματα των κτηριακών της  εγκαταστάσεων.  Αντιθέτως στην ενότητα της Μαρώνειας δεν εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα καμία απολύτως παρέμβαση. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί η πίστωση για την επισκευή –συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων της ενότητας αυτής  καθώς υπάρχουν σοβαρότατα κτηριακά προβλήματα σε δημοτικά κτήρια όπως: Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, Κτήριο Κοινότητας Προσκυνητών, Κτήριο Κοινότητας Βέννας, Αγροτικό Ιατρείο Ασκητών.

Απάντηση Διοίκησης: Η επισκευή και η συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων σαφώς και είναι επιβεβλημένη. Η προβλεπόμενη πίστωση πιστεύουμε ότι είναι επαρκής. Επειδή όμως ο Δήμος εξασφάλισε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κονδύλιο ύψους 21.000€ για εκπόνηση μελετών για: το Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, το Πολιτιστικό Κέντρο Προσκυνητών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιμέρου, το δημοτικό σχολείο Ξυλαγανής. Οι μελέτες αυτές θα υποβληθούν στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και σε άλλα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, ώστε να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στα κτίρια. Συμπληρωματικά σας πληροφορώ ότι υπάρχει η δέσμευση του βουλευτή Ν. Ροδόπης και πρώην υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για την προώθηση ένταξης των παραπάνω έργων σε ενεργά προγράμματα ενώ έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση του ΓΕΣ για τη συντήρηση του κτιρίου του σχολείου των Προσκυνητών και του Ιατρείου των Ασκητών.  Τέλος, το κτίριο της κοινότητας Βέννας έχει αποκατασταθεί και συντηρηθεί ήδη από πέρυσι από τον 21ο Λόχο της 21ης Ταξιαρχίας.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Πρόταση Αντιπολίτευσης: αύξηση από 2000,00€ σε 10000,00€. Οι πολίτες ΑΜΕΑ του Δήμου μας αποτελούν την πιο ιδιαίτερη και ευαίσθητη κοινωνική μας ομάδα. Θα πρέπει δείχνοντας το κοινωνικό μας πρόσωπο και την διάθεσή μας να στηρίξουμε την διαρκή τους προσπάθεια να υλοποιήσουμε δράσεις που θα κάνουν πιο εύκολη την πρόσβασή τους στις παραλίες του Δήμου όπως ειδικές ράμπες, ντουζιέρες και αλλαξιέρες. Κατά τα λοιπά είμαστε σύμφωνοι με όσα προτάθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου.

Απάντηση Διοίκησης: Η προτεινόμενη αύξηση από 2.000€ σε 10.000€ του κωδικού ΚΑ 30-7311.012 για τη διαμόρφωση των χώρων ΑΜΕΑ στις παραλίες δεν λύνει κανένα δομικό πρόβλημα. Αντιθέτως, ο Δήμος υποβάλλει άμεσα αίτηση στο ΕΠΑΝΕΚ για τη διαμόρφωση εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ 3 παραλιών συνολικού ύψους 180.000€ (60.000€ Χ 3). Το ποσό των 2.000€ που αναγράφεται είναι ενδεικτικό, ώστε να υπάρχει σχετικός κωδικός στον προϋπολογισμό για λειτουργικούς λόγους και την κάλυψη στοιχειωδών παρεμβάσεων αν υπάρξει ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.