fbpx Περί εκλογής μουφτή στη Θράκη σχολιάζουν Γ. Πεταλωτής και Β. Ελευθεριάδου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5 FM

Περί εκλογής μουφτή στη Θράκη σχολιάζουν Γ. Πεταλωτής και Β. Ελευθεριάδου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουφτήδες
Μουφτεία
Βούλα Ελευθεριάδου
Γιώργος Πεταλωτής

Γ. Πεταλωτής: "Η εκλογή μουφτή να μην γίνει ένα προνόμιο σε μια προεκλογική περίοδο"

Β. Ελευθεριάδου: "Η Μουφτεία είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει την μειονότητα"
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η συζήτηση περί εκλογής μουφτής στη Θράκη βρίσκεται στο προσκήνιο, με τις σχετικές πληροφορίες να δίνονται στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ στον απόηχο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μία συζήτηση όχι άγνωστη για την περιοχή μας, αλλά που αναζωπυρώνεται από την κυβέρνηση με τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας να έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις.

Περί εκλογής μουφτή στη Θράκη κλήθηκαν να σχολιάσουν στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm οι Γ. Πεταλωτής και Β. Ελευθεριάδου. 

Η άποψη του Γιώργου Πεταλωτή
Το θέμα του εκλεγμένου μουφτή έχει πολλές διαστάσεις, κατά τον πρώην υπουργό Γιώργο Πεταλωτή και εξηγεί: "από την μια υπάρχει αυθαίρετα ο εκλεγμένος μουφτής ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική νομιμότητα και από την άλλη υπάρχουν μουφτήδες οι οποίοι έχουν διοριστεί με νόμιμο τρόπο από την ελληνική πολιτεία, ασκούν δικαστικές εξουσίες και ασκούν και τις αρμοδιότητες του μουφτή. Υπάρχει ένα ζήτημα εκλογής τους που έχει τεθεί και από άλλα κόμματα από ένα εκλεκτορικό σώμα. Η συζήτηση αυτή γινότανε κατά διαστήματα και όταν ήμασταν και εμείς κυβέρνηση. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί έχει πολλές παραμέτρους και αν αποφασίσει η κυβέρνηση να το ανοίξει στο πλαίσιο ότι ανοίγει όλα τα δικαιωματικά νομοθετικά πεδία θα πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα και προεργασία. Όχι να έρχεται ο Ερντογάν και να λέει ότι ο Τσίπρας μου είπε ότι θα ανοίξει αυτό το θέμα και μετά να διαψεύδεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Έτσι το θέμα γίνεται μπαλάκι και παίρνει διαστάσεις οι οποίες είναι και επικίνδυνες. Όποιος έχει το δικαίωμα να φέρει τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να τις φέρει με σωστό και νόμιμο τρόπο. Να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, να καλέσει και τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτή την συζήτηση και να μην γίνει απλώς ένα προνόμιο σε μια προεκλογική περίοδο και έναν κρίσιμο προεκλογικά χρόνο". 

Η άποψη της Βούλας Ελευθεριάδου
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημόσια αρνείται κάθε διακίνηση του θέματος της εκλογής μουφτήδων από την άλλη πλευρά προσπαθεί να λήξει βίαια την θητεία τους. "Εφόσον επιδιώκεται να γίνει αυτή η βίαιη παύση τι θα γίνει την επόμενη μέρα", αναρωτιέται η κα Ελευθεριάδου και δίνει τη δική της απάντηση "μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι κάτι θα αλλάξει στο καθεστώς που ισχύει. Τα κελεύσματα της Τουρκίας δικαιολογούνε τις κινήσεις που γίνονται, άρα θέλουν να περάσουν κατά πάσα πιθανότητα σε ένα άλλο καθεστώς, αυτό της εκλογής μουφτή". 

Κατά την εκτίμησή της "προκύπτει μια σειρά από προβλήματα, που όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά θα την χειροτερέψουνε. Θα πάμε σε μια κατάσταση η οποία θα είναι θα υπάρχει δυσαρέσκεια από όλες τις μεριές. Δεν θα καταλήξουμε σε κανένα συγκεκριμένο και σωστό αποτέλεσμα. 

Επιμένω στο θέμα της δικαστικής εξουσίας, γιατί η Μουφτεία δεν είναι μόνο δημόσια υπηρεσία και δημόσιος λειτουργός ο μουφτής, αλλά είναι και δικαστικός".  

Προτείνει το διάλογο και λέει "δεν υπάρχει γνωμοδότηση της δικής μας περιοχής, κανένας δεν ρωτήθηκε ούτε η μουφτεία, ούτε κάποιος από τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής να μας πούνε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να ρωτήσεις τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν το γνωρίζουμε όλοι σε βάθος, καλό είναι να παίρνουμε την γνώμη των ανθρώπων που κινούνται εκεί πέρα".  

Καταληκτικά εκφράζει την άποψη ότι "το θέμα της τοποθέτησης μουφτή πρέπει να μείνει έτσι όπως είναι. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να δούμε με πολύ σοβαρότητα και βάθος. Η μουφτεία είναι ένα πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μέσω του οποίου μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της προσέγγιση απέναντι στην μειονότητα. Είναι εργαλείο με το οποίο μπορεί να στηρίξει την μειονότητα, να το κάνει σωστά με διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλες τις μεριές". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το κλείσιμο του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και των άλλων μεθοριακών σταθμών,  πλην Προμαχώνα,  ανέδειξε πάλι την έλλειψη ετοιμότητας των θεσμικών της περιοχής μας και της αδύναμης και ανοργάνωτης πίεσης στα