fbpx Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός: "Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός: "Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Αγοραστός
ΕΝΠΕ

Στην Κομοτηνή συνεδρίασε η Ένωση Περιφερειών, παρόντος του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου


Ο κος Αγοραστός βρέθηκε στην Θράκη, μαζί με άλλους εκπροσώπους περιφερειών για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιώργου Παυλίδη

Διονύσης Βοργιάς

Πολιτικά μηνύματα, κυρίως για το ρόλο των Περιφερειών και για την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ακούστηκαν στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κομοτηνή, το απόγευμα του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, προκειμένου η εκτελεστική επιτροπή να παραστεί την επομένη, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στο μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του αείμνηστου περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη. 


Της συνεδρίασης προηγήθηκε συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό. Οι δυο τους, μετά τη συνάντηση, μας μίλησαν για το πλαίσιο στο οποίο διενεργήθηκε. 


Ο κος Μέτιος δεν θέλησε να μακρηγορήσει, απλώς εξήγησε ότι "ενημέρωσα τον κο Αγοραστό για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και την πορεία του ΕΣΠΑ. Συζητήσαμε και τα θέματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα, λόγω του ρόλου των Περιφερειών στην ανάπτυξη της χώρας και των επιμέρους περιοχών".


Από πλευράς του ο κος Αγοραστός ήταν πιο ομιλητικός. Αρχικά, χαρακτήρισε την ΑΜ-Θ ως "μία ευαίσθητη αλλά δυναμική περιοχή" και δήλωσε ότι ο κος Μέτιος "κάνει μεγάλο έργο σε μια δύσκολη εποχή, που δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον, αντίθετα υπάρχει αβεβαιότητα και μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία υπηρεσιών του κράτους που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη γρήγορη υλοποίηση έργων και προγραμμάτων". 


Έθιξε το ζήτημα της απορροφητικότητας των προγραμμάτων, λέγοντας πως "είναι καταδικασμένη, γιατί τους τελευταίους 24 μήνες δε μπορούσε η Περιφέρεια, ενώ είχε τη δυνατότητα, να βγάλει τις δημοπρασίες". Επανέλαβε πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ για  "περισσότερα -δηλαδή αυτά που μας αναλογούν βάσει νόμου- χρήματα για συντηρήσεις δρόμων και αποκαταστάσεις των ζημιών από ακραία φαινόμενα. Επίσης, ζητάμε τη στελέχωση των υπηρεσιών μας, γιατί παίρνουμε συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς όμως να αυξάνονται οι ανθρώπινοι ή χρηματικοί πόροι μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των υπηρεσιών μας.

Γι' αυτό ζητάμε ανακατανομή του προσωπικού, κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης -που ήταν και δέσμευση της κυβέρνησης- και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Επιπλέον, ζητάμε -με αφορμή και τον Καλλικράτη- να μην περιοριστεί μόνο για την απλή αναλογική και την αλλαγή του συστήματος της εκλογικής διαδικασίας, να πάμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, διότι -όταν μιλάμε για ενεργό συμμετοχή των πολιτών- πρέπει να μας δώσουν τη δυνατότητα να παίρνουμε αυτές τις συλλογικές αποφάσεις. Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις με τα όργανά μας, αλλά ο αποκεντρωμένος διοικητής ή ο διορισμένος υπουργός αλλάζει τις αποφάσεις των οργάνων μας. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα ...να έχουμε την ευθύνη των αποφάσεων".

Τέλος ζήτησε άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
"Εμείς, παρά τις δυσκολίες τις εποχή, δεν παραδοθήκαμε, είμαστε υπερκομματικά πατριώτες. Σταθήκαμε ως έθνος, για να διατηρήσουμε τη χώρα μας ζωντανή. Κι έχουμε διατηρήσει τις περιφέρειές μας υγιείς, δε δημιουργήσαμε στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία, δε δημιουργήσαμε προβλήματα. Με λίγα κάνουμε πολλά, κι όχι λίγα με πολλά. Κάνουμε αντίσταση ποιότητας και παραγωγής", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.  
Χρ. Καλογήρου: Συνεργασία των Περιφερειών ΑΜ-Θ και Βορείου Αιγαίου


Στη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Βορείου Αιγαίου στάθηκε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου: "Με τον περιφερειάρχη σας συνεργαζόμαστε στενά εδώ και έναν χρόνο, κάνοντας πράξη τη διαπεριφερειακή συνεργασία. Άλλωστε και γεωγραφικά έχουμε πολλά κοινά, γιατί αποτελούμε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, κάτι που δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Ευρώπη.

Η γεωγραφική μας ιδιαιτερότητα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αντίστοιχα με ιδιαίτερο τρόπο κι όχι συνολικά". Ανέφερε ένα παράδειγμα συνεργασίας που αφορά στην από κοινού διεκδίκηση της σύνδεσης της Λήμνου με τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη. "Σιγά-σιγά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και προσδοκούμε ότι από του χρόνου που θα έχει προγραμματιστεί το δρομολόγιο από νωρίτερα, θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα", είπε η κα Καλογήρου. Επίσης γίνεται κοινή προσπάθεια για ισχυρή ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την Καβάλα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ