fbpx Πλήγμα για το ΔΠΘ η ανακοίνωση Γαβρόγλου για τέταρτη Νομική Σχολή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018 - 10:30
ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πλήγμα για το ΔΠΘ η ανακοίνωση Γαβρόγλου για τέταρτη Νομική Σχολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομική σχολή
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Οι πρώτες αντιδράσεις από πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και φοιτητές

Σε Πάτρα ή Κρήτη "βλέπει" την τέταρτη Νομική Σχολή η κυβέρνηση

Διονύσης Βοργιάς

Την βούληση της κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας, χαρακτηρίζοντας ως ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.


Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να ιδρυθεί στο νομό Αιτωλοακαρνανίας σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και στον Νομό Ηλείας να υπάρχει σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης. 


Τόνισε επίσης ότι πρέπει να συγκροτηθεί Μεικτή Επιτροπής (4 μέλη του Παν. Πατρών και 4 του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας), προκειμένου να συζητήσουν και να προτείνουν τη συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων.


Σε ό, τι αφορά συγκεκριμένα μία τέταρτη Νομική Σχολή, το ΑΕΙ της Πάτρας φαίνεται να είναι "φαβορί" της κυβέρνησης, ενώ η "Καθημερινή" αναφέρει ότι "για τη νέα σχολή υποψηφιότητα έχουν θέσει τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης".


ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Άμεση ήταν η αντίδραση στην εν λόγω εξαγγελία από την φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, που εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: Τέταρτη Νομική Σχολή και δικηγορικός πληθωρισμός.


Στην ανακοίνωση, η οποία έχει σαφείς πολιτικές θέσεις, αναφέρονται τα εξής:


"Ο υπουργός παιδείας κος Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξάγεται στην Πάτρα εξέφρασε την πρόθεσή του να προωθήσει την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα την Πάτρα.


Η πρόθεσή του αυτή μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής. Οι τρεις νομικές σχολές της χώρας δέχονται κάθε χρόνο παραπάνω από χίλιους εισακτέους, ενώ η κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Πολλοί απόφοιτοι των Νομικών Σχολών αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας ή και εντέλει αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους, αφού η χώρα μας ήδη παράγει σαφώς περισσότερους δικηγόρους από όσους μπορεί να αξιοποιήσει στις δομές της αγοράς εργασίας της.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική κρίση καθιστούν το μέλλον του νέου δικηγόρου εξαιρετικά δυσοίωνο. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι επισταμένως ότι η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του «δικηγορικού πληθωρισμού» είναι η μείωση των εισακτέων στις Νομικές Σχολές, αφού ληφθούν υπόψη από το υπουργείο οι ακαδημαϊκές συνθήκες και δυνατότητες του κάθε Τμήματος.


Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει αφενός ότι δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμα και νευραλγικούς τομείς, όπως η Παιδεία, για να προβεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία και αφετέρου ότι δε διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσει νέα πνοή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία έχει πιο ανάγκη από ποτέ την σύνδεση της με την αγορά εργασίας. Η παράταξή μας, όμως, θα συνεχίσει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του". Αντίστοιχη ήταν και η θέση που υποστήριξε με ανακοίνωσή της και η ΟΝΝΕΔ Ελλάδας. 


ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Μικροπολιτική σε βάρος της νεολαίας του τόπου μας
«Εάν στόχος τους είναι πάλι η Θράκη και η Νομική της Κομοτηνής, να παραδεχτούμε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. 


Αναλυτικά: «Μετά από αγώνες χρόνων της τοπικής μας κοινωνίας και των εκάστοτε διοικήσεων του Δ.Π.Θ., που ακύρωσαν την προοπτική ίδρυσης μιας νέας τέταρτης Νομικής Σχολής -και δη στη Νότια Ελλάδα-, έρχεται σήμερα ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να εξαγγείλει νέο τμήμα Νομικής Σχολής στην Πάτρα! 


Προφανώς ο κ. Γαβρόγλου και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων ανέργων νέων νομικών, ιδρύοντας ένα ακόμα τμήμα Νομικής, 200 χιλιόμετρα μακριά  από την Αθήνα. 


Αφού υποθήκευσαν με την πολιτική τους την επαγγελματική προοπτική χιλιάδων νέων δικηγόρων δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στον κλάδο, έρχονται σήμερα να ασκήσουν μικροπολιτική σε βάρος της νεολαίας του τόπου μας. 


Αν πάντως στόχος τους είναι και πάλι η Θράκη και η Νομική Σχολή της Κομοτηνής, πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο»… 


ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ: ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!
Διαδικτυακή ήταν η αντίδραση της επικεφαλής δημοτικής παράταξης Ελένης Λαφτσή, η οποία έκανε λόγο για ακατανόητη απόφαση: "Δεν μπορώ ειλικρινά να κατανοήσω ποια ανάγκη οδήγησε τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να εξαγγείλει από την Πάτρα την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα. Άραγε οι υπάρχουσες Νομικές Σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) καθώς και οι χιλιάδες άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι νομικοί δεν καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας; Η εξαγγελία αυτή είναι προϊόν διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία ή δεν έλαβε υπόψη της τις συνέπειες που θα επέλθουν από την απόφαση αυτή, καθώς θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ; Όταν μάλιστα ως πιθανότερη επιλογή για τη ίδρυση της προκρίνεται η Πάτρα, μια πόλη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Νομική Αθήνας, γεννώντας πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της. Με θλίβουν τέτοιου είδους αποφάσεις από την κυβέρνηση αυτή. Ο λόγος τώρα στους Δικηγορικούς Συλλόγους και στις τοπικές κοινωνίες!


Φελίνα Καζάκου: Το Αθηνοκεντρικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση να αποδυναμώνουν την τοπική κοινωνία
Άμεση ήταν η αντίδραση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κομοτηνής Φελίνας Καζάκου η οποία κατηγορεί το Αθηνοκεντρικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση ότι αποδυναμώνουν την τοπική κοινωνία. 


Αναλυτικά η δήλωση: Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με προβληματισμό και ανησυχία τις εξαγγελίες και  τις προθέσεις του υπουργού Παιδείας κου Γαβρόγλου σχετικά τη δημιουργία νέου Τμήματος Νομικής στην Πάτρα καθώς επίσης και την συγχώνευση  του ΤΕΙ ΑΜΘ με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όπως αρχικά είχε συζητηθεί.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένωση των ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα δημιουργούσαν ένα πολύ δυνατό εκπαιδευτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα θα ενισχύονταν πολύ περισσότερο ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό και με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού κου Γαβρόγλου διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά το Αθηναϊκό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση να αποδυναμώνουν την τοπική κοινωνία σε οικονομικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχής μας, και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα και τη δυναμική του. 


Εκφράζω έντονα την αντίθεσή  μας,  για τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ζητώ από όλους τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, την έγκαιρη κινητοποίηση προκειμένου να μη βρεθούμε ενώπιων δυσάρεστων και τετελεσμένων γεγονότων.   
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;