fbpx Πρόταση Ιλχάν για την επαναλειτουργία της Shelman
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021 - 09:00
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πρόταση Ιλχάν για την επαναλειτουργία της Shelman

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Shelman
ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Ιλχάν Αχμέτ

Να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας της ΣΕΛΜΑΝ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης, προτείνει με κοινοβουλευτική του ερώτηση του ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ. Επίσης, ζητάει φορολογικά κίνητρα στην Θράκη για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την αποκατάσταση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο της ερώτησης, ο βουλευτής επιχειρηματολογεί αναλυτικά ως εξής: «Η Θράκη τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της αποβιομηχάνισης σε επίπεδο χώρας, πληρώνοντας το βαρύ τίμημα των στρεβλώσεων του αναπτυξιακού μοντέλου που επιβλήθηκε μετά το 1990, της φορολογικής αφαίμαξης των επιχειρήσεων της, των αντικινήτρων που προέκυπταν από την γεωγραφική της θέση και την απόστασής της από τις μεγάλες εσωτερικές αγορές, των λανθασμένων επιλογών ως προς την επιχορήγηση πληθώρας επιχειρηματικών σχεδίων ασύμβατων με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής και το παραγωγικό της πρότυπο, αλλά και της έντονης δυσφήμησης και συκοφάντησης που δέχθηκε ως δήθεν “ElDorado” απατεώνων επενδυτών, που χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια ως προπέτασμα καπνού για την κατοπινή εγκατάλειψή της. 

Η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής που έφτασε να διαθέτει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 περισσότερες από 90 λειτουργούσες μονάδες που έδιναν δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους και να αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Β. Ελλάδας μετά από εκείνες της Θεσσαλονίκης και τους Κιλκίς, σήμερα είναι γεμάτη με κλειστά εργοστάσια -κουφάρια, με λαμπρές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα των τελευταίων ετών.

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, εκκινώντας από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, κάνουν μνεία για την περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς όμως να διακόπτεται η φθίνουσα πορεία της Θράκης ως προς τα επενδυτικά προγράμματα στον δευτερογενή, κυρίως, τομέα».

Πρόταση για την Shelman
Συγκεκριμένα η πρόταση για την Shelman έχει ως εξής: «Στην περίπτωση της παραγωγικής μονάδας της ΣΕΛΜΑΝ που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής,  έχει εξαγοραστεί το σήμα της από επιχειρηματικό όμιλο έναντι περίπου 200 χιλ. ευρώ και έχει δηλωθεί δημοσίως η πρόθεση για την επαναλειτουργία της, αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζεται ως μια δυνατότητα για την χρηματοδότηση ανάλογων επενδύσεων που πληρούν προϋποθέσεις, όπως είναι η εξαγωγική δραστηριότητα, η συνεισφορά στη μείωση της ανεργίας, η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση των εργασιών κλπ.   

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και ενόψει του γεγονότος α) ότι εδώ και αρκετά χρόνια η μονάδα της ΣΕΛΜΑΝ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής βρισκόταν προ κορωνοϊού σε διαδικασία πλειστηριασμού κάθε Δευτέρα, χωρίς να είχε προκύψει κάποιος ενδιαφερόμενος αγοραστής και β) ενόψει του κινδύνου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συνέλθει η γενική συνέλευση των πιστωτών της ΣΕΛΜΑΝ η οποία να αποφασίσει όχι τη διάθεση της παραγωγικής μονάδας ως ενιαίο σύνολο, αλλά βίδα-βίδα».

Οι ερωτήσεις:

  1. Ποια είναι η θέση σας για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της παραγωγικής μονάδας της ΣΕΛΜΑΝ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από το Ταμείο Ανάκαμψης ως στοιχείο που θα δημιουργούσε ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ή πρόκειται να το πράξουν στο προσεχές μέλλον και επικάλυψης με πρόσθετη ρευστότητα για την αποπληρωμή οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο, τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία;
     
  2. Σε κάθε περίπτωση ποια κατά την γνώμη της κυβέρνησης είναι η ενδεδειγμένη λύση για να μην χαθεί οριστικά η προοπτική επαναλειτουργίας μιας εμβληματικής μονάδας για την χειμαζόμενη από την ανεργία Ροδόπη, όπως είναι η ΣΕΛΜΑΝ;
     
  3. Σκοπεύετε να θωρακίσετε την Θράκη με ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την γεωγραφική της εγγύτητα με αναδυόμενες βαλκανικές οικονομίες για επενδύσεις με εξαγωγικό προσανατολσμό και με δεδομένη την ύπαρξη άρτια οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ. σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη;     
     
  4. Σε κάθε περίπτωση, με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των εκατοντάδων κλειστών εργοστασίων -κουφαριών στις ΒΙ.ΠΕ. της Θράκης που εντείνουν την εικόνα εγκατάλειψης, κλιμακώνουν τους ήδη υψηλούς δείκτες της ανεργίας και την φυγή του νέου πληθυσμού προς την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση; 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.