fbpx Προσκλητήριο στους Προοδευτικούς πολίτες για μια ισχυρή φωνή της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Προσκλητήριο στους Προοδευτικούς πολίτες για μια ισχυρή φωνή της Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Δημήτρης Χαρίτου
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Με σοβαρότητα, εμπειρία και συνέπεια

Ηχηρό είναι το όνομα του Δημήτρη (Τάκη) Χαρίτου μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Ο υποψήφιος ανεβάζει ρυθμούς μέχρι την κάλπη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο, καθώς όλα τα χρόνια δηλώνει παρών για τους κατοίκους της Ροδόπης. Ο Δημήτρης Χαρίτου απαντά στα πρώτα ερωτήματα του «Χ» γύρω από την υποψηφιότητά του, τα διλήμματα των εκλογών και το έργο της κυβέρνησης.

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα κινηθείτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;
Όπως οι περισσότεροι συμπολίτες μου γνωρίζουν, ήμουν παρών  το προηγούμενο χρονικό διάστημα, παρεμβαίνοντας σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν την τοπική κοινωνία και την  περιοχή γενικότερα. Ως εκ τούτου, και σε αυτήν τη σύντομη προεκλογική περίοδο, θα επιδιώξω να αναδείξω ποιες είναι οι ανάγκες, οι προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο για την αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή. Κύρια, όμως, επιδίωξή μου είναι να συνομιλήσω με το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μου. Να αναδείξω και να πείσω για την αναγκαιότητα συμπόρευσης μαζί μου όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών ώστε να επιτευχθεί η εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου, ως αντίβαρο στην δεξιά παράταξη. Πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει η περιοχή μια ισχυρή φωνή με εμπειρία και συνέπεια χωρίς δεσμεύσεις και βάρη από το παρελθόν. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι αυτό είναι και το προσωπικό μου στοίχημα, που θα πρέπει να αποτελέσει, θέλω να πιστεύω και στοίχημα για την περιοχή.

Είναι γεγονός, όμως, ότι καλείστε να λειτουργήσετε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, δεδομένου ότι πρόσφατα εκφράστηκε μια δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας…

Πράγματι, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια που περιγράφετε και θα ήταν λάθος μου αν αγνοούσα τα μηνύματα των ευρωεκλογών. Μιλάτε άλλωστε με κάποιον που  είναι σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους και κυρίως με τα μεσαία στρώματα, των οποίων τμήμα άλλωστε είμαι και ο ίδιος, οπότε καταλαβαίνετε ότι είμαι σε θέση να αντιληφθώ τις αγωνίες και τη δυσαρέσκεια για το δυσανάλογο βάρος που αυτά τα κοινωνικά στρώματα  σήκωσαν στα χρόνια των μνημονίων.

Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμασταν σε ένα ασφυκτικό  δημοσιονομικό πλαίσιο, όπου στην πραγματικότητα το τιμόνι της χώρας είχαν στα χέρια τους οι δανειστές. Όπως καταλαβαίνετε τα περιθώρια άσκησης μιας πιο φιλολαϊκής πολιτικής, που θα αγκάλιαζε το σύνολο της κοινωνίας, ήταν πολύ περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Γι’ αυτό άλλωστε, τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης δόθηκε έμφαση για να επουλωθούν τα τραύματα όσων είχαν πληγεί περισσότερο τα χρόνια της κρίσης. Πιστεύω να συμφωνείτε ότι καμιά κοινωνία ως σύνολο δεν μπορεί να έχει όραμα, προοπτική και μέλλον, αν μεγάλα τμήματά της εξαθλιώνονται και περιθωριοποιούνται. 

Βέβαια,  μετά τη δημοσιονομική  χαλάρωση τον Αύγουστο του 2018,υπάρχει σαφής στροφή στη σταδιακή ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων και βέβαια, στο σχέδιο που καταθέτουμε σήμερα για την δίκαιη ανάπτυξη, τα μεσαία στρώματα όχι μόνο θα τύχουν της στήριξης, αλλά θα έχουν και ρόλο και προοπτική. Σχέδιο βέβαια που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου της ΝΔ, που μπορεί μεν να τους  κλείνει πονηρά το ματάκι για φοροελαφρυνσεις, αλλά στην πραγματικότητα, η καρδιά της χτυπά για τα μεγάλα συμφέροντα και τους ολιγάρχες.

Τα τελευταία χρόνια ήσασταν ιδιαίτερα ενεργός για την τοπική κοινωνία, ακόμη και συγκρουόμενος με τη γραμμή του κόμματος. Δεσμεύεστε να παραμείνετε ενεργός υπέρ της τοπικής κοινωνίας και από τα έδρανα της Βουλής;

Η αλήθεια είναι ότι ενώ δεν είχα ένα θεσμικό ρόλο και εσείς γνωρίζετε ότι τους θεσμικούς ρόλους και τις ευθύνες που απορρέουν τους δίνει η κοινωνία με τις επιλογές της, εντούτοις, σήκωσα ένα δυσανάλογο βάρος από αυτό που μου αναλογούσε. Εκπροσώπησα, θέλω να πιστεύω, με τον καλύτερο τρόπο στον δημόσιο λόγο τον πολιτικό μου χώρο, καθώς και τις ασκούμενες πολιτικές που είχαν θετική αντανάκλαση στην κοινωνία. Όταν όμως θεώρησα ότι κάποιες επιλογές, που εκπορεύονταν κυρίως από συντεχνιακά συμφέροντα, ήταν αντίθετες με τα συμφέροντα της περιοχής, δεν δίστασα να πάρω και δημόσια θέση, όπως λόγου χάρη στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής και στη μη σύνδεση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Αυτό που μπορώ δημόσια να δεσμευτώ είναι, ότι με την ίδια συνέπεια και με το θάρρος της γνώμης μου, θα υπερασπίζομαι και στο μέλλον όσα θεωρώ σημαντικά για τον τόπο και τους συμπολίτες μου και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την αξιολόγηση όλων μας.

Τί κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα για τη Ροδόπη τα τελευταία 4 χρόνια;
Προφανώς δεν εννοείτε τις γενικότερες πολιτικές που ασκήθηκαν και είχαν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, όπως στην υγεία, τις κοινωνικές πολιτικές στήριξης των  οικονομικά αδύναμων κ.ά., αλλά αναφέρεστε σε έργα υποδομών που έγιναν στην περιοχή. Νομίζω αντιλαμβάνεστε ότι τέτοια μεγάλα έργα ούτε ξεκινούν, ούτε ολοκληρώνονται σε τέσσερα χρόνια. Όμως έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από τη  σημερινή  κυβέρνηση, που τα αποτελέσματά τους θα τα αισθανθεί η κοινωνία στο άμεσο μέλλον.

Θεωρώ ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να αξιοποιηθεί  ένα μεγάλο μέρος της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, θα καταγραφεί και θα μείνει ως μια καθοριστική απόφαση υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου, που ήταν όραμα δεκαετιών για την περιοχή.

Η ολοκλήρωση κομβικών έργων υποδομής, που είχαν μείνει ανολοκλήρωτα ή καρκινοβατούσαν για χρόνια, όπως η ολοκλήρωση του κάθετου Ελληνοβουλγαρικού άξονα και η σύνδεσή του με την Εγνατία. Όπως επίσης η ολοκλήρωση επιτέλους της κατασκευής του φράγματος Ιασίου, καταγράφονται στο ενεργητικό της και είναι βέβαιο ότι  θα συμβάλουν στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Θα μπορούσα να σας αναφέρω ακόμη τη χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιουγκέρ της δημοπράτησης επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Κομοτηνής, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.

Μαζί με όλα αυτά θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στο Νομό, με χρηματοδοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης μετά από πολλές τετραετίες που υλοποιείται σε άλλες περιοχές, γεγονός που έδωσε ουσιαστική στήριξη στους αγρότες της περιοχής μας και βέβαια την, μετά από πολλά χρόνια, γενναία χρηματοδότηση των δήμων, μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, ύψους 17,3 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση έργων που απαντούν στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών (παιδικές χαρές, συντήρηση αγροτικών δρόμων ,έργων ύδρευσης κ.α.). Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, όπως η  προαιρετικότητα στην εφαρμογή της Σαρία, αλλά και ο εξορθολογισμός στη δομή και στην οργάνωση των Μουφτειών. Παρόλα τα παραπάνω, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα για τη Ροδόπη. Άλλωστε απέναντι στο καλό, υπάρχει πάντα το καλύτερο, πράγμα που προϋποθέτει, εκτός των άλλων, και μια ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση.

Ποιό είναι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τάκη Χαρίτου;
Θεωρώ ότι το δίλημμα στις 7 του Ιούλη είναι το αν θα προχωρήσουμε μπροστά, αξιοποιώντας ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα, μαθαίνοντας από τα λάθη μας ή θα πισωγυρίσουμε στο καθεστώς της μόνιμης λιτότητας, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες διαθέτουν και μνήμη και κρίση, ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή. Σε ό, τι έχει σχέση με τη δική μου επιλογή, θέτω την υποψηφιότητά μου  στην κρίση των συμπολιτών μου και, απευθυνόμενος στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, τους ζητώ  να με εμπιστευθούν ώστε ,από θέση  πλέον ευθύνης, να συνεχίσω να μάχομαι για το καλό αυτού του τόπου, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία, τη γνώση των δυνατοτήτων, αλλά και των προβλημάτων της περιοχής.

Ποιό το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες μας;
Απευθύνομαι λοιπόν στους προοδευτικούς πολίτες   που άνοιξαν το δρόμο για την αλλαγή και την πρόοδο σ’ αυτόν τον τόπο  και  τους  καλώ να προχωρήσουμε μαζί για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα σ’ αυτές τις εκλογές. Απευθύνομαι σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου και ξεχωριστά  στη νέα γενιά και τους ζητώ να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο την αξιοσύνη. Είμαι έτοιμος να προχωρήσουμε όλοι μαζί οικοδομώντας ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Με σοβαρότητα, εμπειρία και συνέπεια!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην