fbpx «Το παιχνίδι των εντυπώσεων πρέπει να τελειώνει»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

«Το παιχνίδι των εντυπώσεων πρέπει να τελειώνει»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα Δημοκρατία
Διαφθορά
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο πρώην υπουργός μιλάει στον «Χ» για τον Ιβάν Σαββίδη, τις ΜΚΟ, το Δημοκρίτειο και ζητά να επέλθει ηρεμία σε όλους τους τομείς

Δήμος Μπακιρτζάκης

Έναν σχολιασμό εφ’ όλης της ύλης έκανε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, το όνομα του οποίου απασχόλησε προσφάτως την επικαιρότητα για διάφορους λόγους. Από την επιτυχία του βιβλίου του που πήρε μια καλή θέση στη σχετική λίστα του public, μέχρι την αναφορά που έκανε στο όνομά του ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κος Στυλιανίδης αποτελεί ένα «πρόσωπο των ημερών», ενώ ο ίδιος δεν άφησε τίποτα από όλα αυτά ασχολίαστο.

«Εγώ δεν έχω να κρύψω κάτι» λέει ο κος Στυλιανίδης αναφερόμενος στο σχόλιο του Ιβάν Σαββίδη, που υπέδειξε τον πρώην υπουργό ως τον άνθρωπο που τον είχε πείσει να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ. Συνεχίζοντας επί του θέματος ο κος Στυλιανίδης παραδέχτηκε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση τότε είχαν ενθαρρύνει τον ομογενή επιχειρηματία να αποκτήσει τη ΣΕΚΑΠ με έναν από τους λόγους αυτής της προσπάθειας να είναι και εθνικός, καθώς αν η ΣΕΚΑΠ δεν κατέληγε στα χέρια του κου Σαββίδη, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα τελούσε υπό τον έλεγχο Τούρκων «χειραγωγήσιμων» επιχειρηματιών, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κος Στυλιανίδης: «Όντως τον ενθάρρυνα (εν. τον Ιβάν Σαββίδη) όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ, να επενδύσει στην Θράκη εξαγοράζοντας τη ΣΕΚΑΠ που δεν ήταν και τόσο κερδοφόρος εκείνη την περίοδο. Ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να προστατεύσει τις 200 θέσεις εργασίας οι οποίες διακινδύνευαν εκείνη την περίοδο και να αποτρέψει «χειραγωγήσιμους» ξένους επιχειρηματίες από την γείτονα,  οι οποίοι την περίοδο εκείνη επεδίωκαν να κάνουν εξαγορές στην Θράκη για άλλους λόγους και όχι για λόγους αναπτυξιακούς. Υπήρχε μια τουρκική εταιρεία η οποία είχε δείξει ενδιαφέρον, ξέρω ότι υπήρχε και ένα μικρό ενδιαφέρον και από μια ινδική εταιρεία,  η οποία δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται σε βάθος. Πάντως οι πιθανότητες να περιέλθει η ΣΕΚΑΠ σε τουρκική εταιρεία ήταν σημαντικές και η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε τότε να ενθαρρύνει την επένδυση ενός Έλληνα επενδυτή του εξωτερικού, δηλαδή του κου Σαββίδη.  Αυτό δεν είναι κακό για την Θράκη και εμείς για αυτό υπάρχουμε και εκπροσωπούμε αυτή την περιοχή. Πρώτα από όλα προσπαθούμε να δίνουμε μάχη καθημερινά για την προστασία των θέσεων εργασίας και δεύτερον προσπαθούμε να προστατεύσουμε αυτή την περιοχή από χειραγωγήσιμες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν λειτουργούν με κανόνες αγοράς, αλλά προκειμένου να εξυπηρετήσουν εθνικά ή και  συμφέροντα άλλων χωρών»

Ο πρώην υπουργός, με αφορμή την υπόθεση Σαββίδη και τα τεκταινόμενα στη Βουλή, επαναδιατύπωσε και τη θέση της ΝΔ σχετικά με την οριοθέτηση της πολιτικής, της τεχνοκρατίας και της επιχειρηματικότητας: «Πρέπει να κρατούμε κανόνες στις σχέσεις αυτών των τριών χώρων –της επιχειρηματικότητας, της τεχνοκρατίας και της πολιτικής- για να προστατευτούν και οι τρείς. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που υπεράσπιζε πάντα αυτές τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αυτών των τριών χώρων, είναι ένα κόμμα το οποίο επιδίωκε να βάλει κανόνες στις σχέσεις μεταξύ αγοράς, κοινωνίας και κράτους και νομίζω ότι είναι συνεπής η στάση της όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, ο κος Σαββίδης είναι ένας πατριώτης, Πόντιος, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο όμιλο επιχειρήσεων στο εξωτερικό, αγαπάει την πατρίδα του και θέλησε να επενδύσει σε αυτή, έδειξε την απαιτούμενη πατριωτική ευαισθησία όταν έπρεπε. Θέλει να γίνει σαφές ότι το όριο μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας πρέπει να είναι διακριτό και πρέπει να υπάρχουν κανόνες»

Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και σήμερα διατηρεί επαφή με τον κο Σαββίδη εκτιμώντας τον ως προσωπικότητα και ως επιχειρηματία, ενώ διευκρίνισε πως «η ΝΔ στο στόχαστρό της δεν έχει τον επιχειρηματία. Αλλά αντιθέτως η ΝΔ είναι μια παράταξη επιχειρηματικότητας, η παράταξη των επενδύσεων, η παράταξη των ιδιωτικοποιήσεων προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Η ΝΔ εστράφη εναντίον των διαδικασιών με τις οποίες η κυβέρνηση διαχειρίζεται το κοινοβουλευτικό έργο και θεώρησε ότι έπρεπε να υπογραμμίσει ότι σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αντίστοιχη θεσμική σοβαρότητα και συνέπεια»

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΤΑ ΒΡΟΥΝ»

«Η σύστασή μου είναι κατευνασμός» λέει ο κος Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει την «κόντρα» του υπουργείου Παιδείας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκφράζοντας την άποψη ότι όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι, τόσο περισσότερο «πέφτει» η αποδοτικότητα του ιδρύματος  και αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο συνολικά στην περιοχή της Θράκης.  «Θεωρώ ότι όταν και όσες φορές στο παρελθόν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει μπει σε μια τέτοια περιδίνηση,  όπου ο ένας κατήγγειλε τον άλλον,  ή το πανεπιστήμιο τα έβαλε με το υπουργείο, ή το υπουργείο με το πανεπιστήμιο, στο τέλος την πλήρωσε το Δημοκρίτειο το οποίο αποδυναμώθηκε σε δαπάνες, σε προσωπικό, σε δυναμική και κατ’ επέκταση το πλήρωσε και η περιοχή» σχολιάζει ο πρώην υπουργός και αναφερόμενος σε αριθμητικά μεγέθη, συμπληρώνει πώς το Δημοκρίτειο είναι έτσι κι αλλιώς σε δεινή θέση,  αφού ο σημερινός προϋπολογισμός του είναι τρεις φορές μικρότερος από όσο ήταν το 2008, την ώρα όμως που οι υποχρεώσεις του είναι ακριβώς οι ίδιες.

Την ίδια ώρα παρατηρεί και την αποδυνάμωση του ιδρύματος λόγω απελευθέρωσης των μετεγγραφών και με βάση όλα αυτά εκτιμά ότι «αν το ΔΠΘ μπει και σε μια περιπέτεια μετωπικής σύγκρουσης με το υπουργείο, τότε θα ζημιωθεί η εθνική πολιτική στην Θράκη πρωτίστως, αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο». Κλείνοντας το θέμα, καλεί τους εμπλεκόμενους «να τα βρουν» και ζητά από όλους τους θεσμικούς να στηρίξουν την προσφάτως ανακοινωθείσα πρόθεση του πανεπιστημίου για ακαδημαϊκή διεύρυνση, με την λειτουργία επιπλέον τμημάτων και σχολών.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ» Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΚΟ

«Οι ΜΚΟ είναι υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από την συμμετοχή της τότε και τώρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον ΟΟΣΑ» σχολιάζει ο κος Στυλιανίδης αναφερόμενος στις πρόσφατες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος, μέσω ΜΚΟ σε προηγούμενες περιόδους. Με δεδομένη αυτή τη δήλωσή του, ο κος Στυλιανίδης εξηγεί και αναλύει για ποιο λόγο χαρακτηρίζει όλη αυτή την υπόθεση ως «παιχνίδι εντυπώσεων», ζητώντας μάλιστα να σταματήσει: «Αυτό είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων που έγινε και θα γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, διότι έχουνε βρεθεί κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι είχανε διάφορα ζητήματα στο παρελθόν και έχουνε πάρει όλες τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν από πέντε κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι το 2009,  οι οποίες υλοποιούσαν εθνικές πολιτικές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Τις έχουν στείλει στην δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη προσκρούει στην διάταξη περί του αμελλητί, δηλαδή όταν εξετάζει κάποιους μάρτυρες και γίνει αναφορά σε ένα πολιτικό πρόσωπο, αμέσως κλείνει ο φάκελος και αποστέλλεται στην βουλή προς αξιολόγηση. Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια έγινε δωρήτρια χώρα και όφειλε να δαπανήσει ένα ποσοστό του ΑΕΠ της προκειμένου να στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πίσω από αυτού του είδους τις χρηματοδοτήσεις κρύβεται η διεθνής υποχρέωση της χώρας, αλλά και εθνικές πολιτικές, οι οποίες δεν θα ήταν καλό να δημοσιοποιούνται, διότι θέτουν σε κίνδυνο δυνάμεις του ελληνισμού που μάχονται για τα εθνικά συμφέροντα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ή σε περίεργα καθεστώτα. Γιατί η χρηματοδότηση κάποιων δραστηριοτήτων του Πατριαρχείου, ή η στήριξη του ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου, ή η στήριξη του ελληνισμού της Κύπρου, ή η αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το Μακεδονικό ή με τα ελληνοτουρκικά,  θα πρέπει να βγαίνουν στα πέντε παζάρια επειδή κάποιοι έχουνε θιγεί;»

Παρατηρώντας αυτά, ο κος Στυλιανίδης επισημαίνει ακόμα πώς «είναι λάθος στις μέρες που ζούμε να μετατρέπεται σε ροντέο η Βουλή. Η Βουλή αντί να νομοθετεί και να χαράζει πολιτική για την χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή και αυτό αποπροσανατολίζει. Αυτή την στιγμή νομίζω ότι ο πόλεμος εντυπώσεων αυτός πρέπει να τελειώνει, πρέπει να συνεννοηθούμε για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ταχύτερο δυνατό την χώρα από αυτή την δύσκολη κατάσταση και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις».

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Σε ότι έχει να κάνει με τον πολιτικό του «αυτοπροσδιορισμό», ο κος Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται στη Θράκη, παρά το γεγονός ότι έχει το ελεύθερο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πολιτευτεί όπου θέλει. Αυτό προέκυψε από μία μεταξύ τους κουβέντα, που έγινε «με ανοιχτή καρδιά» όπως λέει ο κος Στυλιανίδης και κατά τη διάρκεια της οι δύο άνδρες «τα είπαν όλα. Και τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα και τις πολιτικές τους και ιδεολογικές μας συμφωνίες αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν και κατέληξαν να δώσουν την μάχη όλοι μαζί ενωμένοι,  για να μπορέσει η ΝΔ να βρει τον βηματισμό της, αλλά και για να στηριχθεί η εθνική προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην Θράκη».

Θεωρώντας τη Θράκη «ορφανή» από βουλευτές της ΝΔ, αφού στο σύνολο των δέκα μόνο ένας ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κος Στυλιανίδης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμείνει ενεργός στη Ροδόπη, μαχόμενος για τα προβλήματα του νομού, και κατ’ επέκταση όλης της Θράκης.

 

«ΘΡΑΚΗ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ...» ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ PUBLIC

Το βιβλίο "Θράκη: Το επόμενο βήμα..." του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, προκρίθηκε στην τελική δεκάδα για την κατηγορία ελληνικό non-fiction των Βραβείων Βιβλίου Public 2017.

Στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας καταγράφηκαν 148.949  ψήφοι που διαμόρφωσαν την τελική δεκάδα, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφια βιβλία. Ενδεικτικό και σημαντικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα δέκα βιβλία που προκρίθηκαν στην τελική φάση της κατηγορίας, συγκαταλέγονται κάποια πολύ γνωστών και αξιόλογων συγγραφέων όπως της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Eλένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, του Νομπελίστα Bob Dylan, του καθηγητή Θάνου Βερέμη, του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, του ιερέα πατέρα Φιλόθεου, κ.α..

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο κος Στυλιανίδης δήλωσε περήφανος που το όνομά του συμπεριλαμβάνεται δίπλα σε ονόματα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, εν τούτοις επειδή το συγκεκριμένο  βιβλίο έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα με πολιτικές εξελίξεις, ο πρώην Υπουργός ανέφερε και κάποιες εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την πρόταση του (μέσω του βιβλίου) για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη.

Οι εξελίξεις αφορούν τη θετική στάση της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όμως δεν αποτυπώνεται σε πράξεις: «Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ο κος Κοτζιάς, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και απέστειλε σχετικές επιστολές και στους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτονοήτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε θετικά και νομίζω και κάποιοι αρχηγοί μικρότερων κομμάτων ανταποκρίθηκαν θετικά. Θετικά -κατά πληροφορίες ανεπισήμως που έχω- ανταποκρίθηκε και ο πρωθυπουργός. Κάποια στιγμή έγινε μια δημόσια δήλωση του υπουργού  Εξωτερικών ότι ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να είναι ακριβώς διακομματική επιτροπή,  αλλά θα έπρεπε να είναι ένα μόνιμο think tank, μια δεξαμενή σκέψης δηλαδή,  η οποία θα μελετά τα ζητήματα της περιοχής και την ανάδειξη της ακριτικής Ελλάδος και ιδιαίτερα της Θράκης. Στην πράξη δεν έχουμε δει κάτι να προχωράει γρήγορα- κάτι το οποίο με στεναχωρεί. Θα ήθελα πραγματικά να υπάρξει μια συνεννόηση πάνω στα ζητήματα αυτά»

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ