fbpx Πόλεμος Χρήστου Μέτιου Οντέρ Μουμίν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΣΤΑ "ΜΑΧΑΙΡΙΑ" ΟΙ ΔΥΟ ΡΟΔΟΠΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πόλεμος Χρήστου Μέτιου Οντέρ Μουμίν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήστος Μέτιος
Μουμίν Οντερ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Περιφερειακό Συμβούλιο

Αφορμή της σφοδρής κόντρας ήταν επερώτηση του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου σχετική με την επιχορήγηση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων νομού Έβρου
 

Διονύσης Βοργιάς

Στα μαχαίρια βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, οι οποίοι πριν δύο χρόνια βρίσκονταν στην ίδια παράταξη αλλά τώρα έχουν ανοιχτό προεκλογικό πόλεμο.

Ο σύλλογος που δεν χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, και ο λόγος
Μία σοβαρή καταγγελία με αποδέκτη τον περιφερειάρχη, έκανε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ο κος Μουμίν. Πρόκειται για την μη επιχορήγηση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων νομού Έβρου. Αναλυτικά ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε τα εξής: "Ενημερωθήκαμε για την άρνηση της διοίκησής σας για την επιχορήγηση του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου. Κατόπιν τούτου επανήλθε ο εν λόγω σύλλογος με το 62/30-05-2018 έγγραφό του και ζητά να επιχορηγηθεί για τις ανάγκες πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, 8.000 ευρώ και 1.000 αντιστοίχως σε ετήσια βάση.

Την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 επισκέφθηκα τον Σύλλογο Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου. Στη συνάντηση που είχα με την πρόεδρο του Συλλόγου, Ευαγγελία Τεπελή Μαυρίδου και τους εργαζόμενους ενημερώθηκα για τη λειτουργία του συλλόγου. Επίσης ενημερώθηκα για την προσωπική άρνηση του κ. Μέτιου για την επιχορήγηση που δινόταν επί εποχής Παυλίδη για δύο συνεχόμενα χρόνια".

Ως εκ τούτου σας ερωτώ:

1. Για ποιόν λόγο αρνείστε την επιχορήγηση σε έναν τόσο ευαίσθητο σύλλογο τη στιγμή που αυτή διδόταν από τον προκάτοχο σας;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να διορθώσετε το μέγα σφάλμα σας;.

Σε αυτό το σημείο ο Οντέρ Μουμίν ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εγκρίνει άμεσα την επιχορήγηση και να λήξει το ζήτημα, στο οποίο δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί τέτοια έκταση, αλλά θα έπρεπε να έχει λυθεί από την αρχή. "Τέτοιους συλλόγους πρέπει να τους επιδοτούμε και να τους βοηθάμε, την ίδια στιγμή που επιδοτούνται χορευτικοί ή πολιτιστικοί σύλλογοι", πρόσθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος.

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος πήρε τον λόγο με μία αιχμηρή τοποθέτηση: "Τί να πω για την επερώτησή σας. Δεν ξέρετε τί σας γίνεται. Δεν έχετε ιδέα. Πάλι ακούσατε κάτι, χωρίς να το ψάξετε, και κάνετε και επερώτηση και στείλατε και δελτίο τύπου ...απλώς 'για να την μπούμε στον Μέτιο'. Ακούστε λοιπόν για να μάθετε", είπε αρχικά. Ακολούθησε η ουσία της απάντησής του.

Εξήγησε ότι πράγματι υπήρξαν χρηματοδοτήσεις τα έτη 2015 και 2016, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, γιατί στη 1/1/17 υπήρξε έγγραφο του υπουργείου (Οικονομικών) το οποίο άλλαξε τα δεδομένα: "Μετά το έγγραφο, κάθε φορά που το περιφερειακό ταμείο έστελνε για έλεγχο αποφάσεις που είχαν να κάνουν με δαπάνες προς τρίτους, δηλαδή οικονομική ενίσχυση φορέων - συλλόγων - σωματείων, η απάντηση του ελεγκτή νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης ήταν ότι 'οι αποφάσεις αυτές δεν είναι νόμιμες, γιατί δεν εμπίπτουν στους σκοπούς και στις αρμοδιότητες των περιφερειακών ταμείων'. Έτσι έχουν τα πράγματα", είπε και διευκρίνισε: 

"Δεν είναι ότι δεν θέλω εγώ να δώσουμε χρήματα στον σύλλογο. Είναι ότι η επιχορήγηση δεν θεωρείται νόμιμη από το υπουργείο και κόβεται". Κατόπιν πρόσθεσε το εξής: "Γνωρίζω τον σύλλογο και το σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί. Κι έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την πρόεδρο του συλλόγου. Είναι σημαντικό για τον τόπο μας να υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι. Κι έχω εξηγήσει στην πρόεδρο τους λόγους που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά της, αν και η ίδια επιμένει να επανέρχεται ξανά και ξανά. Και το λέω ξεκάθαρα: Αν για ένα τέτοιο θέμα, υπήρχε η δυνατότητα να παρακάμψουμε το νόμο προκειμένου να βοηθήσουμε, θα το έκανα. Αλλά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα".

Χρ. Μέτιος: "Αν σας είχα κάνει αντιπεριφερειάρχη ...θα λέγατε άλλα"
Μετά την συζήτηση για καθαυτό το θέμα, ξεκίνησε η σφοδρή κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών. "Δεν θα σταθώ στην κακή πρόθεση του κου Μουμίν, αλλά στο γεγονός ότι είναι ανενημέρωτος, αν και υπηρέτησε ως αντιπεριφερειάρχης. Και θα δεχθώ κάποιος να μην τα γνωρίζει όλα, αλλά τότε γιατί δεν ψάχνει; Βιάζεστε, γιατί θεωρείτε ότι μπορείτε να κερδίσετε κάτι... Απορώ αν λειτουργείτε έτσι και ως δικηγόρος", είπε, και εξαπέλυσε επίθεση: "Είμαι βέβαιος ότι αν σας είχα κάνει αντιπεριφερειάρχη θα λέγατε άλλα! Αγωνιάτε για να αποκτήσετε πολιτική στέγη. Κάνετε μία αντιπολίτευση που δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Και γνωρίζουν όλοι στη Ροδόπη ότι όταν δεν σας έβαλα ως αντιπεριφερειάρχη, άλλα δηλώσατε στα ελληνικά και άλλα στα τούρκικα". Τέλος, παραλλήλισε την αντιπολιτευτική τακτική του Οντέρ Μουμίν με αυτή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, με το καυστικό σχόλιο "Φώτη θα με συγχωρέσεις".

Οντέρ Μουμίν: "Τα πάντα θα φανούν στις κάλπες"
Ο Οντέρ Μουμίν δεν άφησε όμως τα λεγόμενα του περιφερειάρχη ασχολίαστα, ανταποδίδοντας με τα δικά του πυρά. "Να χαμογελάσω, μιας που μου χαμογελάτε κι εσείς ...μετά από δύο χρόνια. Είμαι χαρούμενος, γιατί απαντάτε στις βάσιμες επερωτήσεις μου", είπε δυναμικά, και ξεκαθάρισε το εξής: "Δεν αναζητώ καμία πολιτική στέγη, γιατί ανήκω στην κοινωνία και στους πολίτες της Ροδόπης", και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτό θα αποδειχθεί όταν θα έρθει η ύστατη ώρα των εκλογών, και θα καταλάβετε τί εννοώ".

Ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος επεσήμανε, στην συνέχεια, ότι η απάντηση του περιφερειάρχη "αποδεικνύει ότι η επερώτηση πραγματικά σας πείραξε". Και δεν έκρυψε τα λόγια, μιας που είπε: "Και επειδή φοράω παντελόνια, όταν με αλλάξατε από την θέση (του αντιπεριφερειάρχη), πειράχθηκα και ποτέ δεν το έκρυψα, γιατί αγνοήσατε την εντολή των πολιτών της Ροδόπης!". Αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση, αφήνοντας ...υποσχέσεις ενόψει τις προεκλογικής περιόδου που έρχεται: "Ήμουν πρώτος περιφερειακός σύμβουλος στη Ροδόπη και η κατανομή των αξιωμάτων θα πρέπει να γίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.