ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ρίχνονται στη μάχη με τον Κώστα Κατσιμίγα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Κατσιμίγας
υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι
ψηφοδέλτιο

Δέκα πρόσωπα έγιναν γνωστά από τον υποψήφιο περιφερειάρχη, παρουσίασε τους άξονες του προγράμματός του για την ΠΕ Ροδόπης 

Διονύσης Βοργιάς

Τους πρώτους δέκα υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και τις θέσεις του προγράμματός του για την ΠΕ Ροδόπης, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 20/3 στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη από την Κομοτηνή, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Κατσιμίγας.

Ζήτησε από τους πολίτες της Ροδόπης να του δώσουν την ψήφο τους, καθώς παρουσιάστηκε ως γνώστης όχι μόνο των προβλημάτων της περιοχής, αλλά του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης β' βαθμού. Μίλησε μόνο για δύο αντιπάλους του, καθώς όπως είπε οι άλλοι μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργό παρουσία στον προεκλογικό αγώνα. Εν πολλοίς έβαλε στο ίδιο 'τσουβάλι' τους Χρήστο Μέτιο και Χριστόδουλο Τοψίδη, κατηγορώντας τους ότι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το όργανο της Περιφέρειας και δεν θα μπορέσουν να πάνε την Περιφέρεια προς την σωστή κατεύθυνση χωρίς να χάσουν χρόνο. Στην εκδήλωση παρέστη αρκετός κόσμος, μεταξύ τους ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο περιφερειακός σύμβουλος Μενέλαος Μαλτέζος, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ Τάκης Χαρίτου. Στο τέλος της κεντρικής του τοποθέτησης, ο κος Κατσιμίγας ζήτησε "νικηφόρο αποτέλεσμα, για να πάμε βήματα μπροστά".

Η πρώτη δεκάδα υποψηφίων
"Νέα πρόσωπα, καταξιωμένα κοινωνικά και επαγγελματικά, αλλά και έμπειρα με τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή", είναι οι υποψήφιοι ΠΕ Ροδόπης που ανακοινώθηκαν σύμφωνα με τον κο Κατσιμίγα. Πρόκειται για τους:

 • Νεσέ Αλή – Νοσηλεύτρια, υπάλληλος Φαρμακείου 
 • Χριστίνα Δροσίδη – Νοσηλεύτρια, υπάλληλος Φαρμακείου
 • Μεχμέτ Εμίν – Δασολόγος, ιδιώτης μελετητής, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, εκλεγμένο μέλος της Σχολικής Εφορείας του Μ/Κ Γυμνασίου -Λυκείου Κομοτηνής
 • Αποστόλης Κουτάβας - Εργοδηγός μηχανολόγος, συνταξιούχος της ΕΑΣ Ροδόπης. Έχει διατελέσει μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. 
 • Αρζού Μπουραζάν Χαλήλ - Ειδικευόμενη ιατρός μαιευτήρας – γυναικολόγος, υποψήφια Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
 • Χακάν Μουμίν - Καθηγητής τουρκικής φιλολογίας, ιδιοκτήτης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Culture» και αρθρογράφος. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα και διηγήματά του, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποιήματα του Ελτσίν Ισγκεντερζαντέ.
 • Θεόδωρος Νικολαΐδης – Εκπαιδευτικός, διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Έχει υπηρετήσει σε εκπαιδευτικές μονάδες της Ομογένειας, όπως στην Αυστραλία, τη Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. 
 • Κυριακίτσα (Κική) Παιδαράκη – Εκπαιδευτικός, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση της ποιότητας της διδασκαλίας»
 • Ταχήρ Ταχήρ – Πολιτικός μηχανικός, ιδρυτής και συνέταιρος της τεχνικής Εταιρίας ERGOTEAM O.E.
 • Χρήστος Χατζηπέμου – Δικηγόρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης


Το πρόγραμμά του για την ΠΕ Ροδόπης
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, σε μία ομιλία περί των 30 λεπτών, ξεδίπλωσε το πρόγραμμά του με άξονα αναφοράς την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Οι άξονες του προγράμματός του περιληπτικά έχουν ως εξής:

 1. Ανάγκη αξιοποίησης επιφανειακών υδάτων και φραγμάτων. Ιδίως αναφέρθηκε στο φράγμα Κομψάτου που πρέπει να προχωρήσει, αλλά και στις δυνατότητες των φραγμάτων Γρατινής, Ασκητών, Ιασίου. Μίλησε για αναδασμούς και δίκτυα άρδευσης.
   
 2. Στήριξη καλλιεργητών και μικροκαλλιεργητών. Έφερε το παράδειγμα του καπνού, λέγοντας ότι θα πιέσει ώστε να δοθεί Ονομασία Προέλευσης στον θρακιώτικο καπνό. Ανέδειξε την αξία και εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας στο έδαφος της Ροδόπης. Χαρακτήρισε "πυλώνα" του προγράμματός του τον πρωτογενή τομέα.
   
 3. Ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας του νομού. Ειδικά για την ορεινή Ροδόπη, η οποία δεν κατοικείται πλέον αρκετά, την χαρακτήρισε ως έναν ιδανικό τόπο για πιστοποιημένη βιολογική εκτροφή μεγάλων ζώων.
   
 4. Προτάσεις για την βιομηχανία. Στάθηκε ιδίως στις βιομηχανίες που μεταποιούν αγροτικά προϊόντα, μιλώντας για την ανάγκη η πρωτογενής παραγωγή να μεταποιείται στο έδαφος της ΠΑΜΘ και όχι αλλού. Κόμισε προτάσεις αξιοποίησης των άδειων εργοστασίων που έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης.
   
 5. Στάθηκε ιδιαιτέρως στον τομέα των μεταφορών και στην απαίτηση ολικής αξιοποίησης των επτά οδικών και των λοιπών πυλών της Ροδόπης. Μίλησε για τον κάθετο άξονα Μακάζα - Νυμφαία και τόνισε ότι θα πιέσει ώστε να επιτραπεί η διέλευση τουριστικών λεωφορείων ή έστω οχημάτων 9 και άνω θέσεων.
   
 6. Δεσμεύτηκε για έλεγχο και άμεση συντήρηση των προβληματικών σημείων του οδικού δικτύου της Ροδόπης. Ανέδειξε την ανάγκη να προχωρήσουν έργα οδοποιίας που έχουν μείνει στην μέση. Πρότεινε μεταξύ άλλων την οδική σύνδεση μεταξύ Χλόης και Μυρτίσκης.
   
 7. Κατηγορηματικός στάθηκε για τις γέφυρες του νομού Ροδόπης. Χαρακτήρισε ντροπή την μη αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου, που κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του '17. Μεταξύ άλλων, πρότεινε να γίνουν γέφυρες στο τμήμα Πανεπιστημιούπολη - Αρριανά που ενώνεται με ιρλανδικές διαβάσεις.
   
 8. Μίλησε για την ανάγκη η ΠΑΜ-Θ, άρα και η ΠΕ Ροδόπης, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ως μακρινή προοπτική αναδείχθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ροδόπης και Βουλγαρίας.
   
 9. Εργασίες βελτίωσης των λιμανιών του νομού, όπως και εκ βάθρων καθαρισμού του προβληματικού λιμανιού Ιμέρου.
   
 10. Στήριξη αθλητικών υποδομών σε όλο το ν. Ροδόπης. Ένταξη υποδομών σε προγράμματα, όταν οι κατά τόπους Δήμοι έχουν μεριμνήσει για τις απαραίτητες μελέτες.
   
 11. Ετοιμότητα για την πραγμάτωση όλων των συνοδευτικών έργων για το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και ό, τι άλλο ζητηθεί από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
   
 12. Ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και αξιοποίησή του ως βαλκανικό Μέγαρο με διασυνοριακή εξωστρέφεια.
   
 13. Στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του στρατηγικού του σχεδιασμού, εάν αυτός είναι βιώσιμος. Μεταξύ άλλων, πρόταση αξιοποίησης των κενών οικοπέδων της πανεπιστημιούπολης για καλλιέργειες από το τμήμα Δασολογίας Ορεστιάδας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέπτυξε αναλυτικά τις παραπάνω προτάσεις, τις οποίες ενέταξε στο γενικότερο πλάνο του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ