fbpx Πολιτικές κόντρες με το καλημέρα στη Βουλή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Πολιτικές κόντρες με το καλημέρα στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας
Φώφη Γεννηματά

Τι είπαν Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπας, Κ. Βελόπουλος, Γ. Βαρουφάκης

Διονύσης Βοργιάς

Πολιτικές κόντρες με το καλημέρα έλαβαν χώρα στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συγκλήθηκε με τη νέα της σύνθεση για την κατάθεση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών, και τις πρώτες τοποθετήσεις από τους Έλληνες βουλευτές.

Κ. Μητσοτάκης: «Λιτός και αληθινός κυβερνητικός λόγος»
Πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο ότι «ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός – αυτό δείχνει η δομή της κυβέρνησης». Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα είπε «οι πολίτες ξεπέρασαν μια ολόκληρη ιστορική φάση, καταδίκασαν το ψεύδος της αντιμνημονιακής ρητορικής» και πρόσθεσε «απαίτησαν τη θεμελίωση μιας νέας πραγματικότητας». Σημείωσε παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει «επιστροφή στο παρελθόν μιας πλαστής ευδαιμονίας» και ότι ως κυβέρνηση «δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας αλλά με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». «Ο νέος πατριωτισμός θα είναι η σημαία μας», γνωστοποίησε, κάνοντας λόγο για ευημερία όλων των Ελλήνων.

Αλ. Τσίπρας: «Αδιέξοδες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης»
Αμφισβήτησε ως αδιέξοδες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατέκρινε τον πρωθυπουργό για υπερεξουσίες και για «απευθείας ανάθεση κυβερνητικών θέσεων στην οικονομική εξουσία». Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε 5 μήνες από σήμερα όπως κάνατε εσείς. 

Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους μας να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας». Πρόσθεσε «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις θα την στηρίξουμε στο εξωτερικό, εμείς θα αντιπολιτευθούμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία». Παρόλα αυτά υπογράμμισε «τα πρώτα δείγματα γραφής σας μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

Φ. Γεννηματά: «Πόλος απέναντι σε συντήρηση και λαϊκισμό»
«Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πόλος ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης της Νέας Δημοκρατίας και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτή την παραδοχή συνοψίζεται η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, η οποία άσκησε κριτική και προς τις δύο κατευθύνσεις, κρατώντας εν πολλοίς ίσες αποστάσεις. Αναφορικά με την στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. προς την παρούσα κυβέρνηση είπε «δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια με τους θεσμούς όπως και δεν υπάρχει και λευκή επιταγή».


Δ. Κουτσούμπας: «Προγραμματικές δηλώσεις αντίθετες στα λαϊκά συμφέροντα»
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι αντίθετες με τα λαϊκά συμφέροντα επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

«Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το 95% του κρατικού προϋπολογισμού», είπε σε ένα σημείο, κατηγορώντας πως «αυτή την ιστορία της ανάπτυξης που διαχέεται σε όλους την έχουμε βαρεθεί», κάνοντας μία σειρά αναφορών στα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασαν τα χρόνια των μνημονίων.

Κ. Βελόπουλος: «Γραμμές για την τουρκική προκλητικότητα»
Κριτική εκ δεξιών στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως αντιμετωπίζοντας την τουρκική προκλητικότητα. «Ο πρωθυπουργός τάζει περισσότερα από όσα είχε πει προεκλογικά», είπε σε μία γενική αποστροφή του, κρατώντας μικρό καλάθι για την εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων.

Γ. Βαρουφάκης: «Ανεφάρμοστες οι προγραμματικές δηλώσειςτης κυβέρνησης»
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπως και της προηγούμενης είναι ανεφάρμοστες λόγω του καθεστώτος της χρεοδουλοπαροικίας. Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής του Μέρα25 ο Γιάνης Βαρουφάκης. Είπε «την 7η Ιουλίου έκλεισε ένα κεφάλαιο της μνημονιακής Ελλάδας, της αποικίας χρέους, της χρεοδουλοπαροικίας μας και άνοιξε ένα άλλο, ένα σκληρότερο και πολύ φοβάμαι μακροβιότερο που θεμελιώνεται στο 4ο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ