fbpx Παρών δηλώνει ο Σπάρτακος σε ζητήματα καθημερινότητας και εθνικά ζητήματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Παρών δηλώνει ο Σπάρτακος σε ζητήματα καθημερινότητας και εθνικά ζητήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Καραϊσκος
Σπάρτακος
Δήμος Κομοτηνής
Εκλογές

Ο υποψήφιος καλεί σε συστράτευση χριστιανούς και μουσουλμάνους, μιλάει για προτάσεις όχι όμως στείρα αντιπολίτευση και παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι ο Σπάρτακος θα ξεπεράσει το 10%

Για όσους ψηφίζουν την παράταξη ο επικεφαλής λέει "δεν προσδοκούν ρουσφέτια και διευθετήσεις από εμάς"

Διονύσης Βοργιάς

Αισιόδοξος ότι ο Σπάρτακος θα ξεπεράσει το 10% στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, προβάλει συγκεκριμένη ατζέντα επιχειρημάτων, καλεί τον κόσμο να συσπειρωθεί χωρίς κομματικές στηρίξεις γύρω από τον Σπάρτακο. Ο Κώστας Καραΐσκος για πρώτη φορά κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού, καθώς το 2014 ήταν ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, με επικεφαλής τον Νεκτάριο Δαπέργολα. Εφ' όλης της ύλης συζήτησε ο "Χ" μαζί του, στο πλαίσιο της ετήσιας κοπής πίτας του Σπάρτακου, το πρωί της Κυριακής 27/1 στη Λέσχη Κομοτηναίων.

"Έξω από κομματικά στεγανά"
Ο υποψήφιος ζητάει "να συσπειρώσουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας έξω από κομματικά στεγανά, το οποίο θα ενδιαφέρεται για τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα γενικότερα προβλήματα". Παρουσιάζεται μάλιστα πεπεισμένος, ότι "το διψήφιο ποσοστό είναι αυτή την φορά εξασφαλισμένο. Από εκεί και πέρα, όσο παραπάνω τόσο το καλύτερο". Θυμίζουμε ότι το 2014 ο Σπάρτακος συγκέντρωσε 9,22% και 2.810 ψήφους, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στο δημοτικό συμβούλιο και εκλέγοντας τρεις δημοτικούς συμβούλους. Στις αρχές του 2017 είχαμε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της παράταξης μετά την αποχώρηση του κου Δαπέργολα.

Αναφορικά με το τι προσδοκά ο μέσος ψηφοφόρος από τον Σπάρτακο, ο κος Καραΐσκος απαντά ως εξής: "Δεν προσδοκά ρουσφέτια και διευθετήσεις προσωπικού τύπου από εμάς. Αυτό που περιμένουν από τον Σπάρτακο οι ψηφοφόροι είναι να ενισχύσει μία φωνή που θα υπερασπιστεί τα στοιχειώδη της καθημερινότητας και τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας μας. Πιστεύω ότι μόνο εμείς μπορούμε να προσφέρουμε κάτι τέτοιο και η παρουσία μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια κι έξω από αυτό, το πιστοποιεί".

Ανοιχτή λίστα, οικονομική δοκιμασία
Αναφορικά με την λίστα των υποψηφίων "δεν είναι κλειστή, όπως λένε οι επαγγελματίες της πολιτικής, την φτιάχνουμε σιγά - σιγά", λέει ο επικεφαλής, γνωστοποιώντας ότι ο βασικός κορμός "είναι δεδομένος από τις προηγούμενες εκλογές", ενώ καλεί τους δημότες "να συνδράμουν όχι μόνο με μία ψήφο, αλλά ενεργά, για να πάμε την πόλη μας μπροστά".

Ο Σπάρτακος έχει πάντως να αντιπαλέψει τα στενά οικονομικά του. Ενδεικτικό είναι πως στο πλαίσιο της κοπής πίτας έγινε λαχειοφόρος αγορά με λαχνούς αξίας δύο ευρώ, για την κάλυψη μέρους των εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας. Στο εάν λοιπόν φτάνει το μήνυμα της παράταξης σε όλο τον Δήμο Κομοτηνής, εδώ αναγνωρίζει ο επικεφαλής ότι "υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς δεν είμαστε υποστηριζόμενοι από κομματικό μηχανισμό", αλλά προσθέτει ότι προσπαθούν να έχουν ενεργό παρουσία μέσω διαδικτύου.

Πάντως, ο κος Καραΐσκος λέει: "Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συμπολίτες μας χριστιανούς και μουσουλμάνους".

Ατζέντα καθημερινότητας και εθνικών θεμάτων
Ο επικεφαλής φέρει στο προσκήνιο ότι ο Σπάρτακος έχει θέσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για το δεύτερο φέρνει ως παράδειγμα την δράση κατά της συμφωνία των Πρεσπών, πχ μέσω του αιτήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή του αιτήματος διαγραφής του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου από επίτιμου δημότη Κομοτηνής, γιατί προσυπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφορικά με τα τοπικά ζητήματα σημειώνει ότι ο Σπάρτακος απέχει από την στείρα αντιπολίτευση και δεν διστάζει να δώσει τα εύσημα για την οικονομική "νοικοκυροσύνη" του Δήμου όπως την χαρακτηρίζει, αλλά θέλει να δει το αποθεματικό "στην καθημερινότητα των δημοτών". Προτάσσει, μάλιστα, και διάφορες ενέργειες της παράταξης το περασμένο διάστημα.  "Αναδείξαμε ζητήματα της καθημερινότητας με τις πρωτοβουλίες μας παρά το όποιο πολιτικό κόστος", λέει, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο αίτημα να ληφθούν πρωτοβουλίες για τα αδέσποτα, να μετρηθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας της Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΔΠΘ (πρόταση που έγινε αποδεκτή αλλά εντέλει κόλλησε στην γραφειοκρατία), την πρόταση Σπάρτακου περί αρχιτεκτονικού διαγωνισμού "για να εξωραϊστεί η βιτρίνα της πόλης μας, στις οδούς Ορφέως και Δημοκρίτου" (η οποία εντέλει δεν προχώρησε), την πρόταση για φροντίδα πασχόντων από Αλτζχάιμερ στον Δήμο Κομοτηνής, το χρόνιο αίτημα που την τελευταία διετία προχωράει αναφορικά με την αναβάθμιση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, την αντίδραση αναφορικά με τα διόδια της Εγνατίας και το ελεύθερο πάσο στους μόνιμους κατοίκους.

Δήμος Κομοτηνής: Απλή αναλογική και υποψηφιότητες
Τέλος, ο υποψήφιος σχολιάζει το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι "η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο πρώτος συνδυασμός έστω με 40% δεν θα ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο", ενώ - αναφορικά με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες - είπε "δεν βλέπω κάποια δραματική διαφορά". Δεν κρύβει, πάντως, πως "η κάθοδος Βαβατσικλή είναι μία μικρή έκπληξη", αν και πιστεύει ότι ο Σπάρτακος δεν θα χάσει ψηφοφόρους από τον κο Βαβατσικλή. Χαρακτηρίζει, επίσης, "μεγάλη απώλεια για την παράταξη που διοικεί την μη κάθοδο του Πετρίδη", ενώ για την αλλαγή σκυτάλης στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης μεταξύ κ.κ. Γραβάνη, Καζάκου, την χαρακτήρισε "ανανέωση σε επίπεδο προσώπου, θα δούμε αν σημαίνει κάτι σε επίπεδο ουσίας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.