fbpx Πέτρος Τατσόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διεύρυνση σε αυτούς που έβριζε όλη μέρα και τους έριχνε πολιτικό ξύλο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΔ

Πέτρος Τατσόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διεύρυνση σε αυτούς που έβριζε όλη μέρα και τους έριχνε πολιτικό ξύλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέτρος Τατσόπουλος
Συνέντευξη
ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
συγγραφέας
Βιβλίο

Δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι το βιβλίο του «Κυρία που λυπάται» μπορεί να ενοχλήσει πάρα πολλούς νεοδημοκράτες αν το διαβάσουν

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, έπειτα από απουσία χρόνων, επέστρεψε στα γνώριμα εδάφη του μυθιστορήματος. Συντροφιά με την «Κυρία που λυπάται» που συνδυάζει στοιχεία από το σύγχρονο ψυχολογικό θρίλερ και την αχαλίνωτη μαύρη κωμωδία με τον αισθησιασμό και το μυστήριο ενός παραδοσιακού pulp fiction, έκανε μία στάση στην Κομοτηνή έχοντας στις αποσκευές του ένα βιβλίο που κλείνει το μάτι στις θεωρίες συνωμοσίας και ρίχνει ένα διεισδυτικό όσο και συμπονετικό βλέμμα σ’ έναν κόσμο που αρνείται πεισματικά ν’ αναγνωρίσει το είδωλό του στον καθρέφτη. Ο συγγραφέας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 19.00, στη Λέσχη Κομοτηναίων σε συνεργασία με τα Public, παρουσίασε το νέο του βιβλίο, απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. Νωρίτερα το μεσημέρι φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την συγγραφή, την πολιτική και την τρέχουσα επικαιρότητα. 

Ένας 40άρης άντρας πρωταγωνιστεί στο βιβλίο του. Όσα δηλαδή και τα χρόνια που γράφει ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ξεκίνησε να γράφει από 19 ετών. Το πρώτο του βιβλίο το έγραψε το 1978, από τότε πέρασαν 40 χρόνια και 20 βιβλία. Κάποιος φορές, όχι συχνά, ανατρέχει στα βιβλία της πρώτης του δεκαετίας και σήμερα μπορεί να λέει "δεν θα άλλαζα τίποτα όταν μιλάμε για μυθιστόρημα. Γι' αυτό και δεν έχω κάνει αναθεωρημένες εκδόσεις, γιατί άλλο ένα δοκίμιο, ένα επιστημονικό σύγγραμμα βεβαίως θα το αναθεωρήσεις με τα νέα στοιχεία  που έχεις, αλλά ένα μυθιστόρημα δεν μπορείς να το αναθεωρήσεις. Εγώ θέλω να φαίνονται και οι αυταπάτες και τα λάθη, να αποτυπώνονται. Όταν διαβάζω ανατρέχω καμία φορά στα βιβλία που έγραφα από 19 έως 30  χρονών, οι εξηντάρηδες στα τότε βιβλία μου είναι όλοι νεκροί, δεν υπάρχει ζωντανός εξηντάρης, η αυθάδεια και η αλαζονεία της νιότης, τότε θεωρούσαμε ότι γέροι είναι οι σαραντάρηδες". Σήμερα ο συγγραφέας προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι είναι 60 χρονών, παρουσιάζοντας στο βιβλίο του έναν ήρωα ετών 40.

Όπως τον περιγράφει ο ίδιος "είναι ένας λαϊκός ψυχολόγος, τηλεπερσόνα, από αυτούς που έχουν εκπομπές εκλαΐκευσης και γράφει και βιβλία αυτοβελτίωσης. Αυτά τα βιβλία τα οποία σε κολακεύουν ως αναγνώστη, σου λένε όχι πώς να γίνεις καλύτερος, αλλά ότι είσαι ήδη πάρα πολύ καλός, απλώς εσύ δεν το ξέρεις. Υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Σου δίνουν συμβουλές οι οποίες είναι στερεότυπες, τέτοια βιβλία υποτίθεται ότι γράφει ο ήρωας μου, το καλύτερο βιβλίο του λέγεται «Δικαιούμαι να ευτυχήσω». Αυτά τα βιβλία σου τονώνουν και σου διαστρεβλώνουν  τον εγωισμό σου και τον ναρκισσισμό σου, σε απομονώνουν, διαστρεβλώνουν την εικόνα που έχεις για τον έξω κόσμο, είναι λίγο σαν τους αλγόριθμους στο fb που οι καινούργιοι αλγόριθμοι μόνοι τους διώχνουν όσους δεν συμφωνούν μαζί σου, έρχεσαι σε επαφή με κάποιον κόσμο ο οποίος συμφωνεί απόλυτα μαζί σου και λέει τι ωραία που τα λες".

Ο ήρωας του βιβλίου έχει δική του εκπομπή σε ιδιωτικό κανάλι που λέγεται ΚΡΟΝΟΣ, αλλά απολύεται διότι είναι παλαιάς κοπής παρουσιαστής. Στο βιβλίο του ο Πέτρος Τατσόπουλος ασχολείται πάρα πολύ με την ιδιωτική τηλεόραση και αναδεικνύει σε αυτό ότι "ο αόρατος δικτάτορας, εκείνος ο οποίος ανεβάζει και κατεβάζει, εμφανίζει και εξαφανίζει εκπομπές, ανθρώπους, καριέρες, τα πάντα είναι η AGB. Αυτή αποφασίζει ποιος θα έχει εκπομπή, ποιος θα πάει σπίτι του. Έχουμε μια δικτατορία των μετρήσεων, όπως στην πολιτική έχουμε την δικτατορία των δημοσκοπήσεων". 

Εκφράζει την απογοήτευσή του όταν λέει πως ένας στους δύο Έλληνες δεν διαβάζει κανένα βιβλίο στη ζωή του. Αυτό, όπως λέει, "είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο στις χώρες όπου ο αναλφαβητισμός δεν είναι κυρίαρχος" και προσθέτει "εμείς είμαστε λειτουργικά αναλφάβητοι, δηλαδή μαθαίνουμε να διαβάζουμε αλλά δεν διαβάζουμε, δεν νοιώθουμε την ανάγκη να διαβάσουμε, αυτό το κάνουμε γιατί τα ξέρουμε όλα, είμαστε ξερόλες. Τα ξέρουμε όλα γιατί είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που τα είπαν όλα, οπότε μας τα μεταφέρανε μέσω του αίματος. Αυτή η αλαζονεία σε συνδυασμό με την άγνοια φτιάχνει ένα εκρηκτικό μείγμα, γιατί αν έχεις άγνοια αλλά δεν είσαι αλαζόνας, λες δεν ξέρω αλλά θα στρωθώ κάτω να μάθω. Σε ένα τέτοιο αναγνωστικό κοινό και σε τέτοιους πολίτες δεν έχει νόημα να του πεις γιατί πρέπει να διαβάσει ένα βιβλίο αν δεν το ανακαλύψει ο ίδιος, αν δεν βρει ο ίδιος τον λόγο". 

Καθώς ο Πέτρος Τατσόπουλος θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι το βιβλίο του αυτό μπορεί να ενοχλήσει πάρα πολλούς νεοδημοκράτες στην παράταξη αν το διαβάσουν γιατί, όπως εξηγεί "μιλάει και για τη σχέση της εκκλησίας με τη φιλανθρωπία, για τη σχέση της πολιτικής με τη φιλανθρωπία. 

Η κυρία που λυπάται είναι μια κυρία της υψηλής κοινωνίας, είναι επαγγελματίας φιλάνθρωπος, λυπάται επαγγελματικά, δηλαδή επιδεικνύει την λύπη της, δεν την κρατάει μέσα της ούτε κάνει στα μουλωχτά τις φιλανθρωπίες, έχει κάμερες δίπλα, έχει δική της εκπομπή στην τηλεόραση όπου μιλάει για το φιλανθρωπικό έργο. Σύμφωνα με αυτήν αν δεν το δείξει η τηλεόραση δεν έγινε. Σε αυτόν τον κόσμο της ιδιωτικής τηλεόρασης, αυτή είναι γυναίκα του καναλάρχη, οπότε έρχονται και εφάπτονται ο χώρος της εκκλησίας, των υψηλών εκκλησιαστικών παραγόντων μητροπολίτες και πάνω, οι οποίοι και αυτοί θεωρούν δικό τους προνομιούχο χώρο τον χώρο της φιλανθρωπίας. Επίσης εφάπτονται μεγαλοδικηγόροι, σατανιστές δολοφόνοι, οι οποίοι έχουν και αυτοί μια περίεργη σχέση με την εκκλησία, η εκκλησία τους αντιμετωπίζει λίγο σαν τρόπαιο. Όλα αυτά δένουν το παζλ και μπορεί να ακούγονται πολύ βαρύγδουπα αλλά εγώ ως πρώτο μου μέλημα ήταν να γράψω ένα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα με το οποίο να μην υποφέρεις όταν το διαβάζεις αλλά να περνάς καλά".

Ερωτώμενος για την φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευθαρσώς πως δεν μετάνιωσε που έφυγε, αλλά που πήγε. Ασκεί κριτική όταν λέει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διεύρυνση με αυτούς που έβριζε όλη μέρα και τους έριχνε πολιτικό ξύλο. Η διεύρυνση της ΝΔ γίνεται προς τον χώρο του κέντρου, διότι έχουν καταλάβει τα μεγάλα κόμματα ότι το παιχνίδι παίζεται στο κέντρο, χωρίς να έχεις απώλειες από το κλασικό σου εκλογικό κοινό. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάλεσε και μου λέει θες να κάνεις όλα αυτά που κάνουν οι διανοούμενοι στην Ελλάδα εκ του ασφαλούς απ' το σπίτι σου και από τα κοινωνικά δίκτυα και κανείς δεν τους ενοχλεί ή έρχεσαι και δοκιμάζεις".

Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε, καταγγέλλοντας τον τυχοδιωκτισμό της ηγετικής του ομάδας, τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, το στρατηγικό εναγκαλισμό του με τους ΑΝΕΛ και την ανοχή προς τα φαινόμενα βίας. Οι εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν στο βιβλίο του «Ήμουν κι εγώ εκεί». Η προσέγγισή του με τη ΝΔ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ είχε δώσει το παρών στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Δευτέρας πάλι  γενική συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ και   όπως ήταν αναμενόμενο, παρευρέθηκε δια του νέου εκπροσώπου της  η περιφέρεια, χωρίς να ορίσει όμως τους έξι συμβούλους που