fbpx Πρωτοβουλίες για τους αγρότες λαμβάνει ο Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Πρωτοβουλίες για τους αγρότες λαμβάνει ο Δημήτρης Χαρίτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
βουλευτής
Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Θράκης

Επίσκεψη στην Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Θράκης

Την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Θράκης που διαχειρίζεται, ως ένα μεγάλο συνεργατικό σχήμα, ένα πολύ σημαντικό προϊόν, εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μας, τον μπασμά, επισκέφτηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου. Σύμφωνα με τον βουλευτή ο καπνός είναι ένα προϊόν με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει στην τοπική οικονομία, πράγμα που δυστυχώς σήμερα  δεν γίνεται. Γιατί, όπως τονίζει, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. 

 Στη συνάντηση άκουσε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα αιτήματα του προέδρου και  της διοίκησης των καπνοπαραγωγών. Όχι μόνο τα άμεσα  ζωτικά προβλήματα, όπως αυτά των ζημιών που προκλήθηκαν την περσινή χρονιά, λόγω κυρίως των ακραίων καιρικών φαινομένων που μείωσαν δραματικά την παραγωγή του καπνού, αλλά άκουσε και τους γενικότερους προβληματισμούς τους για το πώς πρέπει να στηριχθεί η καπνοκαλλιέργεια, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή στη νέα ΚΑΠ. «Δε σας κρύβω ότι η ανησυχία και ο προβληματισμός τους ήταν πολύ χρήσιμος», σημειώνει ο βουλευτής. 

Για τις ζημιές της περασμένης χρονιάς, τους υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος υπουργός είχε ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των ΠΣΕΑ, ούτως ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποδοθεί ένα μέρος από τις ζημιές που είχαν προκληθεί. Οι ίδιοι έκαναν γνωστό στον βουλευτή ότι αξιοποίησαν αυτόν τον μηχανισμό και έχουν καταθέσει ήδη ότι τους ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς. Σήμερα εναπόκειται πλέον στην πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στην αξιολόγηση και βέβαια στην έγκριση για αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Από την πλευρά του βουλευτή δήλωσε την ετοιμότητά του να συμβάλλει έτσι ώστε να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για να υπάρξει γρήγορα αποζημίωση. Και, βέβαια, τους ζήτησε να είναι σε διαρκή επικοινωνία, να συνδιαμορφώσουν ένα πρόγραμμα, έναν οδικό χάρτη, έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να δουν ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι ανάγκες, για να μπορέσουν να υπάρξουν λύσεις στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως τα προβλήματα του κόστους παραγωγής, έτσι ώστε να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η καλλιέργεια του καπνού.

Ο βουλευτής Ροδόπης με αφορμή ότι συμπληρώθηκε περισσότερο από ένας μήνας από την 10η Ιουλίου και τη μεγάλη καταστροφή στην περιοχή μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τη μεγάλη χαλαζόπτωση, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε σπίτια, ιδιαίτερα σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, αλλά βέβαια πολύ μεγάλες ζημιές στην φυτική παραγωγή κυρίως σε μεγάλες καλλιέργειες.Δήλωσε ότι «προχωράει πολύ αργά η καταγραφή και η εκτίμηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν προκληθεί στους παραγωγούς». Είναι γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών στον αρμόδιο Οργανισμό του ΕΛΓΑ.

Ο βουλευτής δήλωσε «παρακολουθώ με ανησυχία, γιατί, όπως ενημερώθηκα, φαίνεται πως το παράρτημα του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού, να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς στην εκτίμηση και την καταγραφή των ζημιών. Όχι βέβαια με δική του ευθύνη. Να σας θυμίσω ότι είχα επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και του είχα επισημάνει την ανάγκη στήριξης με προσωπικό. Πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε! Ενώ προσλήφθηκαν έκτακτα πάνω από 35 θέσεις προσωπικού για τον ΕΛΓΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθύνθηκαν σε άλλες περιοχές. Ενώ ελάχιστες δόθηκαν εδώ στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η μεγάλη αδυναμία εκ μέρους του ΕΛΓΑ. 

Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι, αν δεν επιλυθεί γρήγορα η στελέχωση του τοπικού ΕΛΓΑ με προσωπικό, θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μετατοπιστούν προς τα πίσω οι πληρωμές, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να μετατοπιστεί χρονικά η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, στις καλλιέργειες που έχουν». 

Ο βουλευτής Ροδόπης θα αναλάβει πρωτοβουλίες στη Βουλή, έτσι ώστε γρήγορα να  αντιμετωπιστεί και υπάρξει λύση του προβλήματος. «Θέλω να πιστεύω ότι σε συνεργασία όλοι οι τοπικοί φορείς, όλοι οι παράγοντες που έχουν θέσεις ευθύνης θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση», κατέληξε ο Δημήτρης Χαρίτου. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε