fbpx Παρατηρήσεις Φ. Καζάκου για το Φεστιβάλ Φαναρίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Ιουνίου, 2018 - 13:36
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ"

Παρατηρήσεις Φ. Καζάκου για το Φεστιβάλ Φαναρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φελίνα Καζάκου
Φεστιβάλ Φαναρίου
Φανάρι

Τα «μελανά σημεία» του Φεστιβάλ Φαναρίου, η συμφωνία με τον ιδιώτη, τα κόστη, τα έσοδα  και οι δυνατότητες αναβάθμισης αυτού..

Με αφορμή την συζήτηση και την έγκριση δαπανών σχετικά με την διοργάνωση του Φεστιβάλ Φαναρίου η δημοτική παράταξη "Εμείς η Πόλη" με επικεφαλής την Φελίνα Καζάκου, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση του φεστιβάλ. 

Αναλυτικά, με έγγραφό της η κα Καζάκου γνωστοποιεί τις προτάσεις της, ως εξής: 

"Πρόκειται για μια προσπάθεια που τείνει να γίνει θεσμός, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και σκοπός της τοποθέτησης μας είναι να βελτιώσουμε και να εξασφαλίσουμε ως Δήμος Κομοτηνής  τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.           

Οφέλη που αποτιμούνται και αφορούν την τουριστική προβολή και ανάδειξη της   περιοχής μας,  την αύξηση της επισκεψιμότητας, της παραμονής των επισκεπτών για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του τριημέρου αλλά την ενίσχυση  της εμπορικής κίνησης των καταστημάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Είναι ευρέως γνωστό πως πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό τριήμερο γεγονός το οποίο διοργανώνεται από μια ιδιωτική επιχείρηση που εδρεύει εκτός Κομοτηνής και από την διοργάνωση του φεστιβάλ εισπράττει τεράστια έσοδα. Ως εκ τούτου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους-άποψη που διατυπώσαμε και πέρυσι μετά τη λήξη της οργάνωσης - η κάλυψη δαπανών από το Δήμο Κομοτηνής χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.

Για το λόγο αυτό καταψηφίσαμε την έγκριση κάλυψης δαπάνης του ποσού των 7.000€ για τις ενέργειες προβολής και διαφήμισης της διοργάνωσης καθώς επίσης και το ποσό των 4.000€ που αφορά την φιλοξενία (διαμονή και διατροφή) των καλλιτεχνών. Πρόκειται για δαπάνες που όφειλε να αναλάβει να καλύπτει ο ιδιώτης διοργανωτής και όχι η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του  Δήμου Κομοτηνής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κομοτηνής παρέχει για την διοργάνωση όλη την τεχνική υποστήριξη (παραχώρηση του χώρου, εξοπλισμό και καθαριότητα).

Για ποιο λόγο λοιπόν ο Δήμος Κομοτηνής  δεν διεκδικεί τα αυτονόητα;

Ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει να απαλλαγεί από τις επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις και προτείνουμε να διεκδικήσει ως συνδιοργανωτής, ανταποδοτικά οφέλη προς τους δημότες.Ανταποδοτικά οφέλη, όπως  την στήριξη μιας κοινωνικής δομής του Δήμου καθώς επίσης και την ελεύθερη είσοδο προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συμπληρωματικά προτείνουμε ενέργειες που θα αναβαθμίσουν το φεστιβάλ και θα το διαφοροποιήσουν ως πολιτιστικό γεγονός. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται να εμπλουτιστεί και  να πάψει να έχει μόνο συναυλιακό χαρακτήρα. Προτείνουμε:

Το festival να συμπεριλαμβάνει τοπικές πολιτιστικές δράσεις  που να του προσδίδουν τη δική του ταυτότητα

Να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ανάδειξης ταλέντων από την ευρύτερη περιοχή

Να υπάρξει ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών  στον αστικό ιστό για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή των επισκεπτών

Να αναδείξουμε και να προβάλουμε ταυτόχρονα τα τοπικά μας προϊόντα,  με την παράλληλη διοργάνωση έκθεσης τοπικών προϊόντων

Ως παράταξη  στηρίζουμε την οποιαδήποτε πολιτιστική πρωτοβουλία αλλά με προϋπόθεση τον σωστό σχεδιασμό και  την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού ανταποδοτικού οφέλους για το Δήμο Κομοτηνής.Τα παράδειγμα προς μίμηση πολλά και από περιφερειακούς δήμους, όπως το Φεστιβάλ Άρδα, το Φεστιβάλ Δραμοινογνωσίας, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης   και events τα οποία δεν είναι μόνο συναυλιακά, είναι πολυθεματικά και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των γειτόνων επισκεπτών".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διακομματική με νεοδημοκρατικό κυρίως «καπέλο»,  κεκλεισμένων των θυρών, με  αποσπασματικές λογικές ικανοποίησης αιτημάτων περιφέρειας και δήμων για να γίνουν κάποια έργα που ψάχνουν να βρουν χρηματοδοτικά ε